Vitrin Bu hafta

Bu hafta

04.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu hafta

Bu hafta


Kıdemli yüzbaşı Mike Dahlgren, Birinci Dünya Savaşı yıllarından kalan ilkel araçlarla donatılmış eski model S - 33 adlı denizaltının kaptanıdır.


       FİLM
       Denizaltıda yine gerilim var
       Kıdemli yüzbaşı Mike Dahlgren, Birinci Dünya Savaşı yıllarından kalan ilkel araçlarla donatılmış eski model S - 33 adlı denizaltının kaptanıdır. Bu denizaltı eski olmasına rağmen öldürücü bir silaha dönüşebilecek kapasiteye sahiptir. İkinci Dünya Savaşı’na girme kararıyla tekrar gündeme gelir ve Enigma adlı Nazi şifre çözme cihazını ele geçirme görevi bu denizaltının mürettebatına verilir. Teğmen Andrew Tyler ise bir denizaltıyı komuta edebilecek düzeyde olmasına rağmen, Dahlgren’in komutasına girmeyi kabul eder. Onlardan başka denizaltıda iki teğmen ve siviller vardır. S - 33’ün görevi şudur: Denizaltı, Kuzey Atlantik derinliklerinde bir Alman denizaltısı gibi donatılacak ve Almanların içten vurulması yoluna gidilecektir. Bir süre sonra işler planlandığı gibi gitmez ve Amerikan denizcileri tuzağa düşürülür. Bundan sonra olacaklar çoğu sıradan insan olan mürettebata bağlıdır. “U - 571" görünürde her zamanki savaş filmlerinden biri, ancak seyrettikçe savaş filminden çok karakter ağırlıklı bir film olduğunu anlayacaksınız. Ayrıca askerlerin denizaltı içindeki gerginliklerini de hissedeceksiniz. Denizaltı içinde sıkışan ve korkuları ön plana çıkan askerlerin birbirleriyle ilişkileri, ast - üst ilişkisi filmde ön plana çıkan konu. Filmin oyuncuları Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel ve Jon Bon Jovi.

       TİYATRO
       Son treni kaçırmayın
       Tiyatrolarda ekim ayı programı son haftasına giriyor. Bugün ve pazar günü izleyebileceğiniz oyunlar şunlar: Cengiz Aytmatov’un romanından uyarlama Mustafa Arslan’ın yönettiği Mankurt “Gün Olur Yüzyıl Sürer",Burçin Oraloğlu’nun yönettiği Arthur Miller’ın yazdığı “Hepsi Oğlumdu", Neşe Erçetin’in yazıp yönettiği gençlik oyunu “Sabaha Az Kala", Rustam İbrahimbekov’un yazıp yönettiği “Arslana Benzer" ve Aldo Nicolai’nin yazıp Mazlum Kiper’in yönettiği “Kadın ile Memur.

       ALBÜM
       Şarkı söyleyen oyuncu
       Kadife ses derler ya, işte Barbra Streisand’ın sesi bana hep öyle gelmiştir. Dinlerken insanı dinlendiren yumuşak bir ses. Barbra Streisand’ın son konser kayıtlarından oluşan albümü Timeless - Live in Concert çıktı. Sanatçının geçtiğimiz yılbaşında Las Vegas’ta verdiği konserin kayıtlarından oluşan bu son albümü çift CD ve kasetten oluşuyor. Albüm oldukça zengin. Evergreen, Somewhere, I’ve Dreamed Of You, You Don’t Bring Me Flowers, Tell Him, Guilty, I Finally Found Someone gibi Streisand’ın unutulmaz parçalarını ve Celine Dion, Barry Gibb, Neil Diamond, Frank Sinatra gibi unutulmaz sanatçıları dinleme olanağı bulacaksınız. Müzikle ilgisinin yanında sinema sanatçısı ve yönetmen olan sanatçının 1968 yılında en iyi kadın oyuncu dalında bir de Oscar ödülü var. Aktif müzik yaşantısına bundan böyle albüm çalışmalarıyla devam etme kararı alan sanatçının bu son albümü kaçmaz.

       KİTAP
       Yaşamdan kesitler
       Bir öykü kitabımız var bu hafta. Cezmi Ersöz’ün kaleme aldığı “Bana Türkçe Bir Ekmek Ver" 29 öyküden oluşuyor. Cezmi Ersöz’ün, yaşadıklarından yola çıkarak oluşturduğu, bunlar hakkında duygu ve düşüncelerini anlattığı bu öyküler keyifli, duygulu, bir çırpıda okuyacağınız yaşam öyküleri. Bugüne kadar deneme, öykü ve şiir dalında birçok kitabı yayımlanan Ersöz, aynı zamanda Leman dergisinde de yazarlık yapıyor. İşte size kitaptaki öykülerin birinden alıntı; “hemen her sabah Tanrı’ya, ya bu denli sevilirken benim canımı al, ya da bana o tanımadığım ama beni hayranlık ve merakla gözleyen binlerce göz yerine, gerçekten hayatımı adayacağım ve üzerimde sadece onun gözlerini hissetmekten sonsuz bir mutluluk duyacağım bir aşkla buluştur diye yalvarıyorum..."
       * Bir hatırlatma: Geleneksel TÜYAP Kitap Fuarı bugün Tepebaşı İstanbul Sergi Sarayı’nda başladı. 259 yayınevi ve çok sayıda yazar kitaplarıyla sizleri bekliyor. Fuar 12 Kasım’a kadar sürecek, kaçırmayın.

       SERGİ
       Buram buram enstalasyon
       Bu hafta Aksanat’ta ilginç bir sergi var; fotoğraf sanatçısı Levent Öget’in “Lavantalık" isimli enstalasyon sergisi. Levent Öget, bir kavramın çevresinde kurulan sergileriyle tanınıyor. Eserlerini bir kavramın çevresinde kurguluyor ve onlara bambaşka anlamlar yüklüyor. Bu kez eserlerini “lavantalık" üzerine kuran sanatçı, eskiden eşyaların güzel kokmasını sağlamak için aralarına yerleştirilerek kullanılan ancak artık rağbet görmeyen güzel kokulu lavantalıkları bu sergide tekrar gündeme getiriyor. Levent Öget 1991 yılında ilk kişisel sergisini açmış. Bugüne kadar beş kişisel sergide fotoğraf ve enstalasyon çalışmalarını sergileyen Öget’in ayrıca 1995’te yayımlanan “Caz Fotoğrafları" isimli bir kitabı bulunuyor. Kokuyla fotoğrafın birarada sunulduğu “Lavantalık" enstalasyon sergisi 23 Kasım’a kadar Aksanat Cep Galerisi’nde sizleri bekliyor.

       GÖSTERİ
       Tutkunun dansı
       Aşkın ve ihtirasın dansı olarak kabul edilen tango dansıyla büyülenmeye ne dersiniz? “Tango Pasion" dünyanın dört bir tarafında sahnelendikten sonra şimdi de Türkiye’de. Dünyanın en başarılı tango orkestrası olarak kabul edilen “Sexteto Mayor" eşliğinde Arjantin Tango müziği ve büyüleyici tango dansı 8 - 12 Kasım arası Mydonose Showland’de tango tutkunlarıyla buluşacak. Erkek ve kadın arasındaki güçlü duyguları anlatmanın en büyüleyici yolu ve gösteriyi tasarlayan Mel Howard’ın yorumuyla aşkın stilize edilmiş hali tangonun felsefesi Tango Pasion’la 1992 yılından bu yana sahnelerde. Almanya, İtalya, Fransa, Rusya, İspanya, Yunanistan, Amerika, İngiltere ve Japonya’da sahnelenen şov, tangonun çağdaş bir yorumla sunulduğu iki bölümden oluşuyor. Tango Pasion grubu, dansçıları ve müzisyenleri ile birlikte 25 kişilik bir ekip ve yirmi dört yıldır birlikte çalışıyorlar. Ekipteki dansçıların çoğu evli. Gerçek hayatta da tek vücut olan bu bedenler tango ile hayatlarını sahneliyorlar. Yani sahneden aldığınız elektrik bir kurgunun parçası değil, gerçek duygular. Bu duyguyu daha önceden tatmadıysanız Tango Pasion’u kaçırmayın. Fiyatları 10 - 29 milyon lira arasında değişen biletleri Akmerkez, Mayadrom, Capitol, Galleria, The Marmara, Mydonose Call Center gişeleri ve 335 93 35 no’lu MyDonose Call Center telefonlarından temin edebileceksiniz.



       Kaynak: D&R



       Kaynak: D&R



       Kaynak: D&R



       Kaynak: D&R