Gündem Vekilden korkutan tüberküloz iddiası

Vekilden korkutan tüberküloz iddiası

15.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

“TİGEM; tüberküloz şüphesi bulunan hayvanlardan alınan sütü öğrencilere dağıttı. Aynı hayvanların eti çalışanlara dağıtıldı. Hukuksuzlukları bildiren hekim sürülmüş”

Vekilden korkutan tüberküloz iddiası

CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Amasya Gökhöyük işletmesinde bulunan hayvanlarda 2012’de tüberküloz rastlanmasına karşın işletmenin bir işlem başlatmadığını üstüne bu hayvanlardan elde edilen et ve sütlerin öğrenci ve memurlara dağıtıldığını öne sürdü. Topal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, TİGEM’in Amasya Gökhöyük işletmesinde bulunan hayvanlarda 2012’de tüberküloz rastlandığını belgelerle kayıt altına alındığını kaydetti. Topal, şunları kaydetti:

Öğrencilere 4 bin litre süt
“Bu durum, TİGEM Genel Müdür Yardımcısı Halil İbrahim Özbayat ve Başmüfettiş Ali Böcügözlü’ye yazılı ve sözlü bir şekilde iletilmesine rağmen herhangi bir işlem başlatılmamış, bu süre içerisinde Gökhöyük İşletmesi’nden Ceylanpınar İşletmesi’ne birçok hayvan transfer edilmiştir. Tüm bu hukuksuzluklara ek olarak tüberküloz şüphesi bulunan hayvanlardan alınan 4 bin litre süt yetkisi olmadığı halde Gökhöyük İşletmesi tarafından çiğ bir şekilde Gökhöyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne verilmiş, buradaki hayvanların etleri Gökhöyük tesisinde çalışan memurlara dağıtılmıştır. Devlet öğrencilere tüberküloz şüphesi bulunan süt içirmiş, memuruna da aynı hayvanlardan et dağıtmıştır. Tüm bu hukuksuzlukları yazılı olarak bildiren Gökhöyük İşletmesi’nde çalışan veteriner hekim beklenildiği gibi Amasya’dan Urfa’ya sürülmüştür. Babası hasta olan ve refakat etmesi gereken bu memuru elinde raporları bulunmasına rağmen Amasya’ya gönderilmiyor.”

Soruşturma başlatıldı mı?
“Bakanlığınız tarafından TİGEM Gökhöyük İşletmesi hakkında başlatılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?” diye soran Topal, şu soruları yöneltti:
- TİGEM Genel Müdür Yardımcısı Halil İbrahim ÖZBAYAT ve Başmüfettiş Ali Böcügözlü kendilerine yazılı bir şekilde iletilen durumla ilgili işlem yapmamalarından dolayı herhangi idari bir işlem başlatılmış mıdır, başlatılmadı ise başlatmayı düşünüyor musunuz?
- TİGEM Gökhöyük İşletmesi yetkisi olmadığı halde bir okula nasıl çiğ süt vermiştir? TİGEM kendi çalışanlarına tüberküloz şüphesi bulunan et vermiş midir?
- Tüm bu işlemlerden sorumlu olan Genel Müdür Yardımcısı, Başmüfettiş, Gökhöyük ve Ceylanpınar İşletme müdürlerinin halk sağlına karşı suç işlediğini düşünüyor musunuz?