Vitrin Kendi takını,kendin yap

Kendi takını,kendin yap

27.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kendi takını,kendin yap

Kendi takını,kendin yap

Neşe MESUTOĞLU Kendi takınızı kendiniz tasarlamak istiyorsanız, hem kişiye özel imalat yapan hem de tasarımını öğreten Örümcek Takı Atölyesi'nin açtığı kurslara katılabilirsiniz. Örümcek hem çok yaratıcı; ağlar örüyor, hem de ağında saklıyor yakaladıklarını. Atölyemizin ismini koyarken onun inceliklerini, hünerlerini anımsatmak istedik," diyor Örümcek Takı Atölyesi'nin sahibi Gündem İlkorur. Turizm Bakanlığı'nın takı tasarım yarışmalarında birçok ödül alan, galerilerde takı sergileri açan İlkorur, ODTÜ'de mimarlık öğrenimi gördükten sonra bir süre Finlandiya ve Amerika'da çalışmış. Ankara'ya geri döndüğü zaman, bir haftasonu Bodrum'a gitmiş ve ancak 25 yıl sonra dönmeye karar vermiş. Bu süre içinde Bodrum'da el sanatlarına ilgi duymuş. Bir gün gümüş işlemeyi öğrenmiş ve bir daha da vazgeçmemiş. "Bodrum battı mimarlar yüzünden, her yer bina doldu. Zararsız bir iş yapayım diye takı yapmaya başladım," diyor. Ancak oradan da sıkılıp, bu sefer "Yeter o kadar, ağaç değiliz ki bir yerde kök salalım," diyerek İstanbul'a taşınmış. Şimdi Gümüşsuyu'ndaki atölyesinde hem kişiye özel takı imal ediyor hem de aksesuvarlarını kendi yapmak isteyenlere gümüş işlemeyi öğretiyor.
"Gelen müşterinin oturup kalkmasından, konuşmasından, kıyafetinden, ne tarz bir şey takabileceğini çözüyor insan," diyor İlkorur. "Herkesin kendine özgü bir aksesuvarı oluyor. Hayalinizdeki herhangi bir şeyi çizip sonra tamamen kullanılır hale getiriyosunuz. Kendi buluşunuz oluyor, ben yaptım demenin zevkini yaşıyorsunuz. Yöntemleri isteyene gösteriyor, istemeyene onun için biz üretiyoruz."
Atölyeye yeni başlayanın, işin kökenini öğrenebilmek için en az üç ay boyunca haftada bir gün çalışmalara katılması gerekiyor. Üç saat süren derslerin ilk gününden itibaren üretimin içinde buluyorsunuz kendinizi. Ana malzeme olarak çeşit çeşit mumlar kullanılıyor. "Kendi takısını kendisi yapmak istiyenler arttıkça müşteri kaybediyoruz aslında, hatta öğrencilerimizin bir kısmı aletleri satın alıp evlerinde atölye kurdular. İş sahibi oldular. Üstüne üstlük rakip de ediniyoruz ama ne olursa olsun bu iş o kadar zevkli ki, paylaşmaktan korkmuyoruz," diyen İlkorur'un öğrencilerinden Sedef Kermen, bu işi öğrendiği için kendisini çok şanslı hissediyor.
Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Dekor ve Kostüm Bölümü öğrencisi Kermen önceleri aletlerin gürültüsünden çok korkmuş ama bir gün içinde alışmış. Sonraki günleri ise şöyle anlatıyor: "Pratik yaptıkça elime hakim olmayı öğreniyorum, baştan sona kadar çok eğlenceli bir iş. Sıfırdan başlayıp bir şey yaratıyorsunuz. Oyun gibi."
İlkorur, "Çizmeden ancak yanlışlıkla iyi şeyler çıkar, önce düşünüp tasarlamak gerekir," diyor ve ekliyor: "Resim yapmak gibi. İşte boyalar, işte tuval, işte fırçalar. Bizim sunduğumuz bu, ama resmin nasıl olacağı ayrı bir şey. Ben yaptım demenin zevki başkadır."
Örümcek Takı Atölyesi'nde (Tel: 0216 244 33 89) kolye yaptırmak için 120 - 150 dolar, yüzük ve küpeler için 15 - 25 dolar ödemeniz gerekiyor. Derslere katılmanın bedeli ise ayda 30 milyon lira. Nasıl yapılıyor?

Önce bir çizim yapıyor, tasarladığınız şekli mum havyası ile ısıtarak oluşturmaya çalışıyorsunuz. Ondan sonraki aşama tasarımınızı bir döküm atölyesine götürmek oluyor. İşlenmemiş bir şekilde geri aldığınız gümüşünüzü işlemeye başlıyorsunuz. Bunun için değişik uçları olan freze, zımpara gibi birtakım araç gereçleri kullanmak gerekiyor. İşleme aşamasında dilerseniz siyahlaştırılıyor, eklemeler için kaynak yapılıyor.