Vitrin Etnik bir dükkân

Etnik bir dükkân

09.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Etnik bir dükkân

Etnik bir dükkân


Vietnam, Kenya, Endonezya... Etnik bir kültür ve farklı yaşamlar. Şimdi değişik objelerle hayat buluyor ve evlerinizi süslüyorlar


       Farklı kültürleri tanıma merakınız varsa eğer, bunu illâ ki oralara giderek öğrenmenize gerek yok artık. Çünkü o ülkelerde yapılan ve yapıldığı ülkenin hem dini hem de kültürel özelliklerini yansıtan objelerle bu kültürleri tanıyabilirsiniz. Farklı kültürleri daha yakından tanımanız için hizmet veren bir dükkândan bahsetmek istiyoruz. Atlas Pasajı’nda bulunan Poseidon adındaki dükkân değişik kültürlerin izlerini ve renklerini bulabileceğiniz bir yer. Üç yıldır hizmet veren Poseidon merak ettiğimiz kültürleri tanımamıza, sattığı ürünlerle yardımcı oluyor. Burada Vietnam, Kenya ve Endonezya’nın Bali Adası’nda yapılan objeler meraklılarıyla buluşuyor. Dükkândaki objelerin büyük bir kısmı Endonezya’nın Bali Adası’ndan ithal ediliyor. Türkiye’de pek de yaygın olmayan bu tür dükkânlar dünyada çok geniş bir pazara sahip.

       Bu iş bir zanaat
       Bu objeleri yapan insanlar bu işi geçimlerini sürdürebilmek için, daha doğrusu yaşama kaygısıyla yapıyorlar. Öyle ki bunları yapmak onlar için yemek içmek gibi doğal bir şey ve kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Yani bu iş onlar için bir sanat değil, bir zanaat. Üstelik bu alanda çok yoğun bir üretim yapıyorlar, Böylelikle hem geçimlerini sağlıyorlar hem de dini ve kültürel özelliklerini dünyaya tanıtıyorlar. Poseidon’a girdiğinizde sanki kendinizi farklı bir dünyada buluyorsunuz ve dokunduğunuz her objede, farklı bir kültürü ve yaşanmışlıkları hissediyorsunuz.

       Kültür ve inançlar etkili
       Bu ülkelerde üretim yapılırken, bunları yapan kişiler kendi etnik kültür ve dini inançlarından etkilendikleri gibi, dünya çapında bir pazar için üretim yaptıklarından kendi kültürleri dışında ısmarlama objeler de yapıyorlar, meselâ CD’lik gibi. Burada satılan ürünlerin hepsi el yapımı ve bunların yapımında kullanılan malzeme de ağaç. Ağaçların boyanmasında ise, kokusuz su bazlı boya kullanılıyor. Bu ağaçlar, bıçak ve çekiçler yardımıyla yontularak ortaya bu çok şık ve farklı objeler çıkıyor. Dükkânda öyle değişik ürünler var ki, burada satılanların farklılığı, Poseidon’u mistik bir havaya büründürmüş. İçeri girdiğimizde duvarda asılı olan Kızılderili maskesi dikkatimizi çekiyor, dükkan sahibi İbrahim Civelek, bu maskenin Kızılderili inançlarına göre, kötü rüyaları ve kabusları kovan bir simge olduğunu söylüyor. Bu dükkanın her yaş kesiminden müşterisi var, ama özellikle gençlerin yoğun ilgisi gözden kaçmıyor.

       Poseidon Tel: (0212) 252 40 65
       Adres: Atlas Pasajı 207/11-12 Beyoğlu