Sağlıklı Beslenme Vitaminin fazlası da zarar!

Vitaminin fazlası da zarar!

18.10.2011 - 16:30 | Son Güncellenme:

Söz konusu vitaminler olduğunda akan sular durur. Hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için vitaminler çok önemlidir. Ancak vitamin takviyeleri sadece aldığımız vitamin vücudumuzda eksik ise faydalıdır. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları söz konusu olabilir.

Vitaminin fazlası da zarar

Vitaminin fazlası da zarar
Uzmanlar vitaminlerin sadece vücutta yetersiz oldukları durumunda kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Archieves of Internal Medicine isimli dergide yayınlanan araştırmada vitamin fazlasının zararlı olduğuna değiniliyor.

50-60 yaşlarındaki kadınların geneli yeterli ölçüde beslenmelerine rağmen vitamin takviyesi almaya meyillidir.

Folik asit, B6, magnezyum, çinko, bakır ve demir özellikle ölüm riskini arttırmaktadır.

Uzmanlar, kişilerin bu vitaminleri almalarının tamamen kendi kararlarıyla olduğunu, doktorlar tarafından herhangi bir eksiklik teşhisi konmadığını belirtiyor.

Yararları ve zararları

38.000 kadın üzerinde yapılan araştırmada katılımcılar son 20 yıldır vitamin ve mineral taksiyesi alıyordu. Bu verileri göz önünde bulundurarak yapılan inceleme sonucunda ancak tıbbi olarak bir gerek görüldüğünde vitamin takviyelerinin kullanılması gerektiği açığa çıktı. Çünkü gereksiz yere kullanılan vitaminler tehlike arz edebiliyor.

Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden Dr. Jaakko Mursu, "Kanıtlara göre gerçekten ihtiyacı olup da bu takviyeleri kullanan kişi sayısının az olduğunu görüyoruz," dedi.

Araştırmada demir tabletlerinin ölüm riskini %2.4 oranında arttırdığı görülüyor. Demir alımı gereğinden fazla oldukça kişideki risk de artıyor.

Kalsiyum tabletlerinin ise ölüm riskini azalttığı gözlemlendi. Ancak doktorlar daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Yazarlar