Gündem Vergi borcu sorgulama ile hangi vergi borçlarımı öğrenebilirim?

Vergi borcu sorgulama ile hangi vergi borçlarımı öğrenebilirim?

25.08.2016 - 09:08 | Son Güncellenme:

Gelir vergisi, kurumlar vergisi, emlak vergisi, gümrük vergisi, özel tüketim vergisi gibi bir çok türü olan vergiler için vergi borç sorgulama işlemini internet üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Vergi borcu sorgulama işlemi ücretsiz olup internet erişimine sahip oluduğunuz her alandan kullanılabiliyor.

Vergi borcu sorgulama ile hangi vergi borçlarımı öğrenebilirim

Vergi borcu sorgulama işlemi E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. Vergi, devlete aktarılan bir bedeldir. Devletin kamu hizmetini sağlaması için gereken finansa ulaşmasını sağlayan vergilerin bir çoğu zorunlu ve karşılıksızdır. Bir çok vergi türü vardır ve her birinin farklı ödeme zamanları olabilmektedir. Bu da vergi borç sorgulama işlemini zorunlu kılmaktadır. Vergi borç sorgulama işlemleri eskiden yalnızca vergi dairelerine bizzat giderek yapılabilmekteyken artık internet üzerinden de vergi borç sorgulama yapılabilmektedir. Gelirler İdaresi Başkanlığı internet sitesinde hizmet veren ve internet vergi dairesi adı verilen sistem üzerinden vergi borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak gerçekleştirebileceğiniz vergi borç sorgulama işlemi sayesinde vakitten tasarruf edebilirsiniz. Böylece vergi dairesine gitmeden işinizi halledebilirsiniz.

Gelirler İdaresi Başkanlığı internet vergi dairesi üzerinden gerçekleştireceğiniz işlemler için herhangi bir üyelik ve şifre ihtiyacı bulunmamaktadır. Sisteme sadece vergi kimlik numaranız ve bazı kimlik bilgilerinizi doğrulayarak giriş yapabilirsiniz. Vergi borç sorgulama için ilgili formu doldurup hangi vergi türüne ait borcunuzu sorgulayacağınızı seçtikten sonra konuyla alakalı bilgiler, borç miktarınız ve ödeme tarihlerini görüntüleyebilirsiniz.

Vergi borcu sorgulama işlemi yaparken aynı zamanda vergi borcunuzu da ödeme imkanınız bulunmaktadır. Vergi borcunuzu sorgulama işlemi sonrasında öğrendiğiniz vergi borcunuzu ödeme işleminizi gerçekleştirirken tüm bankaların kredi kartlarını kullanabilirsiniz. Güvenli ödeme yöntemleri ve çeşitli tekniklerle şifrelenmiş internet sistemleri sayesinde kredi kartınızın güvenliği hakkında da hiç bir endişe duymanıza gerek yoktur. İnternet üzerinden gerçekleştireceğiniz vergi ödeme işlemleri için bankalar ya da vergi dairesi tarafından herhangi bir ek ücret ya da komisyon talep edilmiyor. İnternetten online olarak gerçekleştireceğiniz vergi ödeme işlemleri günlük hayatınızda vergi dairesine gitmekle yaşayacağınız vakit kaybını önleyecek ve iş hayatı koşuşturmacası içinde böyle bir şeyle uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Gelirler İdaresi Başkanlığı internet vergi dairesi sistemine eğer e-devlet şifreniz varsa bu şekilde de girebilirsiniz.

E-devlet sitesi üzerinden T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra Gelirler İdaresi Başkanlığı başlığı altından İnternet Vergi Dairesi seçeneğine giriş yaparak vergi dairesiyle alakalı işlemlerinizi online olarak internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden 2 TL karşılığında e-devlet şifrenizi temin edebilir ve bu şekilde giriş yapabilirsiniz. Ayrıca son zamanlarda bir çok bankanın internet şubesi müşteri numarası ve şifresi ile de telefonunuza gönderilecek SMS şifresi aracılığıyla e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. İnternet vergi dairesi üzerinden aynı zamanda vergi levhası görüntüleme, eski dönemlere ait tahakkuk eden kazanç görüntüleme, geçmiş dönemlere ait matrahların görüntülenmesi gibi vergi dairelerini ziyaret ederek ve belki de saatlerce sıra bekleyerek gerçekleştirebileceğiniz hemen hemen tüm işlemleri de rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.