Vitrin Ferah ferah süreceksiniz

Ferah ferah süreceksiniz

12.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ferah ferah süreceksiniz

Ferah ferah süreceksiniz
Sinan Biçici
Ferah ferah süreceksiniz
Yaz sıcağında sürüş keyfini artırabilmek için otomobilinizin üstünü açtırarak hem ferah hem de spor bir araba sahibi olabilirsiniz. Yaz aylarında otomobillerin içinde tahammül sınırlarımız zorlanmaya başlıyor. O yüzden şimdi serin bir yolculuk için üstü açık arabaların tam zamanı. Mesela 1957 model bir Ford ya da Buick'e ne dersiniz? Ya da yeni modellerden bir Peugeot, BMW ya da bir Mercedes'e... Peugeot için yaklaşık 12 - 13 milyar, BMW ve Mercedes içinse 25 - 30 milyarı gözden çıkarmak gerekecek.
Eğer bu kadar parayı ödemeden rüzgar aracınızın içine dalsın istiyorsanız, arabanızın üstünü açtırmayı düşünebilirsiniz. Böylece hem yazın sürüş keyfine keyif katabilir hem de spor bir araca sahip olabilirsiniz.
Sistem Oto'dan Cemalettin Alsancak, Amerikan otomobillerin "cabriolet" yani "üstü açık" olmak için en uygun araçlar olduğunu belirtiyor: "Otomobilin ağırlığı artacağından hem beygir gücü hem de kaporta bakımından güçlü araçların üstü açılmalı. Bu bakımdan yerli otomobiller pek sağlıklı olmuyor çünkü üstü kesildiğinde aracın dengesi bozulabiliyor. Her ne kadar örneklerine çok rastlasak da mesela bir Tofaş otomobiliniz varsa bu konuyu hiç düşünmeyin."
Çelik Oto'nun sahibi Ayhan Çelik ise, aracının üstünü açmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor: "İki kapılı araç teknik olarak çok müsait değil. Estetik olarak spor bir otomobil elde etmek için tek kapılı araçlar üstü açık olmaya daha uygun. Bu nedenle işin ehli olan insanlara yaptırılmalı. Aracın orijinalliğini ve bütünlüğünü bozmamak için de masraftan kaçınmamalı."
Diyelim ki aracınızın üstünü açmaya karar verdiniz. Bundan sonra yapmanız gereken oto sanayiye gidip bu işi yapanlara aracınızın uygun olup olmadığını sormak olacak. İstanbul, Bursa, Sakarya, Ordu gibi şehirlerde bu işlemin yapılacağı kaportacıları bulmak mümkün. Özellikle Bursa'nın bu konuda çok iyi olduğunda tüm kaportacılar birleşiyor. Ancak İl Trafik Komisyonu'nun izni de gerekli. Makine Mühendisleri Odası'na aracınızın teknik özelliklerine uygun bir proje çizdirip Trafik Tescil'e onaylatınca değişiklik ruhsata işleniyor ve araç trafiğe çıkabiliyor. Özellikle yerli araçların bu izni almakta zorlanacağını belirtmekte yarar var.
Üstü açık araç kullananlara danışarak tecrübelerinden yararlanmak da gerekli.
Bunlardan biri olan Erol Ayar (54), "Genellikle yazlık araba olarak kullanıyorum. Uzun yolda kask kullanmak önemli. Yolda araç sürücüleri sürekli olarak ilgiyle aracınıza bakıyor ve tehlike yaratıyorlar. Bu konulara dikkat edilirse kullanımı oldukça zevkli," diyor.
Hakan Alsaş (28) hem yaşı gereği hem de sporcu olduğundan spor arabaya binmekten çok memnun. Bordo renkli bir Volkswagen'i var. Aracının hem çok sevimli hem de kullanımının çok ferah olduğunu belirtiyor.
Aracınızın üstünü açmak mümkün değilse size açılır tavanı önerebiliriz. Açılır tavanlar her araca uygulanabilen daha kolay ve ucuz bir yöntem. Otomobilinizi spor yapamasa da yaza uygun bir çözüm olabilir.

Ne kadar?

  • Volkswagen: 400 - 750 milyon lira (kesme, döşeme, boyama ve elektrik dahil).
    Opel, Mazda, Ford: 1 milyar liradan başlıyor.
    Mercedes, BMW: 2.5 - 3 milyar lira.

  • Manuel açılır tavan: 345 - 690 DM.
    Elektrikli açılır tavan: 765 - 1625 DM.
    Katlanır tavan: 1400 DM.

    Not edin
    Çelik Oto: 0212 286 16 34
    Sistem Oto: 0212 276 63 06
    Kuzenler Oto: 0212 276 16 49