Vitrin Kanlanıp canlansın

Kanlanıp canlansın

03.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kanlanıp canlansın

Kanlanıp canlansın
Kanlanıp canlansın
Murat PİLEVNELİ

Bir Kurban Bayramı daha geçti. Yağmur da yağdı. Etraf temizlendi. Çocukken kanların toprağa bir katkısı var mı diye düşünürdüm. Organik gübrelerle uğraşmaya başladıkça kanın aslında en kıymetli gübrelerden biri olduğunun farkına vardım. Dikkat edin, kasaplardaki çiçekler hep çok güzel ve etkileyicidir.
Genel olarak, bitkilerde potasyum (K) çiçek açması, meyve vermesi için, nitrojen (N) yaprak ve üst gövde gelişimi, fosfor (P) kök gelişimi için gereklidir. Bu piyasada yanmış koyun gübresi salgını var. Herkes bilir bilmez almak, fikirlerince bitkileri beslemek istiyor. Yurtdışında hazır gübreler üzerlerinde sayılarla satılıyor. N: yüzde 6, P: yüzde 6, K: yüzde 10 gibi. Bunlar yukarıda sözünü ettiğim elementlerin bileşimleri. Siz toprağınızda bir sorun olduğunu düşünüyorsanız öncelikle nesi eksik, ne vermeniz lazım diye toprağınızı analiz ettirin. Deli gibi çiçek açan bitkilere ilave potasyum vererek onlara yazık edebilirsiniz.
İşte tüm bu genel bilgileri verdikten sonra bu elementlere sahip gübrelerden bahsedelim. Dönelim yine kana... Hayvansal gübrelerden kan, kurutulup öğütüldükten (toz haline getirildikten) sonra özellikle üst gövdede, yapraklarda sorunu olan bitkilerde kullanılmalıdır. Zayıf topraklarda 1 metrekarelik alana 1.5 kilo, güçlü topraklarda yarım kilo yetebilir. Uygulanışı da kolaydır. Toprak yüzeyine bitkinin alt dallarından 5 santimetre uzaktan serpilmesi ve sulanması gerekir. Bir defalık uygulama toprağın 3 - 4 aylık nitrojen ihtiyacını karşılar. Yani yukarıda açıkladığımız üzere bir bitkinin gereksinim duyduğu nitrojen ihtiyacını kan haydi haydi karşılayabilir.
Kurutulmuş kan dışında kurutulmuş balıklar da çok iyi gübredir. Karadeniz'deki hamsiler özellikle cılız "Caburga" toprak ıslahında bolca kullanılırmış, Giresunlu olan anneannem öyle diyor. Kurutulmuş, un haline getirilmiş balık yeni ekilen bitkilerde başlangıç gübresi olabilir. Bir sezon toprağa yetebilecek, sağlıklı gelişim miktarınca organik madde ihtiva eder. Toprak yüzeyine serpebileceğiniz gibi sulandırıp akşam tüm üst gövdeyi ıslatarak gübreleyebilirsiniz. Bu tip sıvı gübrelemeyi kuru yaz günlerinde tavsiye ederim. Toprak yüzeyindeki gübreler emilmek için biraz rutubet ister. Aksi takdirde bitkiyi yakar. Yalnız balık gübresi kokusuyla kediyi, köpeği bahçeye çekebilir, dikkat edin! Kuru kanın kokusu hayvanlar için ne kadar iticiyse, balığınki de o kadar cezbedicidir.
Üçüncü tip organik gübre de kurutulup, çekilmiş, un haline getirilmiş kemiklerdir. Asitli toprak seven bitkilere toprağın derecesini (PH) artırmak için kullanılabilir. Kemiklerde nitrojen dışında bolca kalsiyum da vardır. Uygulama miktarları aynı olsa da bu tip gübreyi diğerleri gibi serpiştirerek değil de toprağa karıştırarak kullanmalısınız. Kanı, kemiği mezbahadan, kasaptan, balıkları da balık halinden alabilirsiniz. Başta da anlattığım gibi bunlar yurtdışında kolay bulunabiliyor ama burada bizim uğraşmamız gerek. Aslında tarım gübrelerini bayağı araştırırsak istediklerimizi bulabiliriz çünkü bazılarının üzerinde aynı yurtdışında olduğu gibi sayılarla içerdikleri ve neye yaradıkları belirtiliyor.
Anlaşılacağı üzere şeker gübresi ve yanmış koyun gübresinden biraz daha fazlasına ihtiyacımız var, değil mi?

e-mail:mp@turk.net