Vitrin Hasırın dayanılmaz sıcaklığı

Hasırın dayanılmaz sıcaklığı

04.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hasırın dayanılmaz sıcaklığı

Hasırın dayanılmaz sıcaklığı
4 Nisan 1998
Füsun YAVAŞOĞULLARI

Artık bıkkınlık veren yağmurlu günlere karşın nisan ayındayız. O çok özlediğimiz uzun, sıcak yaz mevsimine az kaldı. Bahçelere, balkonlara yeniden düzen vermenin de tam zamanı. Buralara en yakışansa doğadan esintiler getiren ve egzotik tatlar taşıyan hasır eşyalar. Üstelik sadece dış mekanlar için değil, iç mekanlarda da rahatça kullanacağımız, evimizi monotonluktan kurtaran bu mobilyalar, rahatlığı ve estetiği buluşturuyor. Her alanda olduğu gibi mobilya sektöründe de genel olarak doğal malzemeye dönüş eğilimi ağırlık kazanıyor. Ergonomik, hafif, şık, "light" olarak adlandırılan mobilyalar gündemde. Tıpkı hasırdan yapılanlar gibi.
Piyasayı gözlemlediğinizde birçok mağazada örneklerini bulabileceğiniz bu tür eşyeler arasında hasırın tek başına ya da ahşapla, metalle birlikte kullanıldığı oturma elemanlarının, oturma gruplarının çok geniş bir yer kapladığını göreceksiniz. Çoğunlukla Uzakdoğu'dan ithal edilen çok şık ama bir o kadar da pahalı olan bu mobilyalara ulaşabilmekse birçoğumuz için oldukça zor.
Ancak sepetten koltuğa, iskemleden sehpaya uzanan çok geniş bir alanda birçok gereksinime karşılık verebilecek hasır eşyaları üreten, fiyatlarda uçmayan yerli firmalar da var. Bunlardan biri 14 yıllık uzun bir geçmişe sahip Köyüm El Sanatları. Maslak, Beşiktaş ve Kağıthane mağazalarının arasına üç ay önce Anadolu Hisarı'ndaki mağazasını da ekleyerek dört ayrı yerde hizmet veren bu firma, kendi üretimi olan malların yanında ithal mallara da yer vermekte. Perakende ve toptan satışlar dışında, otel, motel, villa, restoran ve benzeri yerlerle ilgili özel siparişler alınarak şehir içi ve şehir dışı nakliye hizmetleri karşılanmakta. Her dört mağazada da, satılan malların da etkisiyle son derece sıcak ortamlar yaratılmış. Çeşitliliğin göz doldurduğu mağazalarda fındık, bambu, rattan yapılma eşyalar arasından mısır kabuğundan üretilenler hemen farklılığını hissettiriyor. Bu malzemeyle olşturulan doku eşyaya bambaşka bir görünüm kazandırıyor. Satılan eşyalara gelecek olursak, çocuğunuzun oyuncakları, kirli çamaşırlar ve evdeki her türlü döküntüyü gizlemenize yardımcı olacak çeşitli boylardaki dekoratif sepetler, sandıklar 5 - 15 milyon, oturma kısmı mısır koçanından örülmüş iskeleti ise gürgen ağacından imal edilmiş sandalyeler 13 milyon, mısır koçanından yapılma tek koltuklar 28 - 37 milyon lira. Bahçe mobilya takımların fiyatları kullanılan malzemenin kalitesine göre 95 - 105 milyon lira arasında değişiyor. Paravanlar 47 milyon, bambu vitrin 45 milyon, küfe benzeri fındık ağacından üretilen saksılıklar ortalama 6 milyon, yatak başlıkları 35 milyon lira.
Bunlar dışında mağazada ağırlıklı olarak yer kaplayan tabureler, sehpa, raf ve etajer çeşitleri, üç renkte ve yedi ayrı boyda ithal stor perdeler, Sivas el dokuma halılar, sırlı - sırsız güveç kapları, son derece şık görümlü hasır bahçe şemsiyeleri ile daha birçok sevimli eşya sizleri bekliyor.

Köyüm El Sanatları
Poligon Cad., Borsa binası karşısı, Maslak
Tel: 277 77 99