Vitrin Evde yapın, kazanın!

Evde yapın, kazanın!

22.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Evde yapın, kazanın!

Evde yapın, kazanın
21 Şubat 1998
Şule YÜCEBIYIK

Bir yığın para ödeyerek satın aldığımız kozmetik ve temizlik ürünlerinden bazılarını kolaylıkla evde de yapabilirsiniz.
Kozmetik ve ev temizliği malzemeleri için harcadığınız paranın bütçenizde ne kadar büyük bir yer tuttuğunun farkında mısınız? Üstelik, bu ürünlere ödediğimiz paranın büyük bir kısmını ambalaj ve reklam masrafları için veriyoruz.
Oysa bir yığın para ödeyerek satın aldığımız kozmetik ve temizlik ürünlerinden bazılarını kolaylıkla evde yapabilmemiz de mümkün. Evde imal edilen kozmetik ve temizlik malzemeleri diğerleri gibi binlerce kimyasal işlemden geçmediği için hem çevreye zararlı değil, hem de kesinlikle aynı sonucu veriyor. Bu şekilde büyük miktarda bir parayı da tasarruf etmeniz mümkün.
İşte evde kolaylıkla imal edebileceğiniz birkaç ürünün reçetesi.

Kozmetik
Nemlendirici tonik
* 3 fincan saf su
* 1 / 3 fincan elma sirkesi
* 5 veya 10 damla parfüm yağı
Cildinizi temizledikten sonra, PH dengesini sağlamak için kullanacağınız ideal bir tonik. Su, sirke, parfüm yağını biraraya getirin. Temiz bir kaba koyun. Karışımı pamukla gözaltı hariç yüzünüze uygulayın.
Saç bakımı
* 1 / 2 fincan saf zeytinyağı
* 1 / 2 fincan kaynar su
Zeytinyağı ve kaynar suyu aynı kaba koyun. İyice çalkalayın. Sonra bu karışımı parmaklarınızla saç diplerinize masaj yaparak sürün. Bir havlunun ya da plastik bir duş bonesinin içinde 15 - 20 dakika beklettikten sonra şampuanla yıkayın.
Vanilyalı banyo köpüğü
* 1 fincan zeytinyağı
* Yarım fincan likit sabun
* 1 çay kaşığı vanilya tozu
* 1 / 4 fincan bal
Hepsini bir kaba koyun. İyice karışana kadar çalkalayın. Banyoda kullanın.
El kremi * 1 çorba kaşığı talk pudrası
* 2 çorba kaşığı saf zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı limon suyu
Temiz bir kaba bunları koyup, iyice karıştırın. Losyon kıvamına gelince, el kreminiz hazır.

Ev temizliği
Parlak camlar için: Eşit miktarda sirke ve suyu spreyli bir şişe içine koyup, çalkalayın. Şişenin temiz olmasına dikkat edin. Camları, bardakları ve aynaları bu karışımla temizlediğinizde ne kadar işe yaradığını görüp, şaşıracaksınız. Ekstra bir parlaklık elde etmek için özellikle aynaları gazete kağıdı kullanarak temizleyin.

Ekonomik çamaşır suyu: Temizlik giderlerini piyasadaki en ucuz temizlik malzemesi olan çamaşır suyunu kullanarak büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Özellikle banyoda, küvet ve lavabo temizliğinde pahalı temizlik maddeleri kesinlikle çamaşır suyu ile aynı işi görüyor.

Küf temizliği: Çamaşır suyunu spreyli bir şişe içine koyun ve direkt olarak, küflü yüzey üzerine püskürtün. Birkaç dakika içinde küfün, sizin hiçbir müdahalenize gerek kalmadan gittiğini göreceksiniz. Sık sık küflenen banyo perdeleri üzerinde de bu yöntem işliyor.

Parlak fayanslar için: Bir fincan parfümlü çamaşır suyunu fayans üzerine dökün, fırçayla ovun. 10 dakika öylece bekletin. Suyla yıkayın. Bu kadar. Pratik ve bir o kadar da ucuz bir yöntem.