Ağrı Vicdan Konvoyu Ağrı'dan Yola Çıktı

Vicdan Konvoyu Ağrı'dan Yola Çıktı

07.03.2018 - 14:18 | Son Güncellenme:

.

Vicdan Konvoyu Ağrıdan Yola Çıktı

7 yıldır devam eden Suriye savaşında, işkence, kötü muamele ve tecavüze uğrayan kadınlara dikkat çekmek için 15 kişilik kadın kafilesi Ağrı’dan konvoyla yola çıktı.
Suriye’de yaşanan iç savaşın en büyük kurbanları olan ve sistematik bir şekilde hapsedilerek cezaevlerinde tecavüz ve işkenceye maruz kalan kadınlar için, Ağrı’dan vicdan konvoyuna katılan kadınlar otoparkta bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Kadınlar adına basın açıklaması yapan Ayşe Engin, Suriye iç savaşında en çok zarar görenlerin kadınlar ve çocuklar olduğunu, ve birçok defa klor, sarin ve kimyasal gazları soluduklarına dikkat çekti. 13 bin 581 kadının Suriye rejimi tarafından tecavüz ve işkenceye maruz kaldığını anlatan Engin, 417 kız çocuğu olmak üzere tespit edilen 6 bin 736 kadının bu vahşeti yaşadığını söyledi. İşkence ve tecavüze maruz kalan kadınlarından bazılarının intihar ettiğini vurgulayan Engin, “Hapishanelerden kurtulanların bazıları aramızda bir gün kendilerine yapılanların hesabının sorulması umuduyla yaşama tutunmaya çalışıyorlar. Kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulma uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindedir. Bilinen tek gerçek şudur ki Suriye rejiminin kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullanmaktadır. Bu kötülüklere maruz kalan kadınlar hangi uluslararası mekanizmanın, hangi devletin, hangi sivil kurumun, hangi merciinin masasında gündem edilmekteler” dedi.
Suriye rejimi tarafından tecavüze uğrayan kadınların sesini duyduklarını aktaran Engin, kimsenin onlar için bir çaba içerisine girmediğini ve onlar için bir şeyler yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden kadınların bir araya gelerek Suriye’de ki kadınların sesini tüm dünyaya duyurmak için vicdan konvoyu oluşturmaklarının altını çizen Engin, “Suriye’de savaş nedeniyle haksız bir şekilde tutulan kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak ve girişim başlatmak tüm insanlığın savaşlarda kadınların korunması için etkili tedbirler almaya davet etmektir. Biz kadınlar bu basın açıklaması ile Ağrı’dan yola çıkıyoruz. İstanbul’dan otobüslerle yola çıkan ve sırayla İzmir, Sakarya, Ankara, Adana şehirlerinden geçerek Suriye sınırına ulaşacak büyük konvoy ile Suriye sınırında buluşacağız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sabahı Hatay’dan dünyaya sesleneceğiz. Sembolümüz olan 3 bin 736 adet oyalı yazmayı mahpus kadınlarımızın adını taşıyacağız. Suriyeli mahpus kadınlar için uluslararası nitelikli ve sadece kadınlardan oluşan vicdan konvoyu ile yola çıkıyoruz. Vicdan konvoyu Suriyeli kadınların sesidir. Sizlerde sesimiz olun, zindanların duvarını yıksın” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından yapılan dualardan sonra tekbir getirilerek vicdan konvoyu uğurlandı.