Teknoloji Vestel Venus Z10 inceleme

Vestel Venus Z10 inceleme

18.10.2017 - 13:27 | Son Güncellenme:

Vestel akıllı telefon serisinin en üst modeli Venus Z10 modelini inceledik. Yerli üretim Vestel Venus Z10 sahip olduğu teknik özelliklerle kullanıcılara neler sunuyor? Cevabı detaylı incelememizde.

Vestel Venus Z10 inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Vestel, geçtiğimiz aylarda Barselona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) Z10 modelini kullanıcıların beğenisine sundu.

Z10, Android 7.1.1 Nougat işletim sistemi, 1920x1080 ekran çözünürlüğü, 8 MP ön ve OIS destekli 13 MP arka kamera, 3050 mAh batarya, 4GB RAM, Quick Charge 3.0 hızlı şarj ve parmak izi okuyucu gibi özelliklere sahip. Evet bütün teknik özellikleri kabaca bu şekilde.

Peki üstün teknolojik özellikleri şık bir kılıf ve uygun fiyata kullanıcılara sunan Z10gerçek hayatta nasıl bir performans sergiliyor? O halde yerli üretim Z10’nun incelemesine tasarımıyla başlayalım.

Vestel Venus Z10 inceleme

TASARIM

Vestel Venus Z10’u almadan önce merak edeceğiniz ilk şey elde nasıl durduğu ve hissettirdiği?

Venus Z10, tasarım hatlarıyla oldukça güzel bir model. Arka taraftan bakıldığında bir iPhone havası hissediliyor. Elimizdeki model mavi renkte olan ancak siyah ve altın renk seçenekleri de mevcut. Cihaz 7.4 mm kalınlığında ve 146 ağırlığında. Gövdesi oldukça ince olduğundan cepte çok şişkin durmuyor ya da ağır hissettirmiyor.

Haberin Devamı

Venus Z10’da yumuşak eğriler ve 2.5D cam teknolojisine sahip ekranla kesintisiz bir birleşim tercih edilmiş. Küt değil tamamen yuvarlatılmış köşeli bir görünümü var. Arka kısımda biraz plastik detay olsa da geriye kalan her şey metal. Bu sayede oldukça güzel görünüyor ve hissettiriyor. Tasarımı çığır açan bir şey olmasa da sağlam, güvenli olduğunu düşünüyorum.

Vestel Venus Z10 inceleme

İnce olduğundan bazıları cihazın umulduğu kadar sağlam olmayabileceğini iddia edebilir. Telefonu kotumun ön ve arka cebinde kullandım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Hatta bir ara yanlışlıkla üstüne de oturdum ve cebimdeyken bisiklet de sürdüm ve bir şey olmadı. Tüm telefonlar gibi beton zemine düşürürseniz ekranı parçalayabilirsiniz ve ekranının pek ucuza gelmeyeceğini de bilin.

İnce ve daha hafif olmasının yanında Z10, 5.2 inç boyutunda bir ekranın da sahibi. Ekranının altında bir parmak izi sensörü var ve bu tüm içeriklerinizi güvence altına almanızda size yardımcı oluyor. Parmak izinizi cihaza kolayca ekleyipdaha sonra bu alana parmağınızı dokundurarak telefonun kilidini hızlıca açabilirsiniz. Küçük elleriniz varsa ekranın üst köşesine ulaşmak için çok mücadele edeceğinizi düşünmüyorum.

Haberin Devamı

Vestel Venus Z10 inceleme

Aygıtın arkasında hem üst hem de altında büyük plastik şeritler var. Radyo sinyali için eklenen bu şeritler iyi performans gösterse göze biraz çirkin görünüyor ve Z10’nun şık görünümünü bozuyor. Bu arada telefonu koruma altına almanız için kutu içinden herhangi bir koruyucu kılıf çıkmıyor.

Venus Z10'un sağ kenarında güç ve ses butonları alıyor. Güç butonu telefonu sağ elinizle kullanıyorsanız başparmağınıza cuk diye oturuyor. Sol elinizle kullanıyorsanız da orta parmağınıza denk geliyor. Sol kenarında SIM ve microSD kart tepsisi; üst kenarında kulaklık girişi; alt kenarında ise USB-C bağlantı girişi ve hoparlör konumlandırılmış. Hoparlörün ses kalitesi de pek iyi değil. Telefon elinizde olsa da sesler nedense Z10’u bir kutunun içine koymuşsunuz da oradan geliyor gibi. Puslu ve boğuk.

Vestel Z10, piyasada görünen en yeni tasarıma sahip değil ama kendi fiyat segmentine göre kesinlikle fazlasını sunuyor.

Haberin Devamı

Vestel Venus Z10 inceleme

EKRAN

Venüs Z10, 5.2 inç Full HD çözünürlükte bir ekranla geliyor. IPS ekran, 424 ppi piksel yoğunluğu sunuyor ve Corning Gorilla Glass 3 ile korunuyor. Panel IPS olduğundan geniş görüş açısı, renk doygunluğu ve canlı renkler konusunda avantaj sağlıyor.

Ekranın renk doğruluğu güzel. İster film izleyin ister oyun oynayın isterseniz de tatilde açık havada kullanın Z10’un ekranı renkleri gerektiği gibi gösteriyor. Ekranda renk kayması yok. Görüş açılarında da sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Vestel Venus Z10 inceleme

Parlaklık seviyesi Super AMOLED boyutlarına ulaşamasa da YouTube veya Netflix üzerinden içerik izlemek için yeterli.

Z10’un ekranı günlük kullanımda iyi çözünürlük, parlaklık veyoğun renk üretimi sağlıyor. Ancak daha iyi teknolojili bir telefon arıyorsanız piyasada daha iyi seçenekler var. Fiyatları da ona göre tabii ki.

Vestel Venus Z10 inceleme

PERFORMANS

Venus Z10’da sekiz çekirdekli 1.4 GHz Qualcomm Snapdragon 435 işlemci bulunuyor. Bu sete 4GB RAM ve microSD kart arttırılabilen 64GB depolama alanı, grafik tarafında ise Adreno 505 GPU eşlik ediyor. Z10, bu özelliklerle genel itibarıyla temel görevleri yerine getirmekte sıkıntı yaşatmayacağının işaretini veriyor.

Haberin Devamı

Z10, sahip olduğu teknik kadroyla web’de gezinme, sosyal medyada takılma, mesajlaşma, mail gönderip alma gibi işlemleri takılma olmaksızın yerine getirebiliyor. Kullanıcı arayüzünde de gezinme akıcı.Yalnız oyunları ve uygulamaları başlatırken ya da kapatırken küçük gecikmelerle karşılaşabiliyorsunuz. Play Store’da da bir şey arattığınızda bu gecikmeyi kolayca fark edebilirsiniz.

Arayüz tarafında Vestel, kullanıcılara kendi temasını sunuyor. Tabii isterseniz bu arayüzü Play Store’dan indireceğiniz bir launcher ile değiştirebilirsiniz. Ancak Z10’daki arayüzün kullanımı oldukça kolay ve sade bir görünüme ev sahipliği yapıyor.

Oyun performansının da ortalama olduğunu söyleyebilirim. Google Play’deki çoğu oyunu rahat şekilde çalıştırsa da yüksek performans gerektiren oyunlarda menü geçişlerinde biraz uzun süre beklemek gerekebiliyor ve bazen kare düşmeleriyle karşılaşabiliyorsunuz.

Vestel Venus Z10 inceleme

Vestel Venus Z10, Geekbench 4 performans testinden tek çekirdekte 691, çok çekirdekte ise 2888; AnTuTu testinden ise 46970 puan almayı başarıyor. Genel itibarıyla söz konusu puanların makul seviyede olduğu söylenebilir.

Cihaz, video veya fotoğraf düzenleme ya da yüksek grafiklere sahip üst seviye oyunları çalıştırmada yeterli olmayabilir. Ancak ortalama seviyedeki çoğu kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Android 7.1.1 Nougat ile yüklü gelen telefonun multimedya tarafında bazı fırsatları da bulunuyor. Örneğin BluTV uygulamasını 3 ay ücretsiz kullanma hakkı veriliyor. Ayrıca 3 aylık Filbox Hemen aboneliği de ücretsiz sunuluyor. Bu arada kendi kategorisinde bulunan pek çok modelin Android 6.0 Marshmallow işletim sistemi ile çalıştığını belirtelim. Z10’un Android Oreo güncellemesini alıp almayacağı henüz bellim değil.

Cihazla birlikte bir de sağlıklı yaşam servisi geliyor. Uzman diyetisyenlerin desteğiyle hazırlanan sağlıklı yaşam platformu Diyetkolik.com, kişiye özel diyet ile egzersiz programları sunuyor. Diyetkolik Standart Paketi Venus Z10 kullanıcılarına, ilk 3 ay boyunca ücretsiz olarak veriliyor. English Ninjas ise Z10 sahiplerine istedikleri zaman, istedikleri yerden anadili İngilizce olan uzman öğretmenlerden online eğitim alma fırsatı veriyor.Bunlar hem telefon hem de kullanıcı açısından güzel detaylar.

Pil ömrüne gelecek olursak Venus Z10'da 3050 mAh batarya yer alıyor. Pil yoğun kullanımda bir günü rahatlıkla çıkartabiliyor. Video izleme veya oyun oynama gibi cihazı fazla yoracak kullanımlarda ise pil daha hızlı tükenecektir. Normal yoğunlukta bir kullanıma bağlı olarak tek şarjla ikinci günü de görebilirsiniz. Quick Charge 3.0 desteği sayesinde telefonu hızlı şekilde şarj edebiliyorsunuz. 0’dan 100’e yaklaşık 2 saatte ulaşılıyor.

Bu özelliklerin dışında Venus Z10’da 802.11 a/b/g/n /acWi-Fi, Bluetooth 4.1 ve GPS gibi klasik kablosuz bağlantı özellikleri mevcut.LTE noktasında Cat6 destekliyor. 4.5G şebeke uyumu da var.

Vestel Venus Z10 inceleme

KAMERA

Venus Z10’un arkasında çift tonlu flaşa sahip f/2.0 değerinde 13 MP kamera bulunuyor. Arka kamerada el titremesini engellemek için OIS (optik imaj sabitleyici) ve EIS'in (elektronik imaj sabitleyici) dışında hareketli anlarda çekim için PDAF teknolojisine de yer verilmiş. Böylece hareketli objelere hızlı odaklanıp, el titremelerini az da olsa ortadan kaldırarak daha net çekimler yapabiliyorsunuz. Az dedim çünkü titreşim engelleme olduğu söylense de ben pek etkisini göremedim.

Arka kameranın performansı ortalamanın üstüne çıkamıyor. Uygun ışık koşullarında etkileyici kareler yakalansa da düşük ışık koşullarında istenilen alınamıyor. Gün ışığında renk doğruluğu ideal, parlak ve canlı fotoğraflar çekebilirsiniz.

Z10’da kullanımı oldukça basit ve HDR desteği sunan bir kamera uygulaması bulunuyor. Sunulan modlar arasında Panorama, Pro, Smart, Spor, Dikey gibi modlar yer alıyor. Arka kamera maksimum 1080p çözünürlüklü videolar kaydedilebiliyor.Videolarparlaklık ve kalite açısından tatmin edici, ses kalitesi de ortalama.

Venus Z10’un önünde ise f/2.2 değerinde 8 MP lens var. Ön kamera da iyi performans gösteriyor ve hızlı şekilde selfie çekimi gerçekleştirebiliyor. Video noktasında FHD kalitede çekimler yapabiliyorsunuz.

Vestel Venus Z10 inceleme

SONUÇ

Vestel Venus Z10 öncelikle tasarımıyla dikkat çekiyor ve kendi fiyat segmenti içinde öne çıkmayı başarıyor. Yekpare metal kasası ve 2.5D kavisli camı bu telefonu olduğundan daha değerli gösteriyor. Özellikle mavi rengin oldukça hoş olduğunu söyleyebilirim.

5.2 inç Full HD ekran her ortamda rahatlıkla kullanım imkanı sunuyor. Teknik kadro aynı fiyat segmentindeki diğer telefonlarla karşılaştırıldığında çok yüksek puanı elde etmiyor, ancak günlük işleri yerine getirmekte oldukça başarılı. 3050 mAh pil ise bir günü rahatlıkla çıkardığından yüzünüzü güldürmeyi başarıyor.

Kamera tarafında Vestel Venus Z10, firmanın övdüğü kadar iyi değil. Gittiğiniz yerlerde veya özel anlarınızda Venus Z10 ile sizi tatmin edecek ve arşivinizde saklayacak fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bütçesini zorlamadan şık bir telefon almak isteyenler Venus Z10’a göz atabilir.

Venus Z10’a 1499 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Metalik tasarım
  • Canlı FHD ekran
  • Hızlı parmak izi okuyucu
  • Android 7.1.1

EKSİLERİ

  • FM radyo yok
  • Düşük ışıkta kamera iyi değil
  • NFC yok