Vitrin Huzur veriyor

Huzur veriyor

10.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Huzur veriyor

Huzur veriyor
Evinizde hareketli ama dingin, renkli ama sessiz bir ortam ister misiniz? O zaman düşünmeden bir akvaryum alın, biliyorsunuz ki sevimli evinizi bir anda değiştirecek.

İpeksi pullarının pırıltıları suya yansırken, aheste aheste süzülen balıkları seğretmekten daha dinlendirici ne olabilir? Akvaryumun başına geçip, onları dakikalarca takip ederken dalar gideriz. Dekoratif olduğu için evimize renk katan bir akvaryumla, hayvan beslemenin de zevkine varırız aynı zamanda. Üstelik bakımında zorlanmadan. Tabi, akvaryuma sahip olmanın püf noktalarını biliyorsanız.

İşte size bazı önerilerimiz!

  • Doğru Seçim
    Bir akvaryum balığı satın almadan önce, sorunsuz ve rahatça yüzebildiğinden emin olun. Kıpırdamadan durabiliyor olması da sağlıklı olmasının göstergesidir. Öte yandan, akvaryum içinde ölü başka bir balığın olup olmadığına dikkat edin. Beyaz noktaların da gangren işareti olduğunu unutmayın. Ayrıca balığın sırtında kambur ihtiyarlaşmış olduğuna bir işarettir.
  • Temel gereksinimler
    Tropikal balıklarının bulunduğu akvaryumlara sıcaklığı dengede tutmak için bir ısıtıcı gerekiyor. Ayrıca suyun, 25 derecenin altına inmemesini takip edebilmek için de bir termometre de bulundurulmalı. Tatlı su balıklarının bulunduğu akvaryum için ise, suyu temiz tutmayı sağlayan bir filtre gerekiyor. Bunun esas nedeni soğuk suda yaşayabilen balıkların su bitkilerine ve daha fazla oksijene ihtiyaç duyması.
  • Akvaryum dekoru
    - Balığı satın almadan önce, nelere gereksinimi olan bir balık olduğunu araştırın.
    - Tropikal balıklar için ısıtma sistemi, temizlik, aydınlatma aletleriyle havalandırma pompasını yerleştirin.
    - Akvaryumunuzu aydınlık ama güneşi dik almayan bir yere yerleştirin.
    - Renkli midye kabuklarıyla süsleyerek, doğal ortam yaratırken hoş bir görüntü elde edin.
    - Büyük bitkileri arka tarafa yerliştirin.
    - İrili ufaklı taşlar, kabartmalarla güzel görüntüler yaratabilirsiniz ama sivri köşeli olmasından sakının.
    - Java'nın eğrelti otlarının besin ve oksijen kaynağını not edin.
    - Beta balıkları, suyun içindeki oksijenle yetinebildikleri için fanusta bakabilirsiniz.

    Eğer hayatınızda hiç akvaryum sahibi olmadıysanız, deniz balıklarını değil, az emek isteyen, sakin tatlı su balıklarını tercih edin. Yalnız, mağazalardan alınan bu tür balıkların, yavru balıklar olduğunu ve olgunluk çağına geldiklerinde en az iki katına çıkan balıkların bazıları 20 yıla yakın yaşasalar da, yaşam süreleri boyutlarıyla orantılıdır. Genelde sürü halinde yaşayan balıkların türdeşlerinden ayrı kalmamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde küskünleşerek ölebiliyor ya da akvaryumun diğer balıklarına karşı agresif davranabiliyorlar. Tabi bu arada; obur etçil balıklarla, sakin vejeteryan balıkları aynı yerde bulundurmamaya dikkat etmelisiniz. Bir akvaryumdan daha fazla keyif almak istiyorsanız, balıkların gidebilecekleri farklı alanlar yaratın. Değişik yükseklikteki bu yerler sayesinde, renkli dostlarımız iniş ve çıkışları, kaybolup geri dönüşleriyle, çarpıcı bir güzellik sergileyebilirler.
    Animals Pet Center çalışanlarından İstemihan Orkan akvaryumların dekoratif amaçla alındığını söylüyor. Orkan huzur ortamı sağlyorlar dediği sevimli dostların pisikologlar tarafından tavsiye edildiğini hatırlatıyor. İnter Zoo sorumlularından Çetin Yılmaz ise doğaya ilgi duyanların tercihi olan akvaryumu izlerken kendinizi soyutlayıp sorunlarınızdan bir süreliğe de olsa sıyrılabileceğinizi söylüyor. Sabahlara kadar oturup balıklarıyla ilgilenen müşterileri olduğunu söyleyen Yılmaz bu hobiyi yatırım olarak düşünmek gerektiğini dile getiriyor. Marmara Kırtasiyecilik İth.İhr. Şirketinin sorumlusu Yakup Mitrani, akvaryumunun onu dinlendirdiğini belirtiyor ve yavru balıkları büyütüp onları beslemenin son derece keyifli olduğu söylüyor. Bağdat Hayvanat Mağazası çalışanlarından Cengiz Yüceman ise "Akvaryum çocuklar için zevkli bir eğlence, iş hayatında da olanlar içinde stres atıcı bir hobi" diyor.

    Hangi balık kaça?
    Kılıç: 250 bin Plati: 250 bin japon: 300 - 2,5 milyon Beta: 1 milyon Melek: 500 - 1 milyon Tetra: 500 - 1 milyon Gromi: 1,5 - 2 milyon Koi: 1,5 - 5 milyon Chicled: 2 - 15 milyon

    Ne gerekli
    Akvaryum: 43 milyon - 600 milyon Filtre: 5 milyon - 143 milyon Isıtıcı: 5 milyon - 15 milyon Hava motoru: 2,5 milyon - 25 milyon Aydınlatma sistemi: 5 milyon - 500 milyon Dekor: 5 milyon - 1 milyar
  • Nereden alabilirsiniz? Bağdat Hayvanat Mağazası: 0216 368 91 06 Petland: 0216 302 63 30 İnter Zoo: 0216 349 24 19 Animals Pet Center: 0212 232 05 26