Vitrin Hapla gelen güzellik!

Hapla gelen güzellik!

24.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hapla gelen güzellik!

Hapla gelen güzellik
Hapla gelen güzellik
Etiler, Ulus, Taksim, Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Yeşilköy gibi merkezi yerlerdeki eczaneler herhalde en çok şu reçetesiz satılan ve her derde deva olduğu iddia edilen life - style haplardan para kazanıyor. Kadıköy'deki eczanelerden birinde elime tutuşturulan bir broşürde tanıtımı yapılan kutu kutu haplar arasında neler var neler. Eczacı hanım bir yandan broşürleri dağıtırken bir yandan da bana ve arkadaşıma hararetle kendisinin de bu tür haplardan düzenli olarak kullandığını ve çok faydasını gördüğünü anlatıyor. Daha biz çıkmadan içeri giren gençten bir kadın, bu yazın bombası selülit düşmanı Cellulase'yi soruyor. Eczacı hanımın elinde ondan yok. Ama büyük fedakarlıklarla muadili olan bir başka hap getirtmiş. "Yalnızca ismi farklı. Yoksa formülü aynı. Herkese veriyoruz. Zaten elimde fazla kalmadı," diyor. Bu arada yakında karın düzleştirici hapların piyasaya sürüleceği müjdesini veriyor. Göğüs büyütenler zaten ne zamandır bulunuyor.
Broşürde tanıtımı yapılan haplar ise estetikten ziyade daha çok tedavi edici özelliği olanlar. Ama bunlar da reçetesiz satılıyor. Hemen hepsi bitkisel özlü. Bitkisel kelimesi son yıllarda sağlıkla özdeşleştiği için bu hapları yutanlar kendilerini risk altında hissetmiyorlar.
Oysa sağlık haberlerini izlemeyi alışkanlık haline getirenler bilirler, yeni araştırmalar sürekli eski bilgileri geçersiz kılar. Amerika'da şimdi yıllarca göklere çıkarılan vitaminler bile sorgulanıyor. Hatta vitamin haplarının kansere yol açtığı iddiaları bile gündemde.
Gene broşüre dönersek, krom eksikliğini gideren bir hap, fazla kilo ve halsizlik sorunlarını çözüyor, bitkisel özlü başka bir hap vücudu tüm enfeksiyonlara ve kansere karşı koruyor, bir başkası hafızayı güçlendiriyor, depresyonu ortadan kaldırıyor, baş ağrısını ve kulak çınlamasını yok ediyor, bir diğerinin ise spor yaparken kullanıldığı takdirde vücuttaki yağları yaktığı iddia ediliyor. Bu hapların bir kısmı ağırlıklı olarak gıda takviyesi görevini görüyor. Ancak bazıları için "alkolün toksik etkilerine karşı karaciğeri korur" şeklinde sağlık açısından iddialı ifadelere yer verilmesi dikkat çekici.
Fiyatları 2 milyon lirayla 40 milyon arasında değişen haplar arasında üzerinde kanser hastaları için iyileştirici niteliği olduğu belirtilenler bile var.
İstanbul'da ayda 4500 çeşitten ortalama 13 milyon kutu ilaç satılıyor. Türkiye çapında eczanelerde satılan ilacın yıllık cirosu ise 2 milyar dolar. Son yıllarda başta vitamin ve mineraller olmak üzere takviye edici hapların ithalatında ise olağandışı bir artış olduğu belirtiliyor.
1990'larda Tarım Bakanlığı'nın izniyle getirtilen bu hapların tüm ilaçlar içindeki oranı yalnızca yüzde 3'müş. Bu yıl sonuna kadar ise bu tür hapların payının yüzde 10'u aşacağı tahmin ediliyor. Bu hapların yüzde 96'sı ilaç kategorisinde yer almıyor. Dolayısıyla reklam ve tanıtımlarının yapılması da serbest.

e-mail: