Gündem Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

12.04.2015 - 15:29 | Son Güncellenme:

Papa'nın 'soykırım' ifadesini kullanmasının ardından Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Lucibello'ya, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un ifadelerine ilişkin, "ilişkilerde güven kaybına yol açan bugünkü gelişmelere mutlaka karşılık verileceği" bildirildi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan da çok sert tepki geldi.

Vatikanın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Papa Francesco'nun sözde Ermeni soykırımına yönelik "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" yönündeki ifadeleri üzerine Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Haberin Devamı

BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI...

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan tarafından Bakanlığa çağrılan Lucibello'ya Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyulduğu iletildi.
ANLAM VEREMEDİK
Görüşmede, Türkiye'nin, "tarihi gerçeklerden uzak, tek taraflı anlatının esiri olmuş ifadeleri Papa'nın bugünkü konuşma metninden okuyarak, acılar arasında hiyerarşi kurulduğu ve seçici davranıldığı ve bu yapılırken sadece Hristiyan Ermenilerin acılarından bahsedilmesine, Müslümanlara ve diğer inanç grubundan ölenlere hiç yer verilmemesine anlam veremediği" ifade edildi.
Papa Franciscus'un konuşmasında, Ruanda ve Bosna'da uluslararası mahkemelerce "soykırım" olduğu teslim edilmiş insan kayıplarının "kitle ölümleri" olarak zikrederken, hiçbir uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanımlanmamış olan "1915 olaylarına" "soykırım" diyebilmiş olmasına hayret edildiği belirtildi.
Görüşmede, "Papa'nın, konuşmanın geneline bakıldığında, esasen insanlığın en büyük ayıbı olan 'holokost'a dahi açıkça atıf yapmayıp 'Nazilerin yaptıkları' diyerek bahsetmesini, sadece Ermeni iddialarını bu şekilde dillendirmesini ve aynı dönemde Anadolu'da hayatını kaybedenlere hiçbir atıf yapmamasını bir din adamına yakıştırılmadığı" dile getirildi.
KARŞILIK VERİLECEK
Papa Franciscus'un söz konusu konuşmasının Türkiye'ye geçen Kasım ayında yaptığı ziyaret sırasında ve sonrasında verdiği barış, uzlaşı ve diyalog mesajlarıyla çeliştiği belirtilen görüşmede, "Vatikan'ın izlediği bu tutum karşısında mutlaka bir tepki verileceği ve ilişkilerde güven kaybına yol açan bugünkü gelişmelere mutlaka karşılık verileceği" kaydedildi.
DIŞİŞLERİ'NDEN PAPA' YA SERT TEPKİ
Papa Françesko'nun 1915 olaylarında ölenleri anmak için düzenlediği ayinde "soykırım" kelimesini kullanması Ankara'nın sert tepkisine neden oldu. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Papa Fransuva'nın gerek Ermeni temsilcilerinin ifadeleri tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır. 1915 olaylarına soykırım denmesi manidardır. Bu çelişkinin adalet ve vicdan kavramlarıyla izah edilmesi mümkün değildir. Hayal kırıklığına uğradık. Kasım ayındaki ziyareti sırasında ve sonrasında verdiği barış mesajları ile çelişiyor" denildi
BAKAN: PAPANIN TARİHİ VE HUKUKİ GERÇEKLERDEN UZAK...
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı konuşmaya ilişkin, "Papa'nın tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak beyanı kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.
Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Papa'nın tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak beyanı kabul edilemez. Dini makamlar mesnetsiz ithamlarla kin ve nefreti körükleme yeri değildir" ifadesini kullandı.

PAÇACI İSTİŞARE İÇİN TÜRKİYE'YE ÇAĞRILDI
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Papa Francesco'nun 1915 olaylarına yönelik ifadelerinin ardından istişare için Türkiye'ye çağrıldı.
Papa Francesco'nun sözde Ermeni soykırımına yönelik "20. yüzyılda ilk soykırım Ermenilere yapıldı" yönündeki ifadelerinin ardından Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçası, istişare için Türkiye'ye çağrıldı.
O İFADEYİ KULLANMIŞTI...

Haberin Devamı

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, 1915 yılında hayatını kaybeden Ermeniler için Vatikan'da ayin düzenledi. Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası'nda yapılan ve Papa'nın yönettiği ayin yaklaşık 1,5 saat sürdü. Genel duaya Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Katolikosu I. Aram da katıldı. Papa, ayinin hemen başında yaptığı konuşmada, "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" dedi.