Vitrin Can yakmayan dikenler!

Can yakmayan dikenler!

04.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Can yakmayan dikenler!

Can yakmayan dikenler
Murat PİLEVNELİ

Can yakmayan dikenler
Bitkilerinizi bol bol suluyor musunuz? Özel sulama günleriniz mi var? Hiç sulamadan dolayı ölen çiçeğiniz oldu mu? Cevabınız evetse bu yazı size göre değil...

Bu haftaki konum kaktüsler. Geçen seneye kadar benim pek ilgimi çekmeyen kaktüsler şu anda en favorilerim. Çünkü hem bakımları kolay hem de çok estetikler. Onlara yaşayan heykeller, sanat eserleri gözüyle bakıyorum. İç mekanda gri agave kaktüsleri orkide gibi moda. Çöllerde gördüğümüz odun odun dimdik kaktüsler, minimalizmin vazgeçilmez elemanlarından olmuş. Hiç bitki kullanmayan mimarlar bile artık onları kabul ediyor!
Aslında kaktüs ev içinde mutlaka bulunmalı. Tüm elektrikli aletlerden gelen radyasyonu emiyormuş. Bilgisayarınız varsa, başında uzun vakit harcıyorsanız derhal bir tane edinin. Dikenlidir, batar diye korkmayın; az dikenli hatta yumuşacık tüysü dikenli çok ilginç türleri de var. Büyük marketlerde, semt fidanlıklarında, ithal iç mekan bitki getiren yerlerde her çeşidi var. Hem de ucuz; 1 - 2 milyon (büyük ve en kalitelileri değil)!
Kaktüsler sulamalar arasında birkaç gün kuru kalmak isterler. Kışın ev içi sıcaklığı ya da en az 10 derece onlara iyidir. Yazın hiç sorun yok; ışık, güneş olsun yeter. Kaktüsler büyük saksı sevmez. Toprağı su geçirgen ve çakıl, kum, perlit karışımlı olmalıdır. Sıvı gübreye bayılırlar. Ayda bir mutlaka gübre vermeniz lazım. Çok kolay kırmızı örümcek, beyaz sinek, yapışkan bit gibi hastalığa yakalanabilirler. Gözünüzü üzerinden ayırmayın (Aman çok sulamayın)!
15. yy. Aztek kültüründen alınıp Avrupa'ya gelen pek çok kaktüs başlangıçta uzun süre yaşatılmaya çalışılmış. Başarılı olununca tıbbi malzeme gibi kullanılmış. 17. yy.da sadece çok çok zenginler birkaç tanesini ısıtmalı seralarına alabilmiş. Biz de bugün küçümseyip almıyoruz. İşe bak!
Kaktüsler 10 derecenin altına düşmeyen Akdeniz ikliminde açık havada mükemmel gelişiyor. Ama hepsi güneş sever diye bir şey yok. Türüne göre doğru dikin. Size en iyi iki kaynak önerebilirim. Terry Hewitt'in yazdığı "The Complete Book Cacti and Succulents" ve Tony - Suzanne Mace'in yazdığı "Cactus and Succulents". İstanbul YEM Kitabevi'nde var (Tel: 0212 219 39 39).
Bilgisayardan da bu kitapları sipariş edebilirsiniz. www.amazon.co.uk ya da www.amazon.com'da var. Hem kredi kartı soygunu da yok. Güvenli. Aman hızlı posta istemeyin, iki günde geliyor. Gerek yok. Normali bir hafta sürüyor. Şaşırtıcı bir servis. Telefonu kapat, kapıyı aç gibi. Yerim kısıtlı, sormak istedikleriniz olursa bana yazın. Bildiğim kadarıyla daha da yardım ederim.

Heykel yerine ağaç
Bahçenize heykel koyamıyorsanız hızlı büyüyen bir ağaç dikin. İstediğiniz gibi kontrollü budayın, oynayın. Bu tip ağaçlar kışın çıplakken daha güzel olacağı için ilkbaharda budamanız doğru olur. En iyi oyabilecek örnekler sophora ya da çınar. Hadi, kolay gelsin...

Papatya gibisin...
Son birkaç aydır yurtdışında çim modası yerini gerbera papatyalarına bıraktı. Sokakta, her çiçekçide var. Hani şu, çiçekleri plastik gibi, 10 - 15 cm. yusyuvarlak olan renkli papatyalar. Sunumları da şöyle; incecik uzun (silindir) şeffaf likör bardakları düşünün (biraz etli, 10 cm.), az su (2 cm.), içinde tek sap, yapraksız gerbera. Aynı renkten yan yana asker gibi dizili ya da üç tanesi üçgen şeklinde konmuş. Çiçek vazodan biraz uzun, sapı 4 cm. açıkta kalacak. Evet, bu modanın tüm sırlarını verdim. Uygulaması size kalmış. Moda olup olmadığı hususunda bana inanmıyorsanız, yabancı dekorasyon dergilerine bir bakın bakalım...