Vitrin Gözleriniz göz alacak

Gözleriniz göz alacak

03.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gözleriniz göz alacak

Gözleriniz göz alacak
1 Ekim 1998
Gözleriniz göz alacak
Göz çevresi son derece hassastır. Kötü bakarsanız sizi yaşlı ve çökmüş gösterir. Ama eğer iyi bakarsanız güzelliğinize güzellik katar.

Yüzümüze anlam katan organ, gözler. Şiirlere, şarkılara konu olan gözler iletişim kurarken kişiliğin dışarı açılan penceresi diye kabul ediliyor. İstesek de, istemesek de bakışlarımız, karşımızdaki kişiye bizim hakkımızda sürekli ipuçları yağdırıyor. Göz çevresindeki deri de tıpkı gözlerimiz gibi hassas. Yüzün diğer kısımlarındaki deriden yedi kat daha ince. Bu nedenle, çabuk yıpranan göz çevremiz, kimi kez bizi olduğumuzdan daha yaşlı gösterdiği gibi, kimi kez de saklamak istediğimiz yaşımızı ortaya koyarak bize kolayca ihanet edebiliyor. Ancak özen göstediğimizde, gözlerimizin göz almaması için hiçbir neden kalmıyor.
Göz çevresi son derece stratejik bir alan. Çok sayıda minik kas, gözlerimizi kıpıştırmamızı, açmamızı, kapamamızı, kısmamızı, dinlendirmemizi sağlıyor. Ne var ki, bu kasların sürekli hareketli derin kırışıklıklara ve 'kaz ayağı' denen ince çizgilere de yol açıyor. Çünkü, göz çevresindeki deriyi tendonlar, yani kasların kemiklere yapışmasını sağlayan yapılar destekliyor. Bu tendonlar, üzerine ne kadar yük binerse o kadar zorlanıyor. Sonuçta da çizgiler oluşuyor. Cilt gücünü kaybediyor ve kırışıklıklar derinleşiyor.
Diğer bir sorun da, kılcal damarlardaki kan dolaşımının yetersizliğinin yol açtığı, yaşla ilgili olmayan gözaltı şişikleri. Gözaltındaki yağ torbacıkları su tutarak genişliyor. Sonuçta şişiklere yol açıyor. Gece boyunca lenfatik sistem de gerektiği gibi çalışmadığı için sabahları şiş gözlerle uyanıyoruz. Ama bu şişikleri gözaltı torbalarıyla karıştırmamak gerekiyor. Çünkü gözaltı torbalarınını nedeni, altı gözkapağına yapışan zar sisteminin gevşemesi sonucunda buradaki yağ dokusunun öne doğru çıkması. Ayrıca göz çevresinden birçok kam damarı da geçiyor. Kanın herhangi bir engel nedeniyle toplardamarlarda dolaşımının güçleşmesiyle gözaltında mor halkalar başgösteriyor.
Ama hepsi bu kadar değil. Bu sorunları şiddetlendiren dış etkenler de var. Chanel Laboratuvarları Kozmetik Bölümü'nün Araştırma Müdürü Jean Claude Le Joliff, "Morötesi ışınlar genç bakışların en büyük düşmanıdır," diyor. Sakın, "Artık sonbahardayız, güneşten bize ne?" diye düşünmeyin. Bulunduğumuz iklim kuşağında, yaz aylarındaki kadar olmasa bile, diğer mevsimlerde de morötesi ışınlara marız kalıyoruz. Ayrıca tıpkı morötesi ışınlar gibi hava kirliliği de serbest radikallerin oluşmasına yol açıyor. Yani, göz çevresinin yaşlanmasına davetiye çıkarıyor. İçki ve sigara da kan dolaşımını olumsuz etkileyerek gözkapaklarının şişmesinde ve göz altlarında mor halkaların meydana gelmesinde önemli rol oynuyor. Göz çevresindeki derin çizgiler karma ve yağlı ciltlerle kalın derilerde oluşuyor. Bu tür kırışıklar için gerginleştirici kremler, jeller ve serumlar öneriliyor. Kuru ve çok kuru ciltlerde meydana gelen "kaz ayakları" için de cildi besleyen ve nemlendiren ürünler mevcut. Gözaltı şişiklerinden şikayet ediyorsanız, uzmanlar, gündüzleri çok tuzdan, akşamları da çok içki içmekten kaçınmanızı ve yüksek yastıkta uyumanızı öneriyorlar. Bu şişiklerden kurtulmanız için çeşitli jeller geliştirilmiş. Bu ürünler cildi derinlemesine temizleyip toparlıyor. Uykusuzluğun, fazla alkol alımının ve sigara tiryakiliğinin büyük rol oynadığı gözaltı torbalarından kurtulmanın kesin çözümü estetik ameliyat. Ama bakım ürünleriyle de bir ölçüde sonuç almak mümkün. Uzmanların önerisi, gözaltı torbalarının üzerine etkili bir ürün sürdükten sonra hafif hafif masaj yapmanız.
Hassas göz çevremizde kullanacağımız bakım ve makyaj temizleme ürünlerinin yüzümüzün bu bölgesi için özel üretilmiş ve anti - alerjik olması önemli. Bu ürünleri noktacıklar halinde sürdükten sonra parmak uçlarıyla hafifçe dokunarak, bastırmadan dağıtmak gerekiyor. Çünkü, buradaki doku elastik lifler açısından zayıf. Bir kere zarar gördükten sonra kendini toparlaması neredeyse imkansız. Bakım yaparken olduğu gibi, göz makyajını temizlerken de gözkapaklarımızı ovuşturmaktan ve bastırmaktan kaçınmamız gerekli. Bunun için, ürünü gözkapaklarımıza sürdükten sonra bir parça pamukla göz pınarından dışarı doğru hafif dairesel hareketlerle silmemiz yeterli.

Ürünler ve fiyatları (TL)
Biotherm Reducteur Rides Contour des Yeux, 10.900.000
Estee Lauder Verite Special Eyecare, 11.700.000
Lancaster Eye Treatment, 8.750.000
Lancaster Oxygen Supply For Eye, 9.800.000
Lancome Renergie Yeux, 13.250.000
Lierac Diopticalm, 5.150.000
Lierac Dioptigel, 4.700.000
Payot Demaquillant pour les Yeux, 5.975.000
Payot Doux Regard, 9.300.000
Payot Lotion Bleue, 5.9750.000
YSL Demaquillant Yeux - Levers, 6.700.000