Vitrin Fidanlıklar mal dolu

Fidanlıklar mal dolu

28.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fidanlıklar mal dolu

Fidanlıklar mal dolu
Fidanlıklar mal dolu
Murat PİLEVNELİ

Fidanlıklar mal dolu
Taksinin, yemeğin, meyvenin, dondurmanın misli misli pahalı olduğu, gündüz uyuyan şehir Bodrum'dayım. Bu sene İtalyanlar da yok. Her yer bize kalmış. Bir otelin yanlış yapılmış bahçesiyle cebelleşiyorum. Sera sera dolaşıp bitki avcılığı yapıyorum. İstanbul ya da İzmir'den bitki getirtmek de istemiyorum. Ama neyi beğensem, "Aman elleme, o anaç, satamam," diyorlar.
Türler 10 sene öncesine göre fark edilir biçimde çoğalmış. Kaktüs artık aşağılanmayarak lüks alışveriş merkezlerinde peyzaj elemanı olmuş. Sonunda 'doğru bitki doğru yer' uygulaması buraya da gelmiş. Susuzluğa dayanıklı, güneşte kavrulmayan bolca bitki var. Ve en önemlisi şaka değil, fiyatlar ucuz. Çünkü yazlıkçılar bir ay kaldıkları evlere yatırım yapmadan mevsimlik fidelerle geçiştirmeye çalışıyorlarmış. Fidanlıklar mal dolu. Palmiyeler, turunçgiller, kaktüs ve sütleğenler, rozet, begonvil ve Japon güllerinin her çeşidi var. Ev içi bitkilerinden nolina, ficus benjamin, sheflara, cycas palmiyesi, Atatürk çiçeği, clivia'nın burada açık havada yetiştiğini söylememe herhalde gerek yok. Akdeniz ikliminde susuzluk çok önemli. Sular kireçliymiş. Bazen de tuz karışıyormuş. Yani biraz uğraşmanız lazımmış! Bence burada kaktüsler ve sütleğenlerle ilgilenin. Sütleğenler içi su, süt dolu bitkiler. Komik görünüşlüler.
Fidanlıklar mal dolu
Toprak balçık olmasın, güneşli ya da yarı gölgeli korunaklı bir alan olsun yeterli. Bodrum'daki muzlar, yaseminler, mercan çalıları, papirüsler, gardenyalar genelde yanlış dikildikleri için pek mutlu görünmüyorlar. Lütfen bitkileri alırken ziraat mühendislerine, peyzaj mimarlarına iyi danışın. Hayal kırıklığı olmasın. Nasıl Cevat Şakir zamanında sahildeki ficus ve palmiyeleri doğru seçmişse, siz de kalıcı bitkiler dikmeye çalışın. Bu yöre biraz daha cennet olsun.
Not: Ericsson - Turkcell Bodrum antik sur restarosyonu için "Halikarnassos'ta Bir Zaman" isimli Bodrum rehberi hazırlamış. Tavsiye ederim, alın. Kalede ve yat limanındaki kitapçıda var.