Vitrin Aydınlatma ustası

Aydınlatma ustası

24.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aydınlatma ustası

Aydınlatma ustası
Aydınlatma ustası
Birçok konuda önceliği ellerinde tutan sanatçılar yaşama ve çalışma mekanları seçmekte de son derece ustalar. Bodrum, Ortaköy, Kuzguncuk gibi yerleri keşfeden, arkalarından bir yığın insanı buralara çeken onlar. Şimdi de Beyoğlu, özelliklede Asmalımescit bölgesine el atmış ve yerleşmişler. Heykeltıraşların, ressamların atölyeleriyle, galerileriyle, renkli cepheli kafeleriyle Asmalımescit bambaşka bir görüntüyle kavuşmuş. Değişim, "Ben de burada yaşasam," dedirtecek kadar göz alıcı.
Harap binalarına, karanlık sokaklarına aldırmayıp Beyoğlu'nun büyüsünü hissederek buraya ilk yerleşenlerden biri de, bir dönem Mimar Sinan Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan, daha sonra aile şirketi Doğanlar Aydınlatma'nın başına geçen Fehmi Erdoğdu.
Doğanlar Aydınlatma uzun bir süreden beri Beyoğlu'nun genel mimari çizgilerini taşıyan bir binada faaliyet gösteriyor. İki katın showroom, üçüncü katın ise atölye olarak kullanıldığı binanın dışıyla uyumlu iç mekanları, burada sergilenen ürünlere yakışır bir atmosfere sahip.
Aydınlatma elemanlarıyla ilgili olarak gerçekten farklı ürünler görmek arzusundaysanız, ilk uğramanız gereken adres burası olmalı. Çünkü göreceğiniz ürünlerin tümü, ticari kaygılardan uzak, öncelikle kendini memnun edecek tasarımlar yaratan ve gerçekleşme sürecinin her aşamasında katkısı bulunan bir sanatçıya ait. Tasarımlarında görüntü kadar kullanışlılığa da aynı ölçüde önem veren Fehmi Erdoğdu özellikle dinsel mekanlarda yer alan aydınlatma formlarını etkileyici buluyor. Yorumunu katıp çağdaş çizgilerle buluşturduğu bu formları da kimi zaman ürünlerine yansıtıyor.
En küçük parçasına kadar yalnızca yerli malzemelerle gerçekleştirilen bu ürünler, özgün çizgileri, kullanışlı oluşları ve dayanıklılıklarıyla ithal aydınlatma ürünlerini aratmayan özelliklere sahip. Demir ve camın bir arada kullanıldığı yalın ama bir o kadar da etkileyici masa lambaları, avizeler, ayaklı lambalar, aplikler form ve çeşit zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Butik tarzı çalışıldığından bir tasarımın en çok iki üç örneği bulunabiliyor. Lambaları tamamlayan camlar hem renk hem de gövdenin yapısına uygun formlarıyla göz alıyor. İlk bakışta ithal sanılmalarına karşın, iyi bir seçim ve yerinde kullanımla kendini gösterebilen bu camlar aslında tamamıyla yerli üretim.
Oteller, işyerleri ve yüzlerce evin aydınlatma gereksinmelerini çözen ve bugüne kadar gerçekleştirdiği sayısız tasarımla yurtdışında da ismini duyuran Fehmi Erdoğdu, büyük küçük demeden her ürünü için aynı özeni göstermesiyle de tanınıyor. Doğanlar Aydınlatma ürünleri gerek seçilen malzemeler, gerek zor bağlantıların üstesinden gelen işçilik, gerekse kullanılan formlar açısından aranılan özeni sunan ürünler. Bu nedenle de zor beğenenlerin, özel tasarımlara önem verenlerin ve kalite arayanların kesinlikle uğraması gereken seçkin bir adres burası.


Doğanlar Aydınlatma
N. Fehmi Erdoğdu
Kıblezade Sok., No: 22 / 1 Şişhane - İstanbul
Tel: 0212 243 30 23