Vitrin Bu hafta

Bu hafta

16.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu hafta

Bu hafta


Doğal afet konulu filmlere bu hafta bir yenisi ekleniyor. En son Three Kings filminde gördüğümüz “short and sweet" aktör George Clooney Perfect Storm’da başrolde. Bunu hemen belirttim çünkü bence bu çok önemli bir ayrıntı.


       FİLM
       Fırtınanın da kusursuzu mu olur demeyin
       Doğal afet konulu filmlere bu hafta bir yenisi ekleniyor. En son Three Kings filminde gördüğümüz “short and sweet" aktör George Clooney Perfect Storm’da başrolde. Bunu hemen belirttim çünkü bence bu çok önemli bir ayrıntı. Usta bir balıkçı rolünde izleyeceğimiz aktöre yine Three Kings filminden hatırladığımız Mark Wahlberg eşlik ediyor. Bu iki yakışıklı anlaşılan birbirlerinden ayrılamamışlar ve bu filmde de fırtına gibi esmeye karar vermişler. Filmin konusu gerçek bir olaydan alınmış. Balıkçılıkla hayatını kazanan bir grup insanın başlarına gelebilecek en kötü şeyden, aniden bastıran fırtınadan kurtulmaya çalışmalarının öyküsü. Film Andrea Gail adındaki balıkçı teknesi ve yolcuları, kaptan usta balıkçı Billy Tyne, diğer bir balıkçı Linda Greenlaw ve sevgilisiyle birlikte paylaşacakları hayat için iyi bir gelir elde etmek isteyen Avukat Bobby Shatford’un bir gün balığa çıkmasıyla başlarına gelenleri anlatıyor. Yetenekli kaptan Tyne, teknenin daha ilerilere gidebileceğini düşünüyor ve kıyıdan iyice uzaklaşıyor. Tabii olanlar o zaman oluyor. Son zamanların en müthiş fırtınası kendini göstermeye başlıyor. Filmin bundan sonrası, kıyıda bekleyen ve onlar için endişe edenler ile teknede fırtınadan kurtulmaya çabalayanlar arasında gidip geliyor.

       GÖSTERİ
       İstanbul’da klasik müzik “Bachöları
       Klasik müzik hastaları bu ay konsere doyacak gibi. Klasik müziğin büyüleyici havası için en uygun yer olan Aya İrini geçen hafta olduğu gibi bu hafta da bir dizi klasik müzik ziyafetine evsahipliği yapıyor. 18 - 29 Eylül tarihleri arasında Aya İrini’de Johann Sebastian Bach günleri yaşanacak. Bu tarihler arasında Bach’ın yapıtları hayranları ile buluşacak. Konser süresince Bach ve eserleri ile ilgili açık oturum ve konferanslar da verilecek. Konferans konuları Bach Üstüne Doğaçlamalar, Bach’ın Günümüze Dek Diğer Bestecilere Etkisi, Bach ile Başbaşa, Bach: Bir Başlangıç Noktası, Bach Alımlamasında Zaman - Mekan Kavramı, Bach’ın Oda Müziği, Bach’ın İmge Gücü ve Dramatik Sanatı. Katılımcılar: Enis Batur, Aydın Esen, Doğan Hızlan, Evin İlyasoğlu, Nazan İpşiroğlu, Balkan Naci İslimyeli, Erhan Karaesmen, Aykut Köksal, Hülya Tarcan, Hasan Uçarsu. Bach etkinliklerinin biletleri AKM, Vakkorama Taksim, Suadiye ve Akmerkez mağazalırında satışa sunuldu. Bilet fiyatları 10 - 15 - 20 milyon lira arasında değişiyor.

       KİTAP
       Bir kadının iç hesaplaşması
       Geçmişiyle bir hesaplaşma içinde olan bir kadın bir gün kendini içinde müşterisi olmayan bir otelde bulur. Otel müdürü, garsonlar ve tabii kendisiyle başbaşa kalmıştır. Bu ürkütücü fakat bir o kadar da huzurlu yerde geçmişine ve kendine ilişkin hasaplaşmalara girer. Labirenti andıran bu yapıdan ayrılması imkansızdır, o da ayrılmayı istemiyordur zaten. İtalyan yazar Paula Caprıola’nın Türkçeye çevrilen ilk eseri “Çifte Krallık" psikolojik yönden yıpranmış bir kadının iç hesaplaşmasını anlatıyor. Kitap, kahramanımızın kendisine ve hayatına ilişkin saptamalarla dolu fakat buna rağmen okunması rahat. Psikolojiyle ilgilenenler bu fantastik kitabı sıkılmadan okuyabilirler. Tavsiye ediyoruz.

       FİLM
       İşaretler ve mucizeler
       Amerika’nın metropollerinde geçen filmleri artık sıkıcı bulmaya başladıysanız bu hafta gösterime girecek olan bu film tam size göre. Filmde yakından tanıdığımız Amerikalı aktör ve aktristler yok. Tarih kokan Atina’dan görüntüler var. Kısacası değişik bir film. Filmin konusu şöyle: Evlat edinilerek Amerikalı olan Alec, Yunan asıllı bir Amerikalı olan karısı ve kızıyla Atina’da yaşamaktadır. Alec’in yaşama dair bir oyunu vardır, en küçük ayrıntılarda bile anlam arar ve onları yaşamı için bir işaret olarak kabul eder. Meslektaşı Katherine ile yaşadığı yasak ilişkiyi de böyle bir işaret olarak görür ve hayatı bambaşka bir yöne gider. Daha sonra meydana gelen olayları da bir işaret olarak gören Alec bu sefer de ailesini tekrar geri almak ister (abartmış artık). Alec’in hayatı yine işaret olarak gördüğü bir dizi olaylarla karmaşık bir hal almıştır. İnsan psikolojisindeki karmaşıklıkların önemli bir yer tuttuğu film aldatılan kadın, yasak aşk, bunların yanında politik öğelerin de bulunduğu düşük bir bütçeyle ve dijital videoyla çekilmiş orijinal bir film. Düşük bütçeli filmlerin, teknolojisi az ama anlamı fazla özelliğini sevenlerin dikkatini çekecek bir film. Filmin oyuncuları Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling, Deborah Kara Unger, Dimitris Katalifos. Biraz felsefe, çokça psikoloji, aşk, ihanet, aldatma dolu bir film. Kavramlarla ilgilenenler için ideal, kaçırmayın.

       SERGİ
       Tablo almak için tıklayın
       Teknoloji öyle bir gelişti ki oturduğunuz yerden her türlü işinizi halledebiliyorsunuz. Artık bunlara sanatsal işler de eklendi. Türkiye’nin sanal müzayede salonları emrinize amade. İnternetten katılacağınız bu müzayedelerde eserleri tek tek görebiliyor ve almak istediğiniz esere karar veriyorsunuz. Bunlardan biri de lebriz.com. Sitede beğendiğiniz eser ve sanatçı hakkındaki kapsamlı bilgiler yanında Türkiye’de son 4 yılda yapılan müzayedelerdeki fiyat kaydı bulunuyor. Müzayede ortamı olmasının yanı sıra güncel sanat olayları, sanatçılar hakkında bilgiler, yorumlar, bilgi bankaları da bu sitede yer alıyor. Bütün bunlardan yararlanmak için sanal müzayede sitesi lebriz.com’u tıklayın. Müzayedeye katılmak istiyorsanız yapacağınız şey lebriz.com’daki “Üye Kayıt Formuönu doldurmak.

       ALBÜM
       Rumca türkülerle devam
       Rumca şarkılar hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Türk - Yunan dostluğunun iyice pekiştiği şu günlerde Rumca şarkılar da yavaş yavaş hayatımıza giriyor. Yunan sanatçılarla düetler, Türkçe şarkıların Yunancaya, Yunan şarkılarının Türkçeye çevrilmesi gibi etkinlikler sayesinde sanat anlamında bu dostluk doruk noktasına ulaştı. Bu hafta tanıtacağımız albüm de bu misyona hizmet ediyor. TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği Sanatçısı Melihat Gülses’in “İstanbul’dan Atina’ya Türküler" isimli albümünde Türkçe ve Yunanca türküler yer alıyor. Ada Sahillerinde Bekliyorum, Telgrafın Telleri, Gemilerde Talim Var, Darıldın mı Gülüm Bana gibi klasikleşmiş türkülerimizin yanında Yunan türkülerini dinleyebileceğiniz keyifli bir albüm. Ayrıca Yeni Türkü’den dinlediğimiz ve sevdiğimiz Cevriye Hanım, Nargile gibi şarkılar ve Makber de Melihat Gülses’in yorumuyla bir kez daha karşımıza çıkıyor.



       Kaynak: D&R



       Kaynak: D&R



       Kaynak: D&R



       Kaynak: D&R



Yazarlar