Vitrin Etnik rüzgarlar

Etnik rüzgarlar

16.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Etnik rüzgarlar

Etnik rüzgarlar
16 Ocak 1999
Füsun YAVAŞOĞULLARI

Uzakdoğu, Afrika, Hindistan... Her birinin ortak noktası gizem ve çekicilik. Yaşam biçimleri, felsefeleri, giysileri, sanat ürünleri, kısaca her şeyleriyle her zaman değişik kesimlerden pek çok insanı etkilemiş, isimleri insanların içindeki maceracı ruhu harekete geçirmeye yetmiştir.
Bu ülkeler moda alanında zaman zaman giyimde, son yıllarda ise ev dekorasyonunda kuvvetli rüzgarlar estirmiştir. Bu rüzgarlar o kadar kuvvetli ki adı marka olmuş birçok büyük firmanın da bu tarzın etkisi altına girdiğini kolayca gözlemliyoruz. Mudo gibi bazı mağazalar mekanlarında bu bölgelerden getirtilen mobilya ve objelere geniş bir şekilde yer veriyor.
Fiyatların yüksek tutulduğu ama aynı zamanda en seçkin örneklerin sergilendiği bu yerlerin dışında önümüzde daha pek çok seçenek yer almakta. Birbiri ardına açılan irili ufaklı etnik ürünler satan mağazalar arasında ilgi görmeyeni yok gibi. Bunlar arasında bazıları var ki çok tutuluyor ve öne çıkıyor. Örneğin yıldızı gittikçe parlayan 3. Dünya, Duck Dance Collection, Lila...
Bu isimler uygun fiyatları yanında değişik ve geniş ürün yelpazesiyle ilgi gören, severek gidilen yerlerden yalnızca birkaçı. Aralarına Kadıköy Kuşdili Caddesi'nde açılan ve henüz çok yeni bir mekan olan Ziyneti Teyze mağazasını da katabiliriz. Sanırım kısa zamanda insanları kendine çekecek ve değişik kimliğiyle dikkatleri üzerinde toplayacak bir adres burası. Biz de önce yeni açılan bu mekana, daha sonra da 3. Dünya'ya göz gezdireceğiz.

* Ziyneti Teyze
İğneden iççamaşırına uzanan çeşit zenginliğinin göz kamaştırdığı yeni bir soluk Ziyneti Teyze. İsmi gibi ilginç bir ortamın oluşturulduğu mağazada Uzakdoğu'dan gelen malların arasında 2. el giysilere de yer verilmiş. Ürünlerin dağınık bir şekilde yerleştirildiği, küçük heykellerin, Budist tapınak süslerinin, kalemlerin, porselen çay takımlarının arasında dolaşırken zamanın nasıl geçtiğinin farkına varılamıyor. Mekana hakim olan dağınık görünüm bu yere farklı bir çekicilik katıyor. Merak duygusu hiçbir şeyin gözden kaçırılmamasını sağlıyor. Yeni açılmış olması nedeniyle bazı malların fiyatlarının belirlenmediği ve henüz tam olarak yerleşilmediği görülüyor. Daha gelecek pek çok mal ve yapılacak yığınla iş olmasına karşın en çok iki üç gün içerisinde ya da bu yazıyı okuduğunuzda her şey yerli yerine oturmuş olacak.
Özellikle hediye seçiminde zorlananlar ve ne alacağına karar veremeyenler için burası oldukça uygun bir adres. Seçenekler sınırsız. Dekoratif objeler, giysiler, ipek iççamaşırları, yatak örtüleri, masa örtüleri, giysiler, çantalar, porselen eşyalar, mumlar, kalemler, saatler... Her biri iyi seçilmiş bir hediye olabilecek güzellikte. İster kendinize isterseniz bir yakınınıza.
Figen ve Baha Özgür'ün değişik bir anlayıştan yola çıkarak açtıkları bu mağazayı yeri geldiğinde faydalanacağınız alternatif bir adres olarak bir yere not etmelisiniz. Ürünler ve fiyatlara gelince; ipek gömlekler 2 milyon 400 bin, resim çerçeveleri 3 milyon, boyalı ahşap tepsiler 6 - 7.5 milyon, mumlar 250 bin - 1 milyon, sehpalar 11 milyon, gazetelik 6 milyon lira. Bu fiyatlara göz gezdirildiğinde herkesin uygun bir şeyler bulabileceği ve alabileceği açıkça görülüyor. Uzakdoğu mallarına ilgi duyanlar için keyifle gezilecek bu yeni mekan değişik atmosferiyle sanırım sizleri de etkileyecektir.

Ziyneti Teyze
Kuşdili Caddesi, No: 27, Kadıköy
Tel: 0216 336 78 73

* 3. Dünya Fiyatları ve sattığı ürünlerle en başta gençleri kendine çeken bu isim Nişantaşı, Capitol ve Carrefour mağazalarıyla son zamanların en gözde mekanları arasında baş sıralarda yer alıyor.
Dünyayı saran etnik rüzgarlar 3. Dünya mağazalarındaki Afrika ve Hint mallarının kapış kapış satılmasıyla bir kez daha gözler önüne seriliyor. Burada da geniş bir ürün yelpazesi göze çarpıyor. Hint kültürünün ürünlerinden olan tütsüler 200 - 750 bin, Uzakdoğu'nun rüzgar çanları 2.5 milyon, Afrika'dan ahşap insan ve hayvan figürleri (özelikle insan figürleri son derece naif ve çarpıcı) 2 - 4 milyon, renkli koku torbaları 500 bin, fularlar 500 bin - 1 milyon, kolyeler 1.5 - 2.5 milyon, yatak örtüleri 19 milyon lira...
Gelişmekte olan ülkeler olarak sınıflandırılan ancak kültürleri ve sanatsal ürünleriyle her zaman ilk sıralarda yer alan Hindistan ve Afrika'dan esintiler taşıyan, onlarla aramızda köprü kuran 3. Dünya fark edilmesi gereken bir adres. O uzak diyarlardan gelen ürünlere evinizde bir yer ayırmayı düşünüyorsanız 3. Dünya'lardan birine uğramanız yeterli olacaktır.

3. Dünya
Valikonağı Caddesi, No: 34 / 1 Nişantaşı
Tel: 0212 247 77 29