Gündem Ve La Decima

Ve La Decima

12.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanyol tenisçi Rafael Nadal, Roland Garros finalinde Stan Wawrinka’yı 3 sette geçerek şampiyonluğa uzandı. Turnuvayı 10. kez kazanan Nadal, açık dönemde bunu başaran ilk tenisçi oldu

Ve La Decima

Fransa’nın başkenti Paris, dün spor tarihinin en önemli anlarından birine tanıklık etti. Roland Garros tenis turnuvasının erkekler finalinin oynandığı Philippe Chatrier stadyumunda neredeyse tek bir boş koltuk yoktu. Finalde yer alan isimler ise bu turnuvayı daha önce 9 kez kazanan İspanyol Rafael Nadal ile 2015 yılı şampiyonu İsviçreli Stanislas Wawrinka’ydı. ‘Toprağın Kralı’ Nadal her ne kadar maçın favorisi olarak gösterilse de, İsviçreli tenisçi de bugüne dek çıktığı 3 Grand Slam finalinden de galip ayrılmasıyla dikkat çekiyordu. Buna karşın ikilinin arasında daha önce oynanan 18 maçın 15’ini Nadal, yalnızca 3’ünü Wawrinka kazanabilmişti.

Haberin Devamı

Ve La Decima

Kendisiyle yarışıyor

Nadal, tenis tarihinde bir ilke imza atmak için korta adımını attı, açık dönemde bir Grand Slam’i 10 kez kazanan ilk erkek sporcu olmak. 9 kez kazandığı Roland Garros’la bir Grand Slam’i en fazla kazanan oyuncu olan İspanyol raket, kırmayı hedeflediği bu rekorda da kendisiyle yarışıyordu. Finale gelene dek müthiş formda gözüken Nadal, oynadığı 6 maçta tek bir set dahi kaybetmezken, ardında yalnızca 29 oyun bıraktı. Bu rakam sadece, 1978’de Roland Garros finaline 27 oyun kaybederek ulaşan Björn Borg’un gerisinde kalıyordu.

Paris’te güneşli bir günde başlayan final maçının ilk seti, Nadal’ın üstünlüğüyle başladı. Altıncı oyunda rakibinin servisini kıran Nadal, 6-2’lik skorla ilk seti hanesine yazdırdı. İkinci sete de etkili giriş yapan İspanyol tenisçi, özellikle backhand çapraz vuruşlarıyla Wawrinka’ya üstünlük sağladı. İkinci setin ikinci oyununda bir kez daha servis kıran Nadal, oyununu bir üst seviyeye çıkararak seti 6-3 kazandı. Son sette risk almak isteyen rakibine şans tanımayan İspanyol raket, açılış oyununa da servis kırarak başladı. Etkili forehand vuruşlarıyla rakibinin direncini kıran Nadal 2 saat 5 dakika sonunda şampiyonluğa uzandı.

Haberin Devamı

2. sıraya yükseldi

Şampiyonluk puanının ardından kendini yere bırakan Nadal, gözyaşlarına hakim olamadı. İspanyol tenisçi Roland Garros’u 10. kez kazanarak ‘La Decima’ yaparken, bunu başaran ilk erkek oyuncu oldu. 2008 ve 2010’un ardından bu yıl da set kaybetmeden zafere giden Nadal, şampiyonluğu ne kadar istediğini gösterdi. Nadal toplam Grand Slam zaferi sayısını 15’e çıkarırken, bugün açıklanan ATP sıralamasında 2. sıraya yükselmeyi de başardı.

Ve La Decima

Toni Sahnede

Kupa seremonisinde de duygusal anlar yaşandı. Nadal, başta amcası Toni Nadal olmak üzere tüm ekibine teşekkür etti. Sezon sonunda ekipten ayrılacak olan amcasının son kez Paris’te olmasıyla ilgili de konuşan Nadal, “Eğer o yanımda olmasaydı, bu şampiyonlukların hiçbiri mümkün olmazdı” dedi. Turnuva direktörü ise Nadal’ın 10. şampiyonluğuna özel bir jest yaptı. Şampiyonluk kupasının birebir replikasını hazırlayan turnuva yetkilileri, seremoniye Toni’yi de dahil edip 2 kupayı da Nadal’a takdim etti.

Haberin Devamı

‘En zorlu meydan okuma’

Wawrinka da maç sonunda rakibine övgüler yağdırdı. Nadal’a karşı Roland Garros’ta final oynamanın tenisteki en zorlu meydan okuma olduğunu söyleyen İsviçreli tenisçi, “Bugün elimden geleni yaptım. Rafa, oynadığı inanılmaz oyunla kazanmayı hakeden taraftı. Burada 1 kez şampiyon oldum. 10 kez kazanmak ise kulağa inanılmaz geliyor” dedi.

Topu ısırdı, raketi kırdı!

Rafael Nadal’ın 10. kez şampiyonluğa ulaştığı Roland Garros finali, sosyal medyada da kısa sürede dünya gündemine yerleşti. Nadal’ın rakibine büyük üstünlük kurduğu üzerinden yapılan yorumlarda, Wawrinka’nın çaresizliğine dikkat çekildi. Maç içinde elinden geleni yapan Wawrinka, kaybettiği puanların ardından önce topu ısırdı, ardından raketini kırdı. Wawrinka’nın bu anları, Nadal’ın kupa fotoğraflarıyla birlikte en çok paylaşılan kareler arasında yer aldı.

Toprağın Kralı tahtına döndü

Haberin Devamı

Teniste kazanılan her bir kupanın değeri çok büyük olsa da, bazı şampiyonlukların diğerlerinden daha kıymetli olduğu söylenir. Rafael Nadal için de elde ettiği bu şampiyonluk kariyerinde özel bir yere sahip. Son 3 yıldır bir Grand Slam kazanamayan Nadal, bu sezonun başında ardı arkası kesilmeyen şüphelerin hedefindeydi. Kariyerinde yaşadığı 2 ağır sakatlıktan güçlü bir şekilde dönmeyi başaran İspanyol tenisçi, 2015 ve 2016’yı ‘kurak’ geçirince spor hayatını bitirmesi gerektiği bile söylenir oldu. Bu tezi savunanlar, Nadal’ın fiziksel güce dayalı yıpratıcı oyununu vücudunun artık kaldıramadığını ve eski ihtişamlı günlerin geride kaldığını ifade ediyordu.

Sezona kimsenin beklemediği bir şekilde Avustralya Açık finaliyle başlayan Nadal, 5 setlik bir maç sonunda Federer’e kaybetse de, ‘savaşçı’ ruhunu kaybetmediğini herkese gösterdi. Uzun yıllardır kendini ilk kez bu kadar sağlıklı hissettiğini belirten Rafa, hem zihninin hem de vücudunun her puan için savaşmaya yeniden hazır olduğunu söylüyordu. Toprak sezonunda Monte Carlo, Barcelona ve Madrid turnuvalarını kazanan İspanyol raket, Fransa’ya favorilerden biri olarak geldi. Nadal, Roland Garros zaferiyle de kendisi için geri dönüş ışığı görmeyenlere ‘bir şampiyonun yüreğini hafife almamak’ gerektiğini bir kez daha göstermiş oldu. Toprağın Kralı, 3 yıllık aranın ardından tahtına geri döndü!

Haberin Devamı

En çok Grand Slam kazananlar listesi

Roger Federer - 18

Rafael Nadal - 15

Pete Sampras - 14

Novak Djokovic - 12

Roy Emerson - 12

Björn Borg - 11

Rod Laver - 11