Gündem Vergi Borcu Sorgulama Yaparak Vergi Durumunu Kolayca Öğren!

Vergi Borcu Sorgulama Yaparak Vergi Durumunu Kolayca Öğren!

20.05.2015 - 10:26 | Son Güncellenme:

GİB tarafından uygulamaya konulan vergi borcu sorgulama ve vergi borcu ödeme işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri hakkında detaylı bilgiyi ve vergi borcu sorgulama işleminin nasıl yapıldığını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Vergi Borcu Sorgulama Yaparak Vergi Durumunu Kolayca Öğren

Genel tanımı ile vergi; vatandaşlardan, kendi gelirleri doğrultusunda talep edilen ve ülke kalkınması için kullanılan bir miktar ücrettir. Aslında normal şartlarda vergi, vatandaşların hizmetine sunulmak üzere toplanmaktadır ve toplanmalıdır."Vergi borcu sorgulama"işlemleri ise; vergi borcu miktarınızı öğrenmenize olanak sağlayan bir uygulamadır. Bu doğrultuda, vergi borcu sorgulama işlemeleriniziiki farklı şekilde yapabilmeniz mümkündür. Yani;Vergi borcunuzun miktarınızı öğrenmek, yani vergi borcu sorgulama işlemlerinizi yapmak için, ister, "Vergi Dairesi"merkezlerine giderek isterseniz de,Diğer bir şekilde, anlaşmalı bazı bankalara başvurarak ya da, internet aracılığı ile işlem yapabilmeniz mümkündür.Aslında, vergi borcu sorgulama işlemlerinizi, en pratik şekilde, internet aracılığı ile yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

VERGİ BORCU SORGULAMAKİÇİN TIKLAYINIZ!

İnternet aracılığı ile, vergi borcu sorgulama işlemlerinizi şöyle yapabilirsiniz;

Bahsettiğimiz gibi, internet üzerinden vergi borcu sorgulaması yapmak için öncelikle, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sayfası olan, http://www.gib.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra burada, girmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasının, sağ kısmında yer alan ve "İnternet Vergi Dairesi" şeklinde hazır bulunan bölüme geliniz.

Sonra, açılan bu yeni sayfanın alt kısmında bulunan bölümler içinden, "Borç Sorgulama"yazan bölümü işaretleyiniz ve hemen ardından, "Borç Bilgilendirme Servisi"adı ile hazır bulunan bir tabloya geleceksiniz.

Devamında, bu açılan tabloda yer alan ve "T.C. Kimlik Bilgileri İle Giriş" yazan bölümde bulunan şu alanları göreceksiniz;

Haberin Devamı

"T.C. kimlik numarası"

" nüfus cüzdanı seri numarası bilgileri"

" annenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun T.C. kimlik numarası" ya da

" annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfi".

Bu alanları doldurunuz ve devamında son olarak, yine bu sayfada bulunan güvenlik kodunu ilgili kısma yazınız ve burada bulunan " tamam" seçeneğini işaretleyiniz.

Bu şekilde internet aracılığı ile vergi borcu sorgulamanızı yapabileceğiniz gibi, yine internet üzerinden ama bu defa daha farklı yol izleyerek de, vergi borcu sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu yöntemle de vergi borcu sorgulaması yapmak, oldukça pratik ve hızlıdır.

İnternet üzerinden bir diğer şekilde yapılan vergi sorgulaması işlemleri ise şöyledir;

Diğer yöntem ile, vergi sorgulaması işlemlerinizi yapmak için ilk önce, e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Tabi bunun da öncesinde, bir e-devlet şifreniz olmalıdır ve yoksa edinilmelidir. e-devlet şifrenizi ise, herhangi bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Bu aşamadan sonra artık, şu aşamaları yaparak, ergi borcu sorgulamanızı yapabilirsiniz;

Burada ilk olarak, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonraki aşamada, burada yer alan ve "E-Hizmetler" adı ile hazır bulunan bölüme geliniz ve ardından, geldiğiniz bu bölüm üzerinden de "Gelir İdaresi Başkanlığı" yazan bölüme ulaşınız.

Haberin Devamı

Tüm bu aşamaların ardından son olarak, bu gelmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünün alt başlıkları içinden, " Vergi Borcu Sorgulama"yazanalanı seçiniz.

Bu haberimizde anlatmış olduğumuz bu şekilde yol izleyerek, e-devlet kapısı sistemi aracılığı ile ve burada e-devlet şifrenizi kullanarak, vergi borcunuzun bilgisini öğrenmiş olursunuz.