Vitrin Göbektaşında buluşalım

Göbektaşında buluşalım

10.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Göbektaşında buluşalım

Göbektaşında buluşalım
Sibel Arna
Göbektaşında buluşalım
Bir zamanlar annelerin, oğullarına kız beğendiği hamamlar yeniden göze girdi. Özellikle genç kızların rağbet ettiği hamamlar artık bir stres atma ve rahatlama mekanı olarak görülüyor. Türk hamamının esaslı kesesini bilir misiniz? Ya göbektaşına uzanmanın, tellağın tecrübeli elleri sayesinde gevşeyip yumuşamanın keyfini... Kirden ve stresten arınmanın zevkini tattınız mı? Eğer bu sorulara cevabınız hayırsa üzülmeyin, geç kalmış sayılmazsınız. Hamama gitmek şu sıralar çok moda. Özellikle de genç kızlar arasında. Hamamların kapılarında, eskiden olduğu gibi, "Bugün doluyuz" levhalarını görebiliriz. Günümüzün "Küvet çocukları" hamam muhabbetlerine yoğun ilgi gösteriyor. Yer ve mevsim kavramı ise önemini yitiriyor. Yaz olması işlerine bile geliyor. Çünkü hasta olma riski azalıyor.
Genelde erkek ve kadınlar olmak üzere iki bölümde hizmet veren hamamlar geçmişte olduğu gibi bugün de sadece arınma ve yıkanma mekanı değil. Keyif, neşe ve muhabbet dolu mermer odalar. Hala natırla (kadın tellak) müşteri arasında geçen şu tip konuşmalar duyuluyor:
- Çalışıyor musun sen?
- Hostesim THY'de.
- Belli dal gibisin. Çok sıskasın, ye de etlen. Evli misin?
- Hayır.
- Artık beğenirler seni burda.
- Eski zamandaymış öyle şeyler. Şimdi zaman değişti.
Gerçekten de zaman değişti. Artık kızlar hamamlarda beğenilmiyor ama hamamlar sohbetleri ve popülaritesiyle günümüzde talep görüyor. Hande Ataizi ve Sibel Can gibi ünlüler hamamda poz veriyor. Sibel Tüzün'ün hamamda çektiği "Yavrum anan nereli?" klibi bile hala hafızalarda. Eskiden hamama gitmek için günler öncesinden rezervasyon yaptırılırmış. Hamam tası bir gün önceden gönderilir, en iyi kurna başından yer ayırtılırmış. Şimdi hamama gitmek için bu kadar prosedür yok. Gideceğiniz yeri seçmeniz yeter.

Swissotel: Her gün pek çok misafir tarafından ziyaret edilen ve geleneksel Türk hamamının tüm özelliklerini yansıtan hamam sağlık kulübü bünyesinde faaliyet göstermekte. Her türlü özeni göstererek tasarlanmış ve döşenmiş hamamı çevreleyen alan, damarlı gri mermerlerle ve geleneksel motiflerle bezenmiş, derinlikle renklendirilmiş seramik çinilerle süslenmiş. Özellikle yabancı konukların büyük ilgisini çeken hamam aynı zamanda sağlığına özen gösteren Türk müşteri kitlesine de sahip. Hamam faslına rahatlatıcı buhar banyosuyla başlıyorsunuz. Ardından farklı büyüklerdeki sıcak su havuzlarında cildini tazeleyip, merkezde konumlanmış sıcak mermerde dinlenebilirsiniz. Yıkanmadan önce ise yarım saat süren geleneksel tellak masajı ile birikmiş yorgunluk ve stresinizi üzerinizden atabilirsiniz. Son olarak beyaz mobilyalarla döşenmiş televizyonlu rahatlama odasında adeta yenileneceksiniz. Swissotel hamamında da kadınlar ve erkekler için iki ayrı bölüm var. (Tel: 259 01 01) Ceylan Inter - Continental: İşten sonra Athletic Club'a uğrayıp günün tüm yorgunluk ve stresini eve taşınmaktan kurtulabilirsiniz. Türk hamamında profesyonel masaj gerçekten çok rahatlatıcı. İç ve dış mimarisinde geleneksel motiflerin sergilendiği, eski hamam alışkanlığını yeniden kazandırmayı amaçlayan bu mekanda vücudunuz değil, ruhunuz da dinlenecek. (Tel: 0212 231 21 21) Cağaloğlu Hamamı: Erkekler ve kadınlar için iki ayrı bölümü var. Erkekler bölümü 07.00 - 22.00, kadınlar bölümü 08.00 - 20.00 saatleri arasında hizmet veriyor. (Tel: 0212 522 24 24) İstanbul Princess: Türk hamamı, haftanın 7 günü 07.00 - 22.00 arasında hizmet veriyor. (Tel: 0212 285 09 00) Çırağan Palace Kempinski: Sağlık kulübünde yer alan Türk hamamı, haftanın 7 günü hizmet veriyor. (Tel: 0212 258 33) Sağlık taşı
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halili Koyunca göbektaşının sağlık için faydalı olduğunu söylüyor. Halili sıcağın sinirleri ve kasları gevşeterek ağrıları giderdiğini, hormonların çalışmasını düzenlediğini, kan dolaşımını hızlandırdığını, hastanın bu sayede kendini dinamik hissettiğini belirtiyor.