Vitrin Cennete açılan kapı

Cennete açılan kapı

24.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cennete açılan kapı

Cennete açılan kapı
Cennete açılan kapı
Murat PİLEVNELİ

Cennete açılan kapı
Küçük ya da büyük bir bahçeniz var mı? Biraz sevgi, biraz sabırla kapınızdan içeri girdiğinizde kendinizi şehrin havasından kurtarabilirsiniz. Son yıllarda açılan yabancı sermayeli yapı marketleri bitki meraklıları için cennet haline geldi. Tohum yetiştirmek için hazır plastik kaplardan bitkileri zedelemeden bağlamaya yarayan doğal iplere, suni güneş ışığı ampullerinden çileklerin toprağa değmeden daha lezzetli yetişmesine yardımcı olabilen plastik torbalara kadar her şey ama aklınıza gelebilecek her şey artık buralarda var. Bauhaus, Carrefour, Mr. Bricolage, Metro, Migros, Makro bu marketlerden birkaçı.
Senelerdir semt pazarları, İstanbul Mısır Çarşısı, büyük - küçük fidanlıklar dertlerimize deva oluyorlar ama arananların hepsini bir yerde bulabilmek bambaşka. Bauhaus malzeme çeşidiyle en zengini. Teak mobilyalar, hasır koltuklar, emprenye edilmiş sudan etkilenmeyen tahta çitler, kafesler, çiçeklikler, yer döşemeleri var. Fiyatlar makul; 1 milyon ile 20 milyon lira arası. Teak mobilyalar piyasanın çok altında. Sandalyeler 25 milyona. Piyasada zor bulunan ama alınması gerekenler ise kaktüs, sardunya, açelyalar için hazır topraklar, gül, çam ya da ortancaları mavileştirmek için gübreler, plastik saksılar, özellikle üzeri eski Fransız saksıları gibi kabartma figürlü olanları. Budama makasları (gül, çalı, ağaç için boy boy), çimlerin içindeki yosunu, dökülmüş çam iğnelerini, pislikleri temizlemek için yelpaze gibi ve yukarıda sözünü ettiğim emprenye hazır tahtalar, çim biçme makineleri, sulama sistemleri, musluk aparatları, hortumlar, bahçe lambaları... Liste kabarık. Gidin bakın. Yapı Endüstri Merkezi'nin getirdiği bahçe kitapları da burada satılıyor. "Right Plant Right Place"i özellikle tavsiye ediyorum. Amerika'da kalmamış, burada var. "Right Plant Right Place" demişken aklıma geldi, bu kitabın yazarı Nicola Ferguson İrlandalı botanik meraklısı bir hanım. Botanik eğitimi almamış. Okumuş, tecrübeleriyle kendini geliştirmiş ve o muhteşem kitabı hazırlamış.

Sevgi ve sabır işi
Bahçe işinde sevgi, bilgi, sabır önemlidir. Nicola Ferguson'la tanışmadım ama onun kadar bilgili ve benim öğretmenim diyebileceğim bir insan İstanbul'da yaşıyor. Adı Esin Giz. Giz de kendini yetiştirmiş. Zamanında Mersin'deki arazisinde ilk turunçgilleri yetiştiren, ticaretini yapan Esin Giz artık Kadıköy'deki kendi apartman bahçesiyle uğraşıyor. Yeri büyük değil, en fazla bir dönüm. Civarında girişinden sahile kadar her toprak alan (hatta betonların üzeri bile yükseltilip dev saksılar yapılmış) bitkilerle donatılmış. Gölgede, güneşte, saksıda, deniz kenarında, çam altında, balkonlarda, serada her bitki doğru yerinde gruplar halinde. Etrafındaki apartmanlarda sadece çim, gül varken Giz'in bahçesinde yok yok. Demek ki istenirse oluyor.
Esin Giz'inki gibi iyi bir bahçe için öncelikle neleri bilmek lazım? Bir kere iyi bir bahçe çim alanları az, toprağın, ışığın, iklimin müsait ettiği ölçüde bitkice zengin, renkleriyle gözü yormayacak şekilde olmalıdır. Bahçeyi evinizin herhangi bir köşesi gibi görürseniz sorun yok.
Yazın bahçe en çok zamanın geçirildiği yerdir. Rahat sandalyeler, masalarla, sineklere karşı yerleştireceğiniz lambalar ya da mumlarla ortamı daha da rahat bir hale getirebilirsiniz. Ben bahçe danışmanlığı yapan biri olarak bahçelere mutlaka fesleğen yerleştiriyorum. Güzel bir görüntü ve sinekleri yanına yaklaştırmayan bir koku...
Oturduğunuz alana yakın yerlerde kokulu bitkiler, komşu binalara doğru daha yüksek, set olabilecek yapraklı ağaç ya da çalılar kullanabilirsiniz. Bitki bordürlerinde de perspektif etkili dikim şeklini tercih edebilirsiniz. Öne kısa bitkiler, arkada daha uzun boylular... Tabii bu arada en önemlisi de sulama. Sulama kesinlikle güneşli vakitlerde yapılmamalıdır.

Vaha gibi...
İstanbul İkitelli'de Caan Tekstil diye ihracatçı bir firma var. İkitelli kireçli dolgu toprağıyla pek çok bitkinin yetişmesine engel bir bölge. Ama gidin de görün. Bir orman, bitki müzesi nasıl yapılabilir? Normal bir işyeri nasıl bu kadar mükemmel olabilir? Sahibi bahçeyle yetinemeyince fabrikanın teraslarını özel Kayseri ponza taşıyla zenginleştirdiği hafif topraklarla döşeyip bitkiler diktirmiş. Vaha gibi bir yer. Caan Tekstil'in yanı, önü, etrafındaki binalar normal bahçeli, tek tük bitkili.
Bitkileri ortamlarınıza kabul etmek, bakmak, yetiştirmek size kalmış. Tamam ekonomik açıdan biraz sorun olabilir ama sonuçta kendi psikolojinize yatırım yaptığınızı unutmayın. Grilerden, siyahlardan kurtulun. Doğada çok renk var... Etrafınızı boyayın. Doğayla oynayın.

Bahçe aletleri satan firmalar
İstanbul Tohum: 0212 520 65 87
Toysan: 0216 326 27 76
Planet: 0212 872 40 60

Bahçe mobilyaları
Garden Life: 0216 360 02 31
Gloster Turkey: 0216 338 71 57
Grosfille: 0216 369 37 84
Monte Carlo: 0216 337 22 33

Sera - kış bahçeleri
Elit Yapı: 0212 233 33 13

Fidanlıklar
Seba: 0216 340 35 76
Akasya: 0212 582 60 77
Aslan Fidanlığı: 0212 262 22 77
Botanic Garden: 0212 279 47 76
Kasımoğlu Fidanlığı: 0216 332 23 98

Sulama Firmaları
İnter Bahçe Sulama: 0212 872 04 75
Pilsi Plastik: 0216 441 93 35
Atlantis Sulamacılık: 0532 292 86 40

e-mail:mp@turk.net