Vitrin 48 senelik lezzet birikimi

48 senelik lezzet birikimi

17.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

48 senelik lezzet birikimi

48 senelik lezzet birikimi
Ara sıra baba sözü dinlemekte gerçekten fayda varmış. Babamın keşfettiği Yeşilköy Hacıbey'in kebapları beni mest etti.
48 senelik lezzet birikimi
Dünyanın neresinde olursak olalım Türk mutfağına özgü tatları aramaktan vazgeçemeyiz. Yurtdışında yaşadığım yıllarda kim bilir kaç kez o veya bu yemeği özleyip olsa da afiyetle yesem dediğim olmuştur. Özellikle de kebaplarımızı... Geçenlerde babam beni Yeşilköy'de keşfettiği, merkezi Teşvikiye'de olan kebapçı Hacıbey'e götürmeye karar verdi. Daha önce Teşvikiye Hacıbey'deki servisin ve servis elemanlarının bende bıraktığı olumsuz izlenimlerden dolayı bu kararı pek hoş karşıladığım söylenemez. Yine de şubeden şubeye fark olabilir düşüncesiyle ve canım kebap yemek istediği için Yeşilköy'e doğru yola çıktım.
Bir apartmanın ilk katındaki Hacıbey'in girişinde kasada oturan hanımın ve servis elemanlarının güleryüzle bize hoşgeldin demesiyle birlikte oldukça iyi havalandırılmış salondaki masamıza geçtik. Sadece çorba, Bursa kebabı, salata, yoğurt ve tatlı içeren mönüden seçim yapmak hiç de zor değil. Ancak mönüde verilen bilgiler çok ilginç. Bursa kebabının tarihçesinden tutun da içeriğine ve kullanılan malzemelerin nereden getirildiğine kadar neredeyse akademik bilgiler veriliyor bu mönüde. Yalnış anlaşmalara sebebiyet vermemek için mönü dışında isteklerde bulunulmamasını rica eden bir madde de konmuş. Havanın çok sıcak olması kırmızı süzme mercimek ve tereyağlı çorbayı es geçmemize neden oldu. Bunun yerine domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz ve restoranlar tarafından çok nadiren milimetrik ölçülerde kesilebilen kuru soğan, limon suyu ile tadını iyi bildiğim varla yok arasında bir hafifliğe sahip Ayvalık zeytinyağı ihtiva eden, kaşıkla yendiğinde bence çok daha lezzetli olan çoban salatasını söyledik. Bursa kebapçılığının simgesi olan, kuru üzümün suyundan elde edilen ve müessesenin özellikle Bursa'dan getirttiği şıradan da tattım. Bana göre her zaman fazlasıyla tatlı olan şıranın müdavimlerinin aradıkları lezzeti burada bulacaklarından eminim.
48 senelik lezzet birikimi
İş kebaba gelince, buradakine bayıldım! Trakya kıvırcık kuzu ile Gönen - Biga yöresinden bir yaşını geçmemiş erkek dananın etinden hazırlanıp kömür ateşinde pişirilen döner, üzeri pamuk gibi yumuşak ve altı çıtır pidenin üzerine dizilerek sunulan Hacıbey kebabının tadına doyum olmadığını söylemek zorundayım.
Domates sosu, Bursa'dan getirilen özel kebaplık tereyağı ve isteğe göre Manyas yoğurdu ilavesiyle de bu lezzetin boyutu inanılmaz bir hale geliyor. Beni en çok hayrete düşüren olaysa, kebabı yediğim sürece ne etin ne de pidenin soğumaması oldu. Bana göre bu da ek bir hoşluk. Kebap, siparişi verildikten sonra hazırlandığından bir süre beklemek gerekiyor. Ancak bu bekleyişe nasıl değiyor anlatamam. Yani sabrın sonu selamettir diye boşuna dememişler. Ben, kebabımı yoğurtlu istemiş olmama rağmen bir de ayrıca sade istedim. Çok hoşuma gitti. Koyun ve inek sütünden yapılmış olan bu yoğurdun ağır bir kokusunun olmaması çok etkileyici. Anlayacağınız hiç istemeden gittiğim Yeşilköy Hacıbey Kebapçısı'ndan hiç ihtimal vermediğim bir memnuniyetle ayrıldım.
Bu arada önemli bir meseleye de dikkatinizi çekmek istiyorum. Bazı lüks restoranlarda bile unutulan çocuk mama sandalyeleri, Hacıbey Kebapçısı'nın kapısından içeri girirken ben buradayım diyor. Bu ayrıntıyı düşünmeleri, ailelere de hitap eden restoran için büyük bir artı puan. Yeşilköy'de servisin gerektiği gibi ve servis elemanlarının da güleryüzlü olması, umarım Teşvikiye şubesindeki idarecilerin de hizmet anlayışlarını tekrar gözden geçirmesine neden olur. Yeşilköy Hacıbey Kebapçısı'nda yemek yemenin kişi başına bedeli 3 ile 5 milyon lira arasında.

Adres: Hacıbey Kebapçısı, İstasyon Cad., No: 17 / 8, Yeşilköy - İstanbul
Tel: 0212 663 38 06

Peynir tatlısı müthiş
Hacıbey kebabını yedikten sonra mönüdeki tek tatlı olan peynir tatlısını yemeyen kendini kaybeder. Bursa'nın Mustafa Kemalpaşa ilçesinde yapıldığı için bu yerin ismiyle de anılan tuzsuz peynir, yumurta, süt, irmik ve un karışımından elde edilen bu tatlının hem lezzeti hem de hafifliği dikkat çekiyor. Bugüne kadar bu malzemeleri içermeyen kötü benzerlerini tatmak zorunda kaldıktan sonra, Hacıbey'in orijinal reçeteyle hazırlanmış peynir tatlısını özellikle kaymak ilavesiyle yemek başlı başına bir tecrübe. Tatlının şurubu, kendisi ve kaymaktan oluşan ilk lokması ağızda inanılmaz bir şekilde dağıldıktan sonra çatalı bir kenara koymanın imkanı yok. Kesinlikle denenmeli.