Vitrin Bahçelere yıldız düştü

Bahçelere yıldız düştü

11.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bahçelere yıldız düştü

Bahçelere yıldız düştü
Bahçelere yıldız düştü

Murat PİLEVNELİ

Bahçelere yıldız düştü
Sürekli yağan yağmurlar sonbahar sinyalleri veriyor. Bu da cosmos ve yıldız çiçeklerinin tam zamanı demek. Yağlı papatya gibi çiçekleriyle karşımıza çıkan sinameki ve yağmurlar, sonbahar sinyalleri veriyor. İstanbul'da ağustos ayında sıcak rüzgarlarla o güzelim yapraklar yandığı için çok renkli bir sonbahar yaşayamayacağız. Ama şimdi, yıldız bitkisiyle cosmosların da gösterisi var. Yıldızlar soğanlı, cosmoslar ise tohumlu bitkilerdir. İkisi de upuzun saplarının ucunda mükemmel çiçekler açar ve kırılmasın diye de destek isterler. Anavatanları Meksika'dır.
Perspektif tarz ekim yapılırken en uzun boylular hep arkaya yerleştirilir. Cosmos ve yıldızın kaderi de hep arkadır. (Okulda benim de öyle!)
Ama unutulan bir şey var: Bu bitkiler özellikle güneş ister. Çok kolay külleme hastalığına yakalanabilirler. Bence boylu bitkileri güzel bir duvar önünde, yalnız, büyük bir grup olarak kullanın.
Özellikle cosmosu yürüme bantlarının yanında, yola eğilmiş, pıt pıt açmış çiçekleriyle yerleştirin. Yalınkat ya da katmerli olabilen çiçekler kesilip aranjmanlarda kullanılabilir.
Cosmos tohumdan yetiştiği için bir sonraki sene, tekrar çok zor çıkar. Ama yıldızın soğanı toprakta kalır ve seneye daha bol şekilde çıkar. Özellikle uyarmalıyım; soğanlarınız kayboluyorsa toprak altı canlılarını kontrol edin. Soğanları afiyetle yiyor olabilirler. Böyle durumlarda ilaçlama dışında saksıyla dikim yapın. Plastik tercih edin. Dibini tel kafesleyin. Fazla sulamayın, seneyi çıksın, çürümesin...

1950'ler geri geldi
1950 model ev eşyaları, inanmayacaksınız ama, çok çok moda. "Dedemlerin Şişli'deki evi tamamen böyleydi, vah vah!" demeyin. İstanbul Horhor'daki Taner'in dükkanına uğrayın yeter. Tel: 0212 635 73 52 Not: Çiçekler için de fidanlıkları gezin. Kasımpatı, papatya, yıldız, kadife... Sorun, alın!

"Pop" saksı
Kola tenekesinin ideal bir saksı olabileceğini düşünmüş müydünüz hiç? Bakın, ne mutlu bir sütleğen!