Gündem ‘Virüslü mail’lerle milyonluk vurgun

‘Virüslü mail’lerle milyonluk vurgun

01.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bir bankanın müşterilerine ait hesaplardan ‘virüslü mail’lerle 11 milyon Euro vurgun yapan 11 kişilik çete yakalandı. Polis, çetenin 715 bin Euro’luk bir transferini de son anda önledi

‘Virüslü mail’lerle milyonluk vurgun

İstanbul’da, mail kopyalama yöntemiyle bir kamu bankasının müşterilerine ait hesaplardan 11 milyon 230 bin euroluk vurgun yapan ikisi Nijerya uyruklu 11 kişilik bir şebeke polis tarafından çökertildi.

Haberin Devamı

Bir kamu bankasının yönetici pozisyonundaki personeli, müşterilerine ait hesaplardan, müşterileri ve kendi bilgileri dışında şahıslar tarafından 11 milyon 230 bin euro’luk bir EFT yapıldığını belirterek savcılığa suç duyurunda bulundu. Şikâyet üzerine savcılık talimatıyla harekete geçen Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, bankanın, hesapları boşaltılan ve uluslararası ticaret yapan firma ve müşlerilerle mail üzerinden işlem yaptığını, vurgunun “man in the middle attack” (aradaki adam) olarak adlandırılan mail hesaplarının virüslü maille ele geçirilmesiyle gerçekleştirildiğini tespit etti.

Sahte mailler atmışlar

Siber polisinin tespitine göre, şebeke elemanları, firmaların mail hesaplarına virüslü ileti gönderiyordu. İletinin hesap sahibi tarafından açılmasıyla şifreli bilgiler şebeke üyelerinin eline geçiyordu. Mail trafiğini ele geçiren bilgisayar korsanları, iki firma arasındaki yazışmaya girerek kendi hazırladıkları sahte maili ileterek havalenin kendi hesaplarına gelmesini sağlıyordu. Bilgisayar korsanları firmaların daha önceden yollamış olduğu e-faturalar ve ön faturaların benzerlerini hazırlayarak diğer firma sahiplerine de bu yolla güven veriyordu.

Haberin Devamı

Yöntemi bu şekilde deşifre edilen uluslararası şebeke, paraları Türkiye’de anlaştıkları kişilerin hesabına yönlendirip ardından transferle yurtdışına çıkarıyordu. Banka ile firma arasındaki mail yazışmalarını inceleyen ekipler, hesapları kopyalayan şüphelilerin izine ulaşmak için yaptığı çalışmalarda ise yurtdışından işlem yaptığı belirlenen şebekenin, Türkiye’deki bazı bağlantılarını tespit edip üç ay teknik ve fiziki takip yaptı.

Kamu çalışanı çıktı

Kimlikleri belirlenen ve şebekenin Türkiye’deki ayağında bulundukları tespit edilen şüphelilerin yakalanması için İstanbul, Tekirdağ, Antalya ve Aksaray’da eş zamanlı operasyonlar düzenleyen polis, ikisi Nijerya uyruklu, 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerden birinin daha önce de benzer suçlardan yakalanan bir kamu çalışanı olduğu öğrenildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden A.K. ile Nijerya uyruklu W.A.A. ve C.C.O. tutuklandı, diğer şüpheliler hakkında ise adli kontrol hükmü uygulandı.

Haberin Devamı

EMNİYET’TEN MAİL UYARISI!

Aramalarda 2 bin 650 euro, çok sayıda cep telefonu, laptop, hard disk, banka hesap ekstreleri ve dekont ele geçiren ekipler, yaptıkları siber müdahaleyle de şebekenin 715 bin euro’luk bir transferini durdurdu. Yetkililer mail kopyalama yöntemiyle dolandırıcılık yapan şebekelerin uluslararası faaliyet yaptıklarını dile getirerek, yılda milyarlarca dolarlık mağduriyet oluşturulan bu alanda, hesap numarası değişimi yapıldığı belirtilen mail alınması durumunda kesinlikle telefonla teyit alınması gerektiğinin altını çizerek, şirket maillerinin güvenli firmalardan edinilmesi gerektiğini ifade ediyor.