Vitrin Adamla kadın alışverişte...

Adamla kadın alışverişte...

08.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adamla kadın alışverişte...

Adamla kadın alışverişte...
8 Ağustos 1998
Emre AKÖZ

Bir kadınla bir erkek alışverişe çıkarsa ne olur? İşte erkeklerin tecrübelerinden oluşmuş bir derleme...
* Alışverişe birlikte çıkmış olmanız, sorumluluğu yüzde elli elli paylaşacağınız anlamına gelmez. Diyelim ki klozet kapağı alacaksınız. İkiniz de klozetin biçimine dikkat etmeden "yuvarlak" tipte bir kapak alarak eve geldiniz. O da ne? Meğer klozetinizin ön kısmı "sivri"ymiş. Haliyle kapak yerine tam olarak oturmuyor. Bu durumda ne olur? Ne olacak, hata tümüyle adama aitmiş gibi kadın yakınmaya başlar: "Sevgilim bunu nasıl yaparsın!" Artık adam ne dese boştur. "Yenisini alırız," demesi de bir işe yaramaz; oturduğu yerin farkına varmayan adamdan hayır mı gelir!
* Dondurmacının önü kalabalıktır. Kuyruk vardır. Kadın vazgeçmez. Sıraya girer. Dondurma yemeyecek olan adam ortalıkta dolanmakta, olup biteni izlemektedir. Derken bir kasanın boş olduğunu farkeder. Hemen fiş alır. Üç top kara dutlu dondurma ile hala ileride beklemekte olan kadının yanına gidecektir. "Ben istemem," diyen adamı elinde külahla karşısında görecek olan kadın kim bilir ne kadar şaşıracaktır? Sonuç: Onu gören kadın kızar, köpürür, bunun büyük bir hakaret olduğunu söyler. Niye? Niyesi yok! Öyle işte... Kadın kızmıştır bir kere. Küser. Dondurmadan vazgeçmiş gibi yapar. Adamın üstelemesi üzerine homur homur bir külah alır. Gerçeği ise neden sonra açıklar: Sırada beklerken önündeki kadın, bir milyon 50 bin liralık dondurma parasını kredi kartı ile ödemiştir. Bu da cinleri tepesine çıkarmaya yetmiştir.
* Adama gömlek alınmak üzere dev mağazaya girilmiştir. Adamın tüm beklentisi önce ihtiyacı olan gömleğin bulunmasıdır. Ondan sonra kadının arzu ettiği herhangi bir şeyi yapmaya hazırdır. Ancak kadının alışveriş rotası hiç de adamın hayallerine uymaz: "Sevgiliiim, bu bornozun rengini nasıl buldun?", "Baaak, çaydanlıklar ne kadar şirin!", "Ayakkabıda indirim var, gel sana bir tane alalım." Kıssadan hisse: Bir kadının alışveriş tarzı "doğrudan" değil "dolaylıdır." Erkek ürüne kafadan dalar. Kadın önce diğer reyonları dolaşır, asıl alınacak şeye en son gelir. Her erkeğin bu basit gerçeği aklında tutarak alışverişe gitmesi gerekir.
* Evin elektrik parası yatırılacaktır. Adamın işi vardır. Kadından üç yüz metre ötedeki bankaya uğramasını rica eder. Kadın, "Ay ben yapamam, beraber gidelim," der. Bir hafta sonra bu kez su parasını yatırmak gerekir. Aynı sahne tekrarlanır: "Ay ben yapamam, beraber gidelim." Kablolu TV, telefon, doğalgaz ve benzeri faturalarda olaya denden konur. Günlerden bir gün kadın adama mağaza taksidini ödemeye birlikte gitmelerini önerir. Adam yan çizer. Kadın acıklı bir sesle şöyle der: "Kırk yılda bir şey istedim, onu bile yapmıyorsun! Hem sana tişört alırdık." Efendim, hatırlatmakta yarar var: Kadınla erkeğin alışveriş davranışları arasında köklü farklar bulunmakta. Video kameraların da kullanıldığı araştırmalar iki cins arasında tek bir ortak alışveriş davranışı olduğunu gösteriyor: Mağazaya girdiklerinde kadın da erkek de önce sağ tarafa yöneliyor.

e-mail: eakoz@milliyet.com.tr
faks: 0212 5056431