Gündem 'Vekalet savaşlarını reddediyoruz'

'Vekalet savaşlarını reddediyoruz'

15.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesini ziyaret eden Bakan Kurtulmuş, “Müttefikimiz olan bazı batılı ülkelerle Ortadoğu meselesinde milli çıkarlarımız bakımından ayrışıyoruz. Yeni emperyalist siyasetin kirli bir aracı olan vekalet savaşlarını kategorik olarak reddediyoruz” dedi

Vekalet savaşlarını reddediyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Müttefikimiz olan bazı batılı ülkelerle Ortadoğu meselesinde milli çıkarlarımız bakımından ayrışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Milliyet’i ziyaret eden Bakan Kurtulmuş, Kuleli Askeri Lisesi’nde gerçekleştirilecek müze ve kültürel çalışmalarla ilgili, “Bu çalışma, İstanbul ve Türkiye için örnek çalışmalardan biri olacak” dedi. Kullanımı Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen tarihi Kuleli Askeri Lisesi’nde hayata geçirecekleri müze ve kültürel projelerle ilgili önemli detayları paylaşan Bakan Kurtulmuş, Kuleli Askeri Lisesi’nde yürütülecek çalışmalar için hassasiyetlerini tüm kamuoyunun bilmesini istediklerini vurguladı.

Kuleli Askeri Lisesi’nin ulusal müze olacağını belirten Kurtulmuş, “Bu projenin uluslararası düzeyde iftihar duyacağımız bir prestij projesi olmasını hedefliyoruz” dedi. “Yaklaşık 32 bin metrekarelik bir alan üzerine oturacak ve 24 bin metrekarelik kapalı alanda Kuleli Askeri Lisesi bir ulusal müze olarak Türkiye’nin medarı iftiharı olacaktır” diye konuşan Kurtulmuş, Rami Kışlası Projesi’nin de 1. etabının bittiğini, 2. etabının da ihalesinin yapıldığı bilgisini vererek, bu proje ile Rami Kışlası’nın içinde 7 milyonu aşkın basılı eserden oluşan kütüphanesiyle tam bir kültür havzasına dönüştürüleceğini anlattı.

Haberin Devamı

İstanbul’un tarihi, kültürel ve sosyal dokusuna uyumlu şekilde çok yönlü, yaşayan ve yaşatan uluslararası mahiyetteki projeleri düşünce, edebiyat, mimari, kültür ve sanat dünyasının önemli isimlerinin de değerli katkılarıyla hayata geçireceklerini ifade eden Kurtulmuş, İstanbul’da planlanan ve sürdürülen kültür turizm projeleriyle ilgili de bilgi paylaşımında bulundu. Büyük bir İstanbul Çalıştayı yapacaklarını belirten Kurtulmuş, İstanbul’un tarihi ve kültürel kimliğinin titizlikle korunmasını ve yaşatılmasını hedeflediklerini söyledi. Çalıştayda, ilgili tüm tarafların; üniversitelerin, belediyelerin, mimarların, şehir plancılarının, sanat insanlarının, İstanbul’un kadim kültürünü bilenlerin bir araya geleceğini kaydeden Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki oradan en azından bize ışık tutacak bir eylem planı ortaya çıkacak” dedi.

ORTADOĞU VURGUSU

Bakan Kurtulmuş, Ortadoğu konusuna ilişkin olarak şunları kaydetti: “Müttefikimiz olan bazı batılı ülkelerle Ortadoğu meselesinde milli çıkarlarımız bakımından ayrışıyoruz. Bazıları için kendi milli menfaatleri Ortadoğu halklarının mezhepsel, etnik ve siyasal bakımdan farklılaşması, çatışması ve bölünmesinden geçmektedir. Bizim milli menfaatimiz ise bölge halklarının daha fazla bütünleşmesi, birleşmesi ve işbirliğini artırmasından geçmektedir. Yani, bazıları halen geleneksel “böl-parçala-yönet” siyasetini gütmektedir. Bu emperyalist siyasetlerini, yeni ismiyle vekalet savaşlarıyla sürdürmekte, terör örgütlerini de bu siyasetlerinin en önemli enstrümanı olarak görmektedirler. Onun için, DEAŞ’ın önünü açmaktalar, onun için PYD’ye ve YPG’ye silah verirler. Onun için, Suriye’nin, Irak’ın ve diğer bölge ülkelerinin paramparça olmasını seyrederler. Biz ise bu coğrafyadaki bütün halkların birlikteliğini ve bütün ülkelerin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Yeni emperyalist siyasetin kirli bir aracı olan vekalet savaşlarını kategorik olarak reddediyoruz. Bundan dolayı müttefikimiz zannettiğimiz bazı ülkelerin düşmanca tavırlarıyla karşılaşıyoruz. Türkiye olarak PYD ve diğer terör örgütlerini dize getirecek güçteyiz. İnşallah Afrin operasyonu en kısa zamanda başarıyla sona erecektir.”

Haberin Devamı

ERKEN REZERVASYON

Haberin Devamı

Bakan Kurtulmuş, 2017 yılının 32.4 milyon turist ve 26 milyar dolar turizm geliriyle bittiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “2018’de, tur operatörlerinden gelen erken rezervasyonda ciddi bir kıpırdama oldu. Yüzde 20 ile yüzde 60 arasında, ülkelere göre değişen bir erken rezervasyon artışı var. 2018’de 36 milyon turist ve 30 milyar dolarlık turizm geliri elde etmemiz hiç de zor değildir.”

Kurtulmuş, turizmde pazar çeşitlendirmesi yaparak dünya nüfusunun yarısını oluşturan Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Endonezya ve Malezya gibi Asya ülkelerini hedeflediklerini ve turizmde çeşitliliği artıracak çalışmalara ağırlık verdiklerini anlattı. Türkiye’nin 2023 yılında “50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm” hedefine ulaşmak için ürün çeşitlendirmesine gidileceğini ifade eden Kurtulmuş; kongre, gastronomi, sağlık, spor, doğa, inanç turizmi gibi alanlara odaklanılacağının altını çizdi. Turizmdeki en önemli hedeflerimizden birisi sadece turist sayısını artırmak değil kişi başına turist harcamasını 1000 dolar seviyelerine çıkartmaktır.

Haberin Devamı