Vitrin İşler çabucak bitti

İşler çabucak bitti

18.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşler çabucak bitti

İşler çabucak bitti
Bütün bir günü temizlik yaparak geçirmek yerine püf noktalarına dikkat ederek hızlı ve etkili ev temizliği yapabilirsiniz.

  • Ev temizliğinde kullanılan fırça, sünger, temizlik bezleri, kovalar her kullanıştan sonra bol su ile temizlenmeli, açık bir yerde kurutulmalı ve dezenfeksiyona tabi tutulmalı.
  • Çöpler kesinlikle açık bırakılmamalı, sağlam poşetlerde evden çıkarılmalı.
  • Kapı kulpları, telefon gibi sürekli elle temas eden yerler daha sık temizlenmeli. Arada bir dezenfekte edilmeli.
  • Buzdolabında yiyecekler açık bırakılmamalı, buzdolabı sık sık temizlenmeli.
  • Çamaşır makinesine bütün giyecekler aynı anda atılmamalı, çamaşırlar ayrı ayrı yıkanmalı.
  • Mutfak tezgahları, dolapları ve lavabolar sık sık dezenfekte edilmeli.
  • Dışarıdan alınan şişeler, meyve ve sebzeler yıkanmadan mutfak tezgahına ve buzdolabına konulmamalı.
  • Ayakkabı ile eve girilmemesine özen gösterilmeli ya da ayrıca bir ev ayakkabısı bulundurulmalı.
  • Pet şişe, naylon poşet, deterjan, kadın ve çocuk bağı kullanımı en aza inidirilmeli.
  • Ev sürekli ve düzenli bir şekilde havalandırılmalı.
  • Çamaşırlar hava ile temas halinde kurutulmalı, makinede kurutulan çamaşırlar da bir süre havalandırılmalı.
  • Banyo ve tuvalet temizliğine özellikle önem verilmeli. Tuvalet ve banyo sık sık dezenfektan kulanılarak temizlenmeli.
  • Kapalı dolaplar sık sık havalandırılmalı.
  • Yiyecekler kullanım süreleri içinde kullanılmalı, bozulan yiyecekler hemen atılmalı.
  • Su için plastik kaplar tercih edilmemeli.
  • Yatak çarşafları, yastık ve yatak örtüleri sık sık değiştirilmeli.
  • Temizlikte kullanılan bezler, kovalar, kaplar ayrılmalı. Mutfakta, banyoda kullanılanlar; yer, cam ya da kapı silmede kullanılanlar belirlenmeli.

    Mutfak temizliğinde ince noktalar
    İşler çabucak bitti

    Düzenli ve temiz olmayan bir mutfakta çalışmak insanları yorduğu gibi hastalıklara da davetiye çıkarır. Mutfağın şekli, ölçüsü, araçları hangi kalitede olursa olsun, düzenli olmalı. Her mutfağın üç ayrı fonksiyonu vardır:
    1. Hazırlama ve saklama yeri: Buzdolabı ve başka dolaplar.
    2. Temizleme ve yıkama yeri: Bu merkez eyvedir. Eyvenin pencere önünde olması tavsiye edilebilir.
    3. Pişirme yeri: Yiyecekler ve araçlar yiyecek hazırlamadaki sıraya göre yerleştirilmeli.
  • Buzdolabında buzluktaki kar kalınlığı bir parmaktan fazla olduğunda çözdürülmesi gerekir. Buzdolabı en az 15 günde bir temizlenmeli.
  • Buzdolabı temizliğinde asla sabun ve deterjan kullanmayınız. Bunun için 4 bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı karbonat karıştırarak buzdolabını silip kurulayınız.
  • Buzdolabının raflarına dökülen yiyecekleri hemen temizleyiniz. Emaye ocak ve fırınları bir kullanıştan sonra ıslak bezle siliniz. Haftada birkaç kez parlatıcı tozla ovunuz.
  • Eyveleri her kullanıştan sonra temizleyiniz. Zaman zaman klorlu suyla dezenfekte ediniz.
  • Ocak üzerindeki tencere ve kaplardan su ve yemek taşmamasına dikkat ediniz. Dökülen yemekleri kurumadan siliniz.
  • Tahta ve bakalit saplı tencere, tava ve bıçakları ateşten koruyunuz. Kullandığınız kapları mutlaka saplarından tutunuz. İçine ellerinizle dokunmayınız. Ellerinizi kurulamak için mutlaka temiz bir havlu veya el bezi kullanınız. Yere düşen araçları kaynar su ve deterjanla temizlemeden kullanmayınız.
  • Çöp kutusunda çöp torbası kulanınız. Çöp torbasının kapağını sürekli kapalı tutup sulu çöp dökmemeye dikkat ediniz.
  • Mutfakta işe başlamadan önce ellerinizi sabunla iyice yıkayınız. Yemeklerin tadına bakmak için kullanılan kaşıkları yeniden kullanmayınız. Isıtılması gereken kapları önceden ısıtınız. Isıya dayanıklı cam kaplarda soğuk - sıcak şokuna dikkat ediniz.