Gündem Veda günü... Yaşar Kemal'in cenazesi toprağa verildi

Veda günü... Yaşar Kemal'in cenazesi toprağa verildi

02.03.2015 - 10:19 | Son Güncellenme:

Edebiyatın dev çınarı bugün sevenleri sonsuzluğa uğurladı. Dostları ve okurları onu son yolculuğunda yalnız bırakmamak için bugün Teşvikiye Camii'nin avlusunu doldurdu. Türkiye'nin dört bir yanından okurları oradaydı... Kılınan cenaze namazının ardından Yaşar Kemal'in naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze namazı sırasında ise ilgi çekici bir kare dikkat çekti. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş yan yana saf tuttular.

Veda günü... Yaşar Kemalin cenazesi toprağa verildi

Türk edebiyatının büyük ustalarından Yaşar Kemal'in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda 50 yıl evli kaldığı ve 2001 yılında hayatını kaybeden Tilda Kemal'in kabrinin yanına defnedildi.

Haberin Devamı

Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze namazının ardından Kemal'in cenazesi, çok sayıda kişini katılımıyla Zincirlikuyu Mezarlığına getirildi. Yazarın eşi Ayşe Semiha Baban, Yaşar Kemal'in yakın dostu Zülfü Livaneli ile mezarlığa geldi.

Buradaki törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, sanatçılar Kadir İnanır, Suavi, Tarık Akan da katıldı. Sanatçı Livaneli burada bir konuşma yaptı.

Okunan duaların ardından cenaze kabre konurken, Yaşar Kemal'in doğum yeri olan eski adı Hemite olan Gökçedam köyünden toprak atıldı.

Saat 15.30'da da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde anma töreni düzenlenecek.

TÜRKÇE VE KÜRTÇE DUA ETTİLER


Teşvikiye Camii'ndeki törende yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur'an-ı Kerim okudu.

Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün en zor günümüz, namuslu bir ömür yaşadı. Bize güzel insanlar olmamızı öğretti. Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi, 28 Şubat anlamlı bir gündür, tesadüf değildir. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve bence böyle bir günü seçmiş olması bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti" diye konuştu.

Sanatçı Tarık Akan da Yaşar Kemal'in dahi bir insan olduğunu ifade ederek, "Acımız büyük, olağanüstü bir insandı. Yaşar ağabeyi ölümsüzlüğe uğurluyoruz" dedi.

Haberin Devamı

CENAZE NAMAZINDA YAN YANA DURDULAR

Yaşar Kemal'in cenaze namazında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş yan yana saf tuttular.

BU TOPRAKLARI ANLAYAN EN GÜÇLÜ İSİM


HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Yaşar Kemal'in ardından; “Bu toprakları en iyi anlayan, tenefüs eden ve bunu yazıya döküp edebiyat dünyasına kazandıran en güçlü isimdi. Bütün kimliklerin kıymetini bilen bir yerden edebiyata, siyasete, insanlığa baktı. Hiç bir yerde biraraya gelmesi mümkün olmayan Türkiye fotoğrafı Teşvikiye Camii avlusunda buluşmuş durumda. Türkiye’nin gerçeği budur aslında..." şeklinde konuştu.

Yaşar Kemal'in tabutunun üzerine üzerinde "Ayşe" yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çelenk gönderdi.

Caminin avlusuna girişte cenaze için gelenlerin yakasına Yaşar Kemal'in fotoğrafı takılırken, dileyenler oluşturulan anı defterine de düşüncelerini yazdı.

Haberin Devamı

Veda günü... Yaşar Kemalin cenazesi toprağa verildi

TARIK AKAN AĞLADI
Tabutun başına gelen vatandaşlar, Kuran-ı Kerim okudu. Tarık Akan da tabutun başına gelip bir süre bekledi. Tabuta dokunan Akan, gözyaşlarını tutamadı. Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise Yaşar Kemal’in anne ve babasının mezarlarından aldığı toprağı getirdi. Kara, “Yaşar Kemal bizim büyük değerimizdi. Bu toprakları anne ve babasının mezarlarından aldık” dedi.

HASTANEDE AÇIKLAMA

Ünlü yazar Yaşar Kemal, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yaşar Kemal'in ölümüyle ilgili İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde basın toplantısı yapıldı.

Haberin Devamı

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

Yaşar Kemal, 1923 yılında Osmaniye'nin Gökçedam köyünde doğdu.

Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.

Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.

Yaşar Kemal’in sesinden ’O Yar Gelir’ türküsü