Vitrin Beden sorunu can sıkıyor

Beden sorunu can sıkıyor

25.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beden sorunu can sıkıyor

Beden sorunu can sıkıyor
25 Temmuz 1998
Nora ROMİ Eğer normalden biraz iri biriyseniz alışveriş bir eğlenceden çok azap haline geliyor. Çünkü hiçbir şey bulamıyorsunuz.

Genel olarak iri bir yapıya sahip Türk milletinin alışveriş yaparken nasıl sinir krizi geçirmediğini anlamış değilim. Özellikle Amerika bu konuda çok iyi durumda. Çünkü beğendiğiniz bir şeyin her bedenini bulabilirsiniz. Fakat ülkemizde bu konuda ciddi bir sorun olduğuna inanıyorum. Bir erkek için 46 numara ayakkabı bulma ihtimali çok az. Çünkü pek çok yerde ayakkabılar 45'e kadar. Kadınlar için de durum çok farklı değil. Gerçi 40 numara ayakkabı daha fazla mağazada bulunmaya başladı ama nedense seçtiğiniz modelden kalmamış oluyor. Belli modellerden belli sayıda yapıyorlar büyük numaralar için. Oysa yeni neslin boy ortalaması arttı. Dolayısı ile büyük ayaklar kompleks olmaktan çıkıp büyük bir tüketim alanı oldu. Ama ayakkabı firmaları hala kısıtlı üretime devam ediyor. Bu sıkıntı sadece ayakkabı konusunda değil, giyim konusunda da öyle. Kadınlarda 42 beden neredeyse ortadan kalktı. Zaten kalıplar da daraldı. Girdiğiniz mağazada 42 olarak elinize verilen şey 40 bedene eşdeğer. Ayrıca beden olarak sığsa bile kol ya da paça boyu kısa kaldığından komik bir görüntü oluşuyor.
Yabancı firmaların ülkemize getirilen ürünlerinde de aynı sorunlar var. Geçenlerde Akmerkez'de girdiğim bir mağazada bedeni XXL olan düzgün bir gömlek bulamadım. Oysa o markanın her ürününün XXL bedenli olanı var. Birkaç tane getirildiğinden tükenmiş.
Dükkan sahipleri lütfen bedenleri biraz rahatlatın. Minyon olanlar zaten her zaman bulur, daraltır, küçültür. Ama bir modelin bollaştırılması daha zor. Yeni nesil büyük geliyor; haberiniz olsun.

Hangi yiyecek cilde ne yarar sağlar?
Yüzümüze, oramıza buramıza bir şeyler sürmeye bayılırız. Her zaman da süreceğiz. Fakat arada bir yiyeceklerin yararlarını da değerlendirmemiz iyi olur. Bu yüzden size bir liste veriyorum.
* Fındık: Ezilmiş fındık çok güzel bir dökücüdür. Ne döker diye sorarsanız derinin üstündeki fazlalıkları ve ölü hücreleri... Ayrıca iyi bir nemlendiricidir.
* Avokado: Yağ, protein ve mineral bakımından zengin olduğu için bir numaralı nemlendirici yiyeceklerdendir.
* Muz: Bu da iyi bir nemlendirici fakat saçlarınız için. Aynı zamanda besleyicidir.
* Hindistancevizi: Özellikle saçlarınızdaki bukleleri daha da kıvrık hale getirir.
* Bal: Cildi yumuşatır ve besler.
* Yulaf ezmesi: Kirli olan cildin en iyi şekilde temizlenmesini sağlar.
* Limon: Yağlanmayı azalttığı, ciltteki gözenekleri küçülttüğü için siyah nokta oluşumunu engeller.
* Nane: Özellikle yorgun ciltleri ferahlatır. Bu yüzden de pek çok kozmetik ürününün içinde bulunur.
* Vanilya: Nefis kokusuyla sizi sakinleştirir.

İstanbul rehberi
Tesadüfen değişik bir dergi elime geçti. Hatta birkaç sayısını edinip bir güzel inceledim. Bu derginin adı "City Plus". İngilizce yayınlanıyor fakat tamamen yerli imalat. Lüset Kohen adında genç bir kadının editörlüğünü yaptığı dergi ilk olarak burada yaşayan ya da çeşitli sebeplerle İstanbul'a gelen yabancılar için hazırlanmış. İki senedir iki ayda bir çıkıyor. Bir kere dergi, çok iyi bir İstanbul rehberi. Hastanelerden lokantalara kadar pek çok yerin telefonu var. Ayrıca eğer sanata meraklıysanız çok güzel yazılara yer veriyor. 124 sayfalık dergi bütün Türkiye'de 150 kitapçıda 1 milyon liraya satılıyor. Ceylan International gibi 9 tane 5 yıldızlı otelin odalarında da bulunuyor. Son üç sayıdır shopping (alışveriş) adlı küçük bir ilavesi de var. Yabancılara şehrimizi tanıtmak amacıyla çıkan dergi şu anda pek çok işadamı ve işkadını tarafından takip ediliyor. Pek çok şirkete gönderiliyor.
Eğer abone olmak isterseniz 0212 236 36 97'yi arayabilirsiniz.