Kayseri Veteriner Fakültesinden Kurbanlık Uyarısı

Veteriner Fakültesinden Kurbanlık Uyarısı

15.08.2017 - 12:55 | Son Güncellenme:

.

Veteriner Fakültesinden Kurbanlık Uyarısı

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, vatandaşları kurbanlık seçimi konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Onmaz, yazılı açıklamasında, kurbanlık seçilen hayvanların bazı hayvandan insana geçen hastalıklar nedeniyle mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtti.

Kontrolsüz hayvan hareketlerinin olduğu yerlerden kesinlikle kurbanlık hayvan alınmaması gerektiğini ifade eden Onmaz, hayvanların iç organlarının kesim öncesi veya sonrasında mutlaka muayene edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurbanlık hayvanların özellikleri hakkında bilgi veren Onmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kurban edilecek hayvanların vücut yapılarının iyi, kıl örtüsünün düzgün ve parlak olması ve belirli bir olgunluğa erişen hayvanlar olması gerekmektedir. Aynı zamanda hayvanda burun ve gözyaşı akıntısı, derisinde şişkinlik ve yara, yürüyüşünde topallık, ateşli enfeksiyon belirtisi olmaması gerekmektedir. Olgunluk belirtisi olarak devenin 5, sığır ve mandaların 2, koyun ve keçilerin ise bir yaşını bitirmiş olması kriter alınmaktadır. Hayvanların yaşları ise pasaportlarında bulunan doğum tarihlerinden ya da diş yapılarından anlaşılmaktadır. Kurbanlık seçiminde iki önemli husus önemlidir. Bunlardan birisi hayvanların sağlıklı olup olmadığı, ikincisi ise etik ve dini şartlara uygunluk açısından hayvanın yaşı ve özellikle neslinin devamı için dişi olmayan hayvan kesimidir."