Vitrin Geleceğin saçları

Geleceğin saçları

13.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Geleceğin saçları

Geleceğin saçları

Semra KARDEŞOĞLU İki binli yılları anlatan filmlerde sırma saçlarıyla dikkat çeken bir kadın çarpmaz gözümüze. Saçlarını ya bir şapkanın altında gizlemişlerdir ya da kısacık saçlarıyla bir oğlan çocuğu gibidirler çoğunlukla. Rapunzel'in saçlarını aratmayacak, üzerine türküler yazılan omuzlardan aşağıya uzayıp giden saçlı kadınlar yoktur. Oysa kuaförler hiç de öyle düşünmüyor. 2000'li yıllarda da kadınların güzelliğinin en önemli parçalarından biri olarak görüyorlar saçları. Kuaförler 21. yüzyılda da yine dişiliği ön plana çıkaran uzun saçlardan yanalar. Biraz uçuk, renkli olsa da kadın düşlerde hep uzun saçlı.
Ünlü kuaförlere 2000 yılında kadınların saç modelleri nasıl olacak diye sorduk. Onlarda bu sorumuza yaptıkları saç modelleri ile cevap verdiler: İki başlı kadınlar Ünlülerin kuaförü Kırıktarak Ali ve ekibi üç ayrı model üretti. Bunlardan en ilginci, yapılan bir saç modelinin üzerine oturtulan yapay bir baş ve peruk. Kırıktarak Ali bu saç modelinin adını 'KADER' koymuş. Kadınların siyasete girmesini destekleyen, tüm partilerin listelerinden kadın aday çıkarması için mücadele veren KADER'in çalışmalarına destek olmak amacıyla bu ismi vermiş. Bu saç modeli kadınların birbirine destek olmasını, çok sesliliği ve 2000'li yıllarda kadınların başımızın üstünde yeri olacağını simgeliyor. Esmer kadının başı üzerine yapay bir sarışın kadın başı oturtulmuş. KADER modeli aynı zamanda gücü, beraberliği ve en önemlisi kadının zaferini dile getirmeyi amaçlıyor. Apo'yla değişen saç modası Kırıktarak Ali'nin ekibinin yaptığı bir başka model, 'Kenya güzeli'. "Niye Kenya güzeli?" sorusunu ünlü kuaför şöyle yanıtlıyor: "Apo'nun yakalanışı 2000'li yıllara girerken Türkiye için büyük önem taşıyor. Her anlamda Türkiye 2000'li yıllara bir başka şekilde girecek. Bu dönemin başlamasında Kenya adı çok önemli. Ben de yaptığım bu saç modeline Kenya'yı ve Afrika'yı anımsatan bir hava verdim. Bu saç modelinin de revaçta olacağına inanıyorum."
Kenya güzeli modelinde Afrikalıların kullandığı çok sayıda küçük örgü var. Örgüler başın üzerinde birleştiriliyor. Renk ve coşkuyu ifade ediyor. Başındaki örgülerin uçları kırmızı boyalı. Siyah, mor, kırmızı ve sarı spreylerle saç renklendirilmiş.
Ekipten kuaför Uzay'ın yaptığı 2000 yılı saçı ise "Kışkırtıcı" ismini taşıyor. Bu saç modeli özgürlüğüne düşkün kadınlara göre. Kadının gizli seksiliğini ön plana çıkarıyor. Çikolata kahvesinin içine açık renkler ve balyaj katılarak aynı zamanda doğal görüntüyü de bozmadan saçı renklendiriyor. Gökyüzüne yükselen saç

Diba Güzellik Merkezi'nden Sörop Çanakçı'nın yaptığı iki modelden birinin adı 'Özgür'. Kısa saçlara takılan postiş başın üzerinde gökyüzüne doğru uzanan bir topuz şeklinde toplanıyor. Çanakçı, 2000'li yıllar denince uzay çağının akla geldiğini belirterek, "Bu model gökyüzüne doğru yükselişi anlatıyor," diyor. Çanakçı'nın yaptığı diğer bir model ise 'Çingene'. İki örgü üzerine serpiştirilen postişle tamamlanan saç kadına "serseri" bir hava veriyor. Gece davetlerinde göze çarpacak olan bu model gündüzleri de postişsiz tek başına iki örgü olarak kullanılabiliyor.
Çanakçı 2000'li yıllarda her kadının kendi modasını yaratacağına inanıyor. Çanakçı bu konuda bakın neler anlatıyor: "Artık kadınlar kuaföre 'bana bir saç modeli yap' diyerek gelmiyor. Giyimleri, yaşam tarzları, işlerine göre kendilerine bir çizgi belirlemişler. Bu çizgide özgürlük ön planda. 2000'li yıllarda da bu sürecek. Özel davetlerde şık saç modelleri kullanılsa da gündüzleri daha doğal ve rahat saçlar gündeme gelecek. Kadınlar artık saç konusunda sabit fikirli değiller."