Vitrin Bakıcıyı nasıl seçmeli?

Bakıcıyı nasıl seçmeli?

30.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bakıcıyı nasıl seçmeli?

Bakıcıyı nasıl seçmeli
30 Mayıs 1998
Rüya BAYSAL

Her ebeveyn ara sıra gezmeye gitmeyi, çocuklardan ve onların gürültülerinden uzakta baş başa kalmayı arzu eder. Sadece akşam gezmesi mi? Gerek profesyonel mecburiyetler gerek yaşanan hızlı tempoda çocuğumuzla ilgilenecek bir yardımcı ihtiyacı kaçınılmaz hale gelmiştir. Tabii her seferinde aynı kişiyi çağırmak en tercih edilendir. Çocuk ona alışkındır; yadırgamaz. Yine de güvenebileceğimiz birinin daha olması, diğerinin müsait olmadığı zamanlarda sizi rahatlatır. Zamanla deneyip size uygun olup olmadığını anlayana kadar pek çok bakıcı adayı sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Neticede emanet edeceğiniz çocuğunuz ve o bütün gün veya gece baş başa kalacağı bu kişi hakkındaki şikayetini dile getiremeyecek kadar küçük. Seçiminizi yaparken unutulmaması gereken en önemli nokta o kişinin olgun, nazik ve dengeli bir ruh yapısına sahip olmasıdır. Çocuklar söz konusu olduğunda tecrübeden daha gerekli bir niteliktir bu.
Belli saatler için ihtiyaç duyacağınız yardımcıyı önce tanıdığınız çevreden aramanız gerekir. Mesela çocuklarınızın arkadaşlarının yaşça büyük kardeşleri varsa, karşı komşunuzun üniversiteli kızı veya mahallenizdeki kreşte çalışan genç kız. Hepsi de belli ücret karşılığı koşa koşa gönüllü olacaklardır bu işe göreceksiniz. Eğer yakınınızda üniversite varsa bir duyuru asabilirsiniz. Özellikle yurtta kalan öğrenciler için kaçırılmaz bir ek gelir imkanı yaratmış olursunuz. Tanımadığınız bir kişiyi çağırdığınızda sizin de vakit ayırıp onunla birkaç sefer birlikte olmanız tanımanız açısından gereklidir. Mesela telefonun yanına bu bakıcının ihtiyaç duyabileceği her şeyi liste halinde sıralayın. Çocuğunuzun alışkanlıklarını, hoşlandığı küçük şeyleri, en sevdiği oyunu, neden korktuğunu, belli bir bakım gerekiyorsa her akşam yapılması gerekenler... Acil durumda aranacak itfaiye, ambulans, komşuların telefon numaraları ve tabii ki en görülebilecek şekilde size ulaşabileceği numaralar... Her zaman sizin çıkmanızdan en az on beş dakika önce gelmesini sağlayın ki, telaşa düşüp bir şey unutmayın. Bakıcı siz evdeyken sizle de zaman geçirsin. Telefonun yerini, televizyonun hangi düğmeden açılıp kapandığını görsün. Çocuğunuz için daha önceden hazırlayıp bakıcıya verdireceğiniz küçük bir sürpriz hediye aralarında olumlu bir iletişim sağlayacaktır. Evde olmadığınızda itiraz etmeden yiyebileceği bir mönü hem keyfini yerine getirecek hem de hanımın işini kolaylaştıracaktır. Bir önemli nokta daha; asla çocuk uyurken, arkası dönükken kaçar gibi çıkmamak gerekir. Ona açıklamak en doğrusudur ki dışarı yemeğe çıkıyorsunuz ve o uyurken geri döneceksiniz. Onu öpüp hoşçakal demeniz hoşuna gidecektir.
Bakıcıdan ziyade, talep eden ailelere "ev öğretmeni" sağlayan uzman kuruluş "Matura" elemanları üniversite, lise, pedagoji veya rehberlik bölümü öğrencilerinden oluşuyor. Ev öğretmenleri arasında emekli öğretmen, emekli bankacı ve emekli ev hanımı var. Yaşları 20 - 45 arası bayanlar. Çocukları seven, güleryüzlü, sorumluluk duyguları gelişmiş, sigara içmeyen bayanlar. Firma tarafından büyük bir titizlikle seçilen elemanların çalıştıkları evlerde uyguladıkları ciddi prensipler var. Çalıştıkları evi son derece temiz bırakma, çok gerekmedikçe telefon kullanmama, aile izni olmadan kimseyi içeri almama gibi... Bebek veya çocukları için Mature'ye (Tel: 327 68 77) gelen aileler iki sayfalık detaylı bir bilgi formu doldurup başvurularını yapıyorlar.
Her şey çocuklar için...