Vitrin Bitkiler ev değiştiriyor

Bitkiler ev değiştiriyor

02.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bitkiler ev değiştiriyor

Bitkiler ev değiştiriyor

Sonbaharın gelmesiyle birlikte bahçelerde de hareketlenme başladı. Özellikle saksı değişiminin tam sırası...

Pastırma yazını yaşıyoruz. Yakında sonbaharda dikeceğimiz bitki soğanları satılmaya başlar. Önce giden alır hesabı, sık sık marketleri kontrol ediyorum. Şu sıralar çim biçme makinelerinde, gübrelerde ve yazlık tohumlarda indirim var. Bahçe mobilyaları, plastik havuzlar ve tentelerde fiyatlar inmiş. Tikleri kaçırmayın derim.
İstanbul Tohumculuk'un getirdiği sebze kokulu mutfak bitkileri, baharatlar çok ilginç. Fesleğen, kekik, kişniş ve salataların her çeşidi gelmiş. Yurtdışında bu tip "herb garden" modası delirmiş durumda. Mutfağın küçücük camında, toprağı varsa bahçenin ufak bir yerinde, mutlaka yenilebilir bitkilere yer veriliyor. Artık siz de bunlar için bir yer bulun.
Tohumları da aslında sonbaharda soğanlarla beraber ekseniz seneye daha verimli olacak. Kışın yağan yağmur verimi artırıyor. Lütfen bahçede şu sıralar gübreleme yapmayın. Yapraklar döküldükten sonra kasım ayında yavaş çözülen toprağı besleyici tarım gübrelerini ya da hazır ithal gübreleri kullanın. Çamlar için demir ağırlıklı özel gübreler kullanmayı da unutmayın.
Dikkat ediyorum, hala en kaliteli bahçelerde bile yanmış koyun gübresini çamlara veriyorlar. Siz sakın vermeyin, çamlarınız yanar. Bahçe gibi iç mekan bitkilerini de kontrol edin. Sıvı gübre, toprak takviyesi ya da saksı değişimini inceleyin. Çiçek açtırmak için potasyumlu (guano) yaprak içinde nitrojenli - azotlu sıvı gübre kullanın. Evde asla bahçe toprağı ya da hayvansal gübre kullanmayın. Böcekler evin her yerini tutar, canınız sıkılabilir.
Saksı değiştirecekseniz şimdiki kabının bir boy büyüğünü uyarıyorum; bir boy büyüğünü almalısınız. Aksi takdirde, yani çok büyük saksılarda, bitki kök salmak için uğraşır ve tepe gelişimi yavaşlar. Yaprak, çiçek çok sonra açar.
Bu arada İtalya'dan pres kil saksılar gelmiş. Çok ucuz. Koçtaş'ta, Bauhaus'da, ithal bitki satan büyük seralarda var. Hem estetik hem de kolay bozulmuyor. Geleneksel düz, tek alınlı kova gibi olanları tavsiye ederim. Evde grup halinde çeşitli boylarda iyi duruyorlar.