Veli Bahçeci

Veli Bahçeci

veli.bahceci@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz günlerde Twitter kendi platformu içerisinde kulanıcıların daha sık etkileşim yapmasını sağlamak hedefiyle ‘anket’ uygulamasını devreye alarak büyük bir atılım yaptı. Bu özellik Türkiye pazarında da hızlıca kabul gördü ve özellikle popüler hesaplar takipçilerine sıkça sorular sormaya başladı. Medya kuruluşları, markalar, parodi hesaplar derken anket uygulaması bir hayli ilgi gördü.

Twitter’da anket önce sadece 2 seçenekle başladı. Şimdilerde +2 şıklı olarak da yapılabiliyor ve fotoğraf ekleme (ne soruya ne cevaplara) özelliği henüz mevcut değil. Buna rağmen bu kadar ilgi görüyor olması sosyal medyada ‘soru-cevap’ ihtiyacının bir kez daha farkına varmamamıza imkan sağladı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada bu gibi gelişmeler online habitatın yavaş yavaş yerine oturması adına da fikir veriyor bizlere. Belli ki kullanıcı soru sormak ve merak ettiği konularda nabız yoklamak istiyor.

Peki Twitter bu ihtiyacı tam anlamıyla karşılayacak bir özellik mi devreye aldı? Twitter bir soru sorma mecrası mı olacaktı da anket özelliği eklendi? Böyle bir amaçları olduğunu hiç sanmıyorum. Zira anket uygulaması başlı başına bir sosyal platform olacak kadar genişletilebilir bir alan.

Rahmetli Steve Jobs’un da yıllarca vermeye çalıştığı mesaj gibi ürün ne kadar basitleşirse/sadeleşirse o kadar mükemmelleşiyor. O nedenle Twitter sadece bu işi yapmayacaksa -ki mümkün değil- kullanıcının kafasında deli sorular belirmesine yol açıyor, benden söylemesi.

İYİ DE BU İNSANLAR NEREYE SORACAK?

Son yıllarda neredeyse her ihtiyaca bir sosyal platform düşüyor diyebiliriz. Videolar için Youtube'a, fotoğraflar Instagram'a, fikir paylaşımları Twitter'a... Peki sorular nereye? Bu konuda renksiz ve eğlencesiz birkaç araç dışında pek alternatif bulunmuyor. Aslında ‘bulunmuyordu’ demek daha doğru olur sanırım.

Ağustos 2014’te üniversiteden arkadaşım Güney Can Gökoğlu’nun da kurucuları arasında yer aldığı Poltio.com sosyal mecradaki ‘soru sorma’ ihtiyacına yönelik oluşturulmuş yeni bir sosyal ağ. Evet yanlış duymadınız yerli bir sosyal ağ Poltio.com.

Haberin Devamı

Poltio anket yapma imkanı sağladığı son kullanıcıya politikadan, ilişkilere, modadan, sanata, sağlığa her konuda soru sorma özgürlüğü tanıyan ve bu soruları Twitter ve Facebook hesaplarına, kendi internet sayfalarına entegre edebilme imkanı veren tam dedike bir sosyal ağ. Sayfayı benzerlerinden ayıran en önemli özelliği birçok farklı tipte (çoktan seçmeli, puanlamalı vs.) soru sorma ve sorulara fotoğraf/video ekleme imkanı vermesi. Bir de gizli soru özelliği var. O da sadece link sahiplerine erişim imkanı sağlıyor. Yani kısacası bizim çocuklar her bir şeyi düşünmüş, şık bir tasarım ve kullanıcı dostu arayüzle de olayı tadından yenmez hale getirmiş.

POLTIO NE DEMEK? NE ANLAMA GELİYOR?

Sentio Latince fikir sahibi olmak demek. Poltio, bu kelimenin İngilizce anket anlamındaki “polling” kelimesi ile birleşmesiyle ortaya çıkmış. Yani soru sorma yoluyla fikir sahibi olmak anlamına geliyor. Ekibin uluslararası bir isim seçmesi hedeflerinin de büyük olmasından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Poltio'da ilk hedef Türkiye'de bir başarı hikayesi yakalamak, ardından uluslarası alana açılmak. Yani Türkiye’den dünyaya yayılan bir sosyal platform olmak.

MÜKEMMEL BİR VERİ TABANI

Bu yeni mecra, anket sayısı arttıkça ciddi bir anket veritabanı halini de alıyor. Güncel konularla ilgili anketlere katılıp / sonuçları incelemenin yanı sıra, kullanıcılar geçmişe dönük aramalar yaparak farklı başlıklar altındaki mevcut anketleri inceleyebiliyorlar. Aklınıza gelebilecek her türlü konuda sorulan sorular ve anket sonuçlarının olduğu bir bilgi kaynağı düşünün. Pazarlama faaliyetleri için, siyaset için, sağlık için ve daha bir sürü konuda objektif sonuçlar için Poltio çok ciddi bir kaynak olmaya başladı…

BİZİ POLTIO’DAN DA TAKİP EDİN

Benim şahsen keyif alarak kullandığım bir poltio hesabım var. Buradan kişisel profilime ulaşabilirsiniz. Demirören Medya’ya bağlı haber sitelerimiz olan milliyet.com.tr, gazetevatan.com ve pembenar.com’un da ‘official’ poltio hesapları bulunuyor. Takipte kalmanızı tavsiye ederim.

SAYILARLA POLTIO

Sitede bugüne kadar 25 milyon oy kullanılmış. Onbinlerce kişinin oy verdiği pek çok ilginç anket bulunuyor. Yüzde 55'in kadınların da evlilik teklif etmesi gerektiğini düşündüğü, yüzde 58'in dini nikahı olmazsa olmaz olarak gördüğü, yüzde 66'nın ötenaziyi bir hak olarak kabul ettiği, yüzde 48'in Kızılderililer'in Türk olduğunu düşündüğü, yüzde 60’ın menemene soğan konur dediğini, turşunun iyisi limonla olur diyenlerin yüzde 42, sirkeyle olur diyenlerin yüzde 58 oranında olduğu hep Poltio’dan öğrendiğimiz ilginç veriler.

Poltio ayrıca yayınladıkları infografikler ile de dikkat çekiyor. Örneğin;

Bu İnsanlar Nereye Soracak

Bu İnsanlar Nereye Soracak

Bu İnsanlar Nereye Soracak