Vitrin Atla dağ evine gel!

Atla dağ evine gel!

21.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Atla dağ evine gel!

Atla dağ evine gel
Kentten uzakta, yeşillikler içinde bir dağ evinde at binmenin keyfine varmak artık çok kolay. Doğa yürüyüşleri, balık ziyafeti ve şömine muhabbeti ise cabası.

Hep şiirlerde olacak değil ya! Gözün sadece yeşili gördüğü tepelerde, bir dağ evinde hafta sonu geçirmek her kulun hakkı. İstanbul'a 2 saat uzaklıktaki İzmit Samanlı dağlarında yer alan Alternatif Gezi Merkezi'ne (AGM) ait Samanlı Dağ Evi, size hem dağ evinde konaklama hem de ata binme şansı verecek. Cumartesi günü İstanbul'un tenha bir sabahında yola çıkılıyor. Yolda gezi ile ilgili merak giderildikten sonra tırmanışa geçilirken, gözünüzü aracın penceresinden alamıyorsunuz. Alabildiğine bir yeşille karşı karşıyasınız çünkü. 850 metre yükseklikteki dağ evinde çayla soluklandıktan sonra sabırsızlıkla beklediğiniz atların yanına gidiyorsunuz.
Önce atla tanışmak, ona dokunmak ve sevmekle başlanıyor işe. Daha sonra eğitimcinin nezaretinde özel bir alanda yavaş yürüyüşler başlıyor. AGM'nin eğitimcisi Mustafa Daras, yaptıklarının öncelikle atı sevdirmek olduğunu söylüyor. "Önemli olan atı sevmek, ona dokunmak gerisi kolay. Zaten atlarımız eğitimli olduğu için yeni binicilere alışkın ve onlara kolaylık sağlıyorlar." Daras'a göre atlara en kolay alışanlar kadınlar ve çocuklar. "Özellikle kadınlar atın ritmine daha çabuk uyum sağlayabiliyorlar," diyor.
Temel binicilik eğitiminde, yeni başlayan birinin 10 haftada yalnız başına at binebilecek hale gelmesi hedefleniyor. Tabii bu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor.
İkinci gün, binicinin durumuna göre uygun atlarla biniş alanının dışına çıkılıyor ve orman içinde at binmenin keyfine varılıyor. Gün boyu biriken yorgunluk, akşam ateşte alabalık ziyafetiyle atılmaya çalışılıyor. Gruplar genellikle 15 - 20 kişiden oluşuyor. Çok kalabalık olmadığı için verandada ya da uyku sorunu olmayanlar için şöminenin başında güzel bir gece geçirme imkanı var.
Sabah horozun sesiyle kalkılıyor, güzel bir pazar kahvaltısının ardından yürüyüşe geçiliyor. Kirazpınar vadisi geçilip Beşkayalar Kanyonu yakınlarında dere boyunca yürüyüşün ardından, öğleden sonra tekrar at binme vakti. Yorgunluğu atmak için yemyeşil tepelere karşı hamakta uyuklamak, meyve ağaçlarının altında şekerleme yapmak serbest.
Derya Talas (25), "At binmenin en güzel yanı hayvanlarla yakınlaşabilmek. Şehir yaşantısının insanı boğucu ilişkilerinden sonra, hayvanlarla koşulsuz bir sevgi ilişkisine girmek çok güzel. Dağ evine gelir gelmez duyduğum tezek kokusunu doya doya içime çektim. At bindikten sonra bacaklarım sızım sızım sızlasa da bindiğim 'Kutup Yıldızı' adlı at ile kurduğumuz bağ, bana her şeyi unutturdu. Ben bunu hep yapacağım," diyor. Betül Akkaya ise "At binme eğitimi almak istiyordum ama bunun doğal bir ortamda olması çok daha güzel olacaktı. Buraya dördüncü gelişim. Artık rahatlıkla binebiliyorum ve çok zevk alıyorum. Dağ evi çok şirin ve güzel bir ortamı var. İnsanlarla çok sıcak bir diyalog kurulabiliyor. Üstelik doğa yürüyüşleri yapmak da mümkün," diyor.
7 - 15 yaş arası çocuklar içinse 'ÇOCUĞUNU KAmP GEL' adlı bir program düzenleniyor. Buna göre çocuklar aileleri ile birlike çadırda kalıp kamp yaşamını öğreniyorlar. Ayrıca binicilik eğitimi, at bakımı, doğa yürüyüşleri, doğayı tanıma gezileri, temel ilkyardım eğitimi ve çeşitli oyunlar da bu program kapsamında.
Çocuğunuzla birlikte yapacağınız belki de ilk kamp için yeniden bir düşünün. Dereden alabalık tutmak, ateş başında onlarla oyun oynamak, birlikte at binmek size unutamayacağınız anlar yaşatabilir...

At safari: Tam pansiyon, at eğitimi, yürüyüş, rehberlik dahil 27 milyon.
ÇOCUĞUNU KAmP GEL: Kişi başı gecelik 10 milyon + at eğitimi
Alternatif Gezi Merkezi: 0212 251 09 57 - 58