Vitrin Havuz güzelleri

Havuz güzelleri

14.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Havuz güzelleri

Havuz güzelleri
Havuz güzelleri
Murat PİLEVNELİ

Havuz güzelleri
Havuzunuzun kenarlarını bazı bitkilerle güzelleştirirken çevresinde gölge alanlar da yaratabilirsiniz. Yazın havuza girmek deniz kadar etkili olmasa da serinletiyor. Ama o klor kokusu var ya, nefret ediyorum. Dikkat ettim, gittiğim bütün havuzların etrafı beton. Gölge yapacak ya da gözü dinlendirecek bitki örtüsü pek yok. Havuzda belli bölgelerde gölgelikler lazım. Şemsiye kesmez. Alın size birkaç örnek...

Her mevsim yerinden çıkan çiçeklerden: Alyssum, astilbe, delphinium, gazanya, iris, lavanta.
Yer örtücülerden: Eğrelti otları, hedera sarmaşığı, hosta, ardıç, vinca, sedum, festuca, armeria (süs çimi - çim güzeli).
Sarmaşık: Borozan çiçeği, clematis, Amerikan sarmaşığı, mor salkım.
Yaprağını döken çalılar: Kızılcık, forsythia, spiria, kartopu, hamamelis.
Daimi yeşil çalılar: Porsuk, pieris, rhododendron (gölge), ilex (düz yapraklı), phormium.
Ağaçlar: Kırmızı akçaağaç, kırmızı meşe, yıldız manolya, amalancier, cordylinia.

Sözünü ettiğim bitkiler klor kokusundan etkilenmiyor. Kök yapıları fazla gelişmediği için sorun çıkartmıyorlar. Boncuklu, çam tipi iğneli yapraklı ya da yapısı insan vücuduna zararlı bitkileri havuz kenarında kullanmayın. Süs çimlerinden cortaderia - püskül sazı ülkemizde pek moda. Özellikle havuz etrafında! Ama o bitki testere gibi kesicidir. Uzağa dikmelisiniz. İlgilenirseniz yukarıdaki listenin tamamı bende var, size yollarım.
Taş devri hoparlörü
Yazın bahçede müzik dinlemek keyiften çok işkenceye dönüşebilir. Aman müzik setine priz bulalım, yok kolonlara güneş ya da su gelmesin, gece yağmur yağar, içeri alalım der dururuz. Artı Mimarlık şirketi Amerika'dan bu kolonları getirmiş. Doğal taş gibi (Yapay bir malzeme). Kiremit, kesilmiş parça, çiçeklik, heykel gibi tipleri var. 6 ayrı renk seçeneği de sunuyor. Çok ilginç, müzik kalitesi de mükemmele yakın.
Tel: 0212 247 11 14 - 224 26 66
Kış bahçeleri
Evin kenarında ışıklı ve korunaklı bir alanda böyle kullanışlı bir kış bahçesi mükemmel olabilir. Her türlü ev içi bitkinizi, mevsimlik tohumdan yetiştireceğiniz fideleri burada koruyabilirsiniz. Yalnız dikkat edin, tepe açılır olsun. İyi havalansın.
Koklamaya kıyamam
Dünyadaki tüm manolyalara sahip olmak, koklamak istiyorum. Ama bu bitkinin mazereti var. Koklarken burnunuzu ya da elinizi değdirmeyin. Vücut yağıyla çiçek reaksiyona geçip kahverengileşiyor. İstanbul'dan Antalya'ya kadar özellikle ılıman Karadeniz ikliminde yetişen bu bitki dilerim daha da popüler olur. Yer gök manolya dolsun.