Çinliler çok lezzetli

Çinliler çok lezzetli

Çinliler çok lezzetli
22 Ağustos 1998
Fevziye AKSOY

Eğer yolunuz Londra'ya düşerse Çin lokantası Wong Kei'ye mutlaka uğrayın.

En sonunda çok özlediğim Londra'ya kavuştum. Sadece şehre değil, eşe dosta alışverişe ve sevdiğim restoranlara da duyduğum özlem bitti. Restoranlardan bahsetmişken de en sevdiğim Çin lokantasını size hani olur da Londra'ya giderseniz deneyin diye tarif etme ihtiyacını hissettim. Üç katlı ve tahminimce 500 kişinin üzerinde kapasitesi olan Wong Kei hem Londralılar hem de turistler tarafından çok iyi tanınıyor.
En büyük özellikleri iyi yemek, düşük fiyatlar ve neredeyse müşterileri dövecek kadar kaba olan garsonlar. Garsonların bu davranışlarının sadece şov olduğunu bilmeden gelen müşteriler de neye uğradıklarını şaşırırlar. Bu yolculuğu birlikte gerçekleştirdiğim Mete ve Koray'la 4 kişilik beyaz kağıtlarla örtülü masamıza geçtikten sonra önümüze kullanılmaktan perişan görünen kırmızı kaplı mönüler atıldı. Mönüden kıtlıktan çıkmışçasına dokuz çeşit yemek ve içkilerimizin siparişini verdik. Etrafımızdaki masalarda yenen yemekleri gördükçe bizimkilerin de bir an önce gelmesi için dua ettik.
Masaya gelen acılı ekşili ve sebzeli çorbalar afiyetle içildi. En sevdiğim Çin yemeklerinden biri olan etli lahanalı çıtır çıtır Çin makarnası geldiğinde bir saldırıya geçtim ki sormayın. Yemeğin bir kısmını masadaki küçük kaselerden birine aktarıp üzerine biraz soya sosu döktüm. Çubukları da elime alıp inanılmaz bir lezzet yolculuğuna ilk etabında buldum kendimi. Ardından karides tavuk ve ördek eti yumurta ile bezelye ihtiva eden Çin pilavını kaseye tepeleme doldurdum. Üzerine ananas, yeşil biber, soğan soslu nar gibi kızarmış tatlı ekşi domuz eti ile soya sosu koyarak kendimi kaybetmeye devam ettim. Ara sıra özel kesim kızarmış ördek etini de çubuklara takıp iç ettim.
Ördek etiyle servisi yapılan hafif sirkeli çok az pişmiş lahana ile havuç da ayrı bir lezzetdeydi. Sonra gözüm dönmüş bir halde baladur ağacından elde edilen cashew nut adındaki bir fındık ve sebzelerle pişirilmiş olan balık ile tavuk yemeklerini pilavla karıştırarak ihya oldum. Finali ise istiridye sosunda siyah Çin mantarı ile pişmiş et yemeği ile yaptım. Çatlayana kadar yemek yemiş olmamıza rağmen tabaklarda kalan yemeklere baktığımızda bunlardan en az iki kişinin daha doyabileceğini görünce biraz da hayıflandık. Wong Kei'de Çin mutfağının en muhteşem yemekleriyle lezzet yolculuğuna çıkmanın kişi başına bedeli ise 5 ila 15 sterlin (2 ile 6.5 milyon TL) arasında.

Wong Kei
41 / 43 Wardour Street, W1, Londra
Tel: 01714376833



TON BALIKLI MISIR ÇORBASI
Pişirme süresi: 15 dakika
Hazırlanış süresi: 20 dakika
Porsiyon adedi: 4 kişilik

Malzemesi:
* 2 çorba kaşığı sıvı yağ
* 25 gram tereyağı
* Bir doğranmış soğan
* İki çorba kaşığı un
* 1.5 su bardağı yarım yağlı süt
* Bir büyük kutu mısır
* 1 kutu ton balığı
* 3 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
* 1 küçük baget ekmeği
* 75 gram kaşar peyniri
Hazırlanışı:
1. Tereyağı ile sıvı yağı büyük teflon tencerede kızdırın. Soğanı orta ateşte 5 dakika kavurun. Unu ekleyin. 30 saniye boyunca sürekli karıştırın. Ateşten alın, süt ile suyu azar azar ilave edin. Her sıvı ilave edişinizde iyice karıştırın. Tekrar ateşe koyup sürekli karıştırarak kaynatın. Sıvı koyu bir kıvama gelince ateşten alın.
2. Ton balığı ile mısırın suyunu süzün. Balığı çatalla küçük parçalara ayırın. Mısırı, balığı ve iki çorba kaşığı maydanozu tenceredeki malzemeye ekleyip üzerini kapatın.
3. Baget ekmeğini dilimleyip kızartın. Fırının ızgara kısmını en yüksek sıcaklığa getirin. Kızarmış ekemek dilimlerini bir tepsiye dizin. Peynir dilimleri ie kaplayın. Tepsiyi ızgaranın altına yerleştirin. Peynir eriyip kızarıncaya kadar iki dakika pişirin. Tenceredeki çorbayı tekrar iki üç dakika ısıtıp kaselere paylaştırın. Servis öncesi peynirli tostlarla çorbayı kalan maydanozla süsleyin.



KARİDESLİ MEZGİT GÜVEÇ
Hazırlanış süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
Porsiyon adedi: 4 kişilik

Malzemesi:
* 25 gram tereyağı
* Bir çorba kaşığı tereyağı
* İki ince dilimlenmiş pırasa
* 1 çorba kaşığı un
* 1.5 su bardağı beyaz şarap
* 3 / 4 su bardağı sebze suyu
* 450 gram temizlenip küplere kesilmiş mezgit balığı
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* 200 gram karides
* 2.5 çay bardağı taze krema
* 3 çorba kaşığı ince kıyılmış frenk maydanozu yoksa bildiğimiz maydanoz
Hazırlanışı:
1. Tereyağı ile sıvı yağı büyük bir teflon tavada kızdırın. Pırasayı ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika pişirin. Unu ekleyip 30 saniye sürekli karıştırın.
2. Şarabı ve sebze suyunu azar azar ekleyin. Tavadaki malzemeleri kaynatın. Kaynadıktan sonra balığı, karidesi ve limon suyunu ilave edin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin.
3. Taze kremayı ve maydanozu yavaşıa karıştırarak yemeşe ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Karıştırmadan sos biraz koyulaşana kadar 2 dakika daha pişirin. Karışık sebze ile servis yapın.




Nur KÖKÜÖZ

Yemekle eğlencenin vazgeçilmez beraberliğinden yanaysanız ve barda içki içmeye bayılıyorsanız, gideceğiniz tek yer TGI Friday's...

Restoranın adı "Tanrıya Şükür Bugün Cuma" (Thanks Good It's Friday)... Adının çağrışımıyla en çok cuma geceleri dolup taşıyor TGI Friday's. ABD'de 1965 yılında Manhattan'da ilk TGI restoranı açıldığında yer yerinden oynamış. O günden beri de TGI eğlence ve içki severlerin karşı konulmaz uğrak yeri olmuş. Özellikle de barı ve barmenlerinin şovu bu eğlencenin odak noktası. Barmenin görevi müşteriye neşeli ve huzurlu bir ambiyans yaratmak. Kırmızı beyaz çizgili, pantolon askılarını komik sloganlı iğnelerin süslediği dünyanın en sempatik barmenleri burada inanılmaz gösterilerle bardaklara içki dolduruyorlar. Hepsi birer akrobat sanki. Müthiş hızlı bir müzik eşliğinde en heyecan verici kokteyller hazırlanırken şişeler tezgahın üstünde uçuyor, bardaklara düşüyor. Dünyanın her coğrafyasından 500 çeşit kokteyl var mönülerinde ve barmenler tümünü de bilmek zorunda. Hepsi yürüyen kokteyl ansiklopedisi gibi... Ve onlara ne deniyor biliyor musunuz? Mixologist. Yani karıştırma uzmanı. Sonuç olarak TGI Friday's, gözden düşen kokteyli tekrar geri getirdi. Artık moda kokteyl içmek.
Friday's'deki kokteyllerin adlarına bayılıyorum: Gree eyes (yeşil gözler), seabreeze (deniz meltemi), gold medalist (altın madalyacı), West Indies yellow bird (Batı Hindistan'ın sarı kuşu), sex on the beach (plajda seks)... Ayrıca, mai tai, zombie, woo woo, electric lemonade, margarita...Yeme faslına geçmeden önce kısaca bir de dekora göz atalım. Kendinizi ABD'nin herhangi bir yerinde bir antika pazarında da sanabilirsiniz burada. Ahşap ağırlıklı standart masa ve sandalyeler bile ABD'den gelmiş. Gelelim duvarlara asılmış ya da monte edilmiş antika objelere: 1940'lı - 50'li yılların posterleri, telefonlar, dart, müzik aletleri, trompet, trombon, saksofon falan, filit makinesi, benzin bidonu, araba plakası, uçak pervanesi, ahşap ayakkabı kalıbı, rüzgar gülü, patenler, fotoğraflar, kuş kafesi, çocuk arabası, dikkatimden kaçan daha neler neler...Friday's'in kışkırtıcı mönüsü her an yeme güdülerinizi kamçılamaya hazır. Başlangıç olarak bir Friday's klasiği olan muhteşem trioyu öneriyorum. Kabuklu patates, mozzarella pane, kanat ve soslardan oluşan bir tabak. Arkadan Meksika yemeği Fajita. Tortillaların içine dürümlenerek yenen nefis cızır cızır etler, ister dana, ister tavuk veya ikisi bir arada. Hepsi birbirinden nefis tatlar. Deniz ürünleri sevenler için müthiş bir tabakları var: Friday's karides. Ayrıca bir de öğle yemeği mönüsü çıkarmış ki hem fiyatları daha uygun hem de ısmarlaması kolay.
Yorgun ve keyifsiz gittiğim Friday's'den çıkarken, kaç bardak içtiğimi hatırlamadığım kokteyllerin etkisiyle kalp atışlarım hızlanmış, neşem ve keyfim yerine gelmişti.
Kokteyllerden biri için 2 milyon öderken, kişi başına akşam yemeğinin bedeli 6 - 10 milyon lira. Fiks mönü öğle yemeği 1.850.000 - 2.475.000 lira arasında.

TGI Friday's
Çankaya Caddesi 14
Çankaya, Ankara
Tel: 440 17 73

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber