Dünya Venezuela bir türlü durulmuyor

Venezuela bir türlü durulmuyor

21.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Venezuela’da başlayan olaylar ve protestolar durulmuyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı yapılan protesto gösterilerinde iki sivil bir asker olmak üzere üç kişi hayatını kaybetti.

Venezuela bir türlü durulmuyor

Başkan Maduro’nun pazartesi günü televizyonda hükümet karşıtı bir askeri bir komplo kurulduğunu ilan etmesi ve “arkasında ABD’nin bulunduğu bu darbe girişiminin elebaşlarından birinin tutuklandığını” söylemesi üzerine başkent Caracas’ta yaklaşık 100 bin kişi sokağa çıktı. Kentin pek çok yerinde hükümet güçleriyle çatışmaların yaşandığı protesto gösterilerinde, 23 yaşındaki gösterici Paola Ramirez vücuduna, 18 yaşındaki Carlos Jose Moreno
ise kafasına isabet eden bir kurşunla öldü.
Farklı istekler
Akşam saatlerinde ise 35 yaşındaki bir askerin gösteriler sırasında yaşamını yitirdiği duydurdu. Geçen ayın sonunda başlayan ve ülke çapına yayılan hükümet karşıtı gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi. Göstericiler erken seçim yapılmasını, 2014”den beri tutuklu olan Caracas eski belediye başkanı Chacao Leopoldo Lopez de dahil olmak üzere siyasi tutukluların serbest bırakılması, gıda ve ilaç sıkıntısının hafifletilmesi için bir insani yardım koridorunun oluşturulmasını ve meclisin tanınmasını istiyorlar. Venezuela Yüksek Mahkemesi, 1.5 yıldır uyardığı Meclisin yetkilerini Mart 2017de anayasaya uymadığı gerekçesiyle elinden almıştı. Muhalefet kararı darbe olarak nitelemiş ve Maduro yanlısı olarak tanımladıkları Yüksek Mahkemenin bu kararının, diktatörlük kurma girişiminin bir parçası olduğunu savunmuştu.
Öte yandan dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Amerikan General Motors, Venezuela hükümetinin, bu ülkedeki otomobil fabrikasına devlet tarafından el konulduğunu açıkladı. Kamu yetkililerinin, herhangi bir neden göstermeksizin fabrika binası ve bazı malların yanı sıra tesis içindeki araçlara da el koyduğu bildirildi. GM, bu olay üzerine ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.