Vitrin Hararetle tavsiye

Hararetle tavsiye

06.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hararetle tavsiye

Hararetle tavsiye


Bu hafta bunları mutlaka yapın


      
       Film otuz dile çevrilen ve dört milyondan fazla satan aynı adlı romandan uyarlanmış. İkinci Dünya Savaşı sırasında Pearl Harbor’un bombalanmasından sonra Amerika’da yeşeren paranoya ortamı ele alınıyor. Hikâye, San Piedro adlı hayali bir adada geçiyor. Pearl Harbor’dan önce barış içinde yaşayan adalılar baskından sonra Japon asıllı Amerikan vatandaşlarına kuşkuyla bakmaya başlıyorlar. Japon asıllı komşuları gözaltına alınırken adalılar bu trajediye hiç ses çıkarmıyorlar. Dokuz yıl sonra mahkemede görülen bir cinayet davası sırasında ada halkının savaş sırasındaki tutumu da ortaya çıkıyor. Sırlar çözüldükçe her şey büyük bir trajediye dönüşüyor. Filmin yönetmeni 1997 yılında çektiği “Shineöla akılları ve gönülleri fetheden Scott Hicks. Mahkeme sahnelerini ve Ethan Hawke’ı sevenlerin kaçırmamaları tavsiye olunur.
      
       Yönetmen: Scott Hicks
       Oyuncular: Ethan Hawke, Youki Kudoh, Rick Yune, James Cromwell, Sam Shepard

      
       24. yüzyıl. Dönem jaunte’lanma dönemi. Yani ışınlanma dönemi. “Işınla bizi Scoty" tarzında değil ama bu ışınlanma hikâyesi. İnsanın öğrenmesi gerekiyor, beynini kullanması gerekiyor. Jounte’lama sırasında çarpışmalar oluyor, koordinatların karışması oluyor, her türlü giriş ihlali gerçekleştirilebiliyor... Kitap, ışınlanmayı anlatıp durmuyor elbette. Çok çarpıcı olduğu için kafamı meşgul ediyor. Alfred Bester, Gully Foyle’un hikâyesini anlatıyor. Sıra dışı bir adam; bildik normlara hiç ama hiç uygun değil. İşte onun hikâyesi var bu kitapta. “Kaplan! Kaplan!" kitabın adı, çünkü Gully’nin yüzünde kendine hâkim olamadığı zamanlar beliren korkunç bir kaplan dövmesi var. Gully yalnız, Gully inanılmaz bir dönüşüm yaşıyor... Heyecan, aşk, kitap... Sayıklıyorsanız, bu kitap tam size göre. Tam.
       Alfred BesterAltıkırkbeş Yayınları

      
       Hillside Uluslararası Su Kayağı Yarışması, Hillside Kulüpleri organizasyonunda ve Fuji Film, Power FM, Coca - Cola, Başak Sigorta gibi önemli firmaların sponsorluğunda 11 - 14 Mayıs tarihleri arasında Fethiye’de düzenlenecek.
       Türkiye’nin uluslararası boyuttaki tek su kayağı yarışması olan Hillside Su Kayağı Yarışması son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da görkemli deniz şovları, konserler, plaj partileri ve sürpriz konukları ile katılımcılara unutulmaz bir dört gün yaşatacak.
       Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek 50’ye yakın yarışmacı, slalom, wakeboard, air chair ve freestyle jump gibi çeşitli kategorilerde yarışacak ve birbirinden heyecanlı figürler sergileyecekler. Ayrıca bayanlar dünya şampiyonu Elena Milakova’nın estetik performansı da yarışmaya keyif katacak.

      
       Suya sabuna dokunan filmler çevirerek haklı bir üne kavuşan Oliver Stone, bu sefer de spor dünyasına el atmış. Postmodern toplumda sosyal ilişkiler nasıldır, onu anlatıyor. Tabii Amerikan profesyonel futbol liginin dinamik ve vahşi dünyasının atmosferinde. Yönetmenin diğer filmlerini düşünecek olursak yine heyecanlı ve provokatif bir filmle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Oyuncular açısından da kimse bu filmin eline su dökemez herhalde. Hırslı koç rolünde Al Pacino var. Takımın acımasız doktorunu ise James Woods canlandırıyor. Takımın kapitalist sahibesi Cameron Diaz’ı da unutmamak gerek. Bunlardan başka L.L. Cool J., Dennis Quaid gibi karizma sahibi oyuncular da mevcut “Kazanma Hırsıönda. Filmimiz dramatik, komik ve heyecanlı. Kaçırmayalım.
      
       Yönetmen: Oliver Stone
       Oyuncular: Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods

      
       19. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Wim Wenders’ın belgeselimsi çalışması “The Buena Vista Social Club"ı seyretmiş olabilirsiniz. Ya da belki daha önce seyretmiştiniz. Zamanı problem değil; eğer bu filmi bir şekilde seyrettiyseniz, Küba müziğine âşık olmuşsunuzdur. Filmin verdiği gazla düzenlenen Küba müziği gecelerinin birinden çıkıp diğerine atıyorsunuzdur kendinizi... Ama artık bu uğurda perişan olmanıza gerek yok. Zet Müzik, “The Stars Of The Buena Vista - 21st Century: When Life Begins..." albümünü piyasaya sürdü. Albüm, Küba’nın en önemli müzisyenleri ile filmin yıldızlarını bir araya getiren yeni bir derleme. Daha önce hiç yayınlanmamış bazı kayıtları da içeriyor. Küba’ya özgü müzik tarzları bolero, guaracha ve son ile türevlerinin Compay Segundo, İbrahim Ferrer, Raul Planas, Ruben Gonzalez, Teresa Garcia gibi efsane isimleri yer alıyor albümde. Latin Amerika’ya uzanamamak içine hicran olmuşların yarasını kaşıyacak biraz ama, inanın bu acıya değer.

      
       Bu kitap başka. Anlatımı, kurgusu, söyledikleri... Başka ve çok çok güzel. Sarmalanabileceğiniz, Akaş bunu bu şekilde nasıl söylüyor diye kıskançlıktan kırım kırım kırılacağınız bir kitap. Ne anlatıyor? Öncelikle bir gelecek zaman tasarımı sunuyor. Dünya, artık Dünya Birliği’nin hâkimiyetinde. Ruhsal enerji Proje’nin kontrolünde. Bir sürü ve iç içe geçmiş öykü var; Hökl’ün, Jas’ın, Simu’nun, Ekva’nın, Ridaf’ın öyküleri. Hepsinden önemlisi okurken dın diye durduğunuz cümleler var: “Her yolculuk, başlayacak olana dair endişenin bittiği yerde biter", “Gittiğinde rahatlamıştı - ne onu sevmeyi bırakmayı istiyordu henüz, ne de sevmekten vazgeçmeyi", “İnsanın kendi çelmesinden kaçınmayı öğrenmesi gerekir", “Yakın olmak, son tahlilde, yakın olmakla mümkündür", “Zaman, her şeye rağmen, geçer - bazen insanın içinden geçse de", “Herkesin harcı değildir dönmek; sanatını bilmeyen için bulmak zor olur"...
       Sürüp gidiyor, götürüyor.
       Nefis bir kitap.
       Cem AkaşAltıkırkbeş Yayınları