Vitrin Arama hadisesi

Arama hadisesi

22.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Arama hadisesi

Arama hadisesi


Deniz Kutlukan


       İnternetin en büyük sorunu kalabalık olması herhalde. Öylesine oradan oraya ışınlanıp zaman geçiriyorsanız bu iyi bir özellik. Bir uğradığınız yere bir daha uğramadan yıllarca sayfa zaplayabilirsiniz. Fakat bir şey arıyorsanız sıkıntılı ve buhranlı saatler sizi bekliyor demektir. Bu kaotik ortamı bir nebze düzenli kılan şey ise arama motorları. Temelde iki tür arama motoru mevcut. Birisi Altavista'nın sahip olduğu örümcek diye tanınan bir motor ki bu motor kapsamlı ve fakat ruhsuz bir arama yapıyor. Kayıtlı bütün sayfalardaki bütün kelimeleri hafızlayan bir robot program, siz bir kelime aradığınızda bu kelimenin en çok geçtiği sayfaları önünüze getiriveriyor. Lakin ruh yok dedik ya, o yüzden önünüze gelen sayfaların birçoğu konuyla hiç mi hiç alakası olmayan sayfalar oluyor. Bu durumu bir nebze önlemek için aradığınız kelimelerin arasına "+" ve "-" gibi işaretler koyarak aramanızı daraltabiliyorsunuz. Bu tür bir aramayı spesifik şeyler bulmak için kullanmak daha mantıklı oluyor.
       Bir de Yahoo stili bir arama yöntemi var ki, bu genel mevzular hakkındaki sayfalara ulaşabilmeniz için önerilebilir. Yahoo tarzı siteler interneti arşivleme gibi meşakkatli bir işi yapmaya çalışıyorlar. Bir sürü editör site site gezip sayfaları arşive ekliyorlar. Bu tarz bir arşiv sitesinde yapılan aramada daha az site buluyorsunuz, fakat insanlar tarafından oluşturulan bir arşivde olduğunuz için sonuçlar daha eli yüzü düzgün olabiliyor. En azından konuyla ilgisiz sayfalarda kaybolma ihtimaliniz çok daha az.
       Bu tür siteler arasında benim önerim "www.about.com". Bu sitenin oluşturduğu arşiv her konunun uzmanı tarafından oluşturuluyor. Mesela suluboya resimlerle ilgili bir şeyler arıyorsunuz. Hemen karşınıza "suluboya siteleri benden sorulur" diyen bir uzman çıkıyor ve size bu konuda bulduğu en iyi siteleri sıralıyor. Her sitenin tatminkar bir açıklamasını da veriyor ki, oraya zaplamadan önce bir fikriniz olsun.
       Bir de "bir taşla on kuş" arama motorları var ki, bunlar da aradığınız kelimeyi aynı anda birçok arama motorunda arayarak sizi yeni yeni labirentlere sürüklüyorlar. Bunlar arasında en popüleri ise "www.askjeeves.com".