Siyaset Vekilin vekile hakaretine de ceza

Vekilin vekile hakaretine de ceza

14.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Alt Komisyonu, Meclis İçtüzüğü’nün disiplin cezalarını düzenleyen 15. Maddesi’nde önemli değişiklikler gerçekleştirdi.

Vekilin vekile hakaretine de ceza

Para cezasını içeren hakaret suçu kapsamına “milletvekillerinin birbirlerine hakareti” de dahil edildi. Ayrıca “Kürdistan, Kürdistan’ın başkenti Amed’ten geliyorum” gibi ifadelere dönük içtüzüğe sokulan, “Yerleşim birimlerine ilişkin anayasa ve kanunlara aykırı isim ve sıfatlar kullanmak” ibaresi kapsamı çok geniş olduğu için metinden çıkarıldı. Bu ifade yerine, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında anayasada düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlar yapmak” hükmü metne eklendi.
Disiplin suçu sınırı
Alt komisyon dün 12 saat süren uzun çalışma sonrasında Meclis İçtüzük teklifi üzerindeki çalışmasını tamamladı. CHP’nin anayasaya aykırılık iddiasının ele alındığı toplantıda verilen önergeler Ak Parti ve MHP’lilerin oylarıyla reddedildi. Komisyonda en önemli değişiklik, disiplin cezalarını düzenleyen ve milletvekillerine 12 bin TL’ye kadar ceza verilmesini öngören 15’inci Madde’de yapıldı.
Madde metninde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı ile sınırlı olan hakaret etmek suçu kapsamına “milletvekilleri” de dahil edildi. Metinde hakaret suçu dışında sayılan “sövmek veya onları tehdit etmek, yahut Türkiye Cumhuriyeti’ne veya onun anayasal düzenine sövmek” ibaresi ise çıkarıldı. Böylece disiplin suçu “hakaret etmek” suçu ile sınırlandırılmış oldu. Maddede daha önce TBMM Genel Kurulu’na silahla girilemeyeceğine ilişkin hükmün kapsamı da genişletildi.
Son değişikliğe göre TBMM komisyonlarına da silahla girmek yasak olacak. Anayasa Komisyonu bugün saat 14.30’da toplanarak Alt Komisyon’un düzenlediği son metin üzerinden teklifin görüşmelerine başlayacak.

Haberin Devamı