Vitrin Kırmızılım, sana yandı canım!

Kırmızılım, sana yandı canım!

21.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kırmızılım, sana yandı canım!

Kırmızılım, sana yandı canım
Önümüzdeki sonbahar - kış sezonunda her şey kızaracak. Paltolar, çizmeler, etekler, gömlekler, tırnaklar, saçlar, ille de dudaklar...

Üç yıldır sonbahar ve kışa hakim olan bej, gri, siyah gibi nötr renklerden bıktık. Tasarımcılar da bıktı. Önümüzdeki iki mevsim kıpkırmızı geçecek. Kırmızının ateşin, şehvetin rengi olduğunu biliyoruz. Peki bu kızaran moda bizi nasıl etkileyecek?
Kırmızı kelimesinin sabıkasına, yani adının geçtiği olaylara bakarsak; sanırım kırmızı giyerek geçireceğimiz sonbahar ve kışın genel durumunu da özetlemiş oluruz.

  • Selvi Boylum Al Yazmalım: Bir Atıf Yılmaz filmi. Türk sinemasının ünlü isimlerinden Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın başrollerini paylaştığı film bugün bile konuşuluyor. Unutmayalım ki o filmde Şoray, İnanır'ı kırmızı yazmasıyla tavlıyordu. Modada kırmızı yazma var mı bilmem ama şal, atkı, bere gibi kış aksesuvarlarının temel renginin kırmızı olacağından eminim. Bu durumda da sonbahar, ilkbaharın aşk mevsimi olma özelliğini elinden alacak. Kırmızılı günler geliyor. Yeni aşklara hazırlıklı olun!
  • Kırmızılı Kadın: İki kelimenin birbirine bu kadar çok yakıştığı ender görünür. Bu aynı zamanda bir film ismi. Türk versiyonunda Şener Şen ve Şehnaz Dilan oynuyordu. Şener Şen'in ve tüm erkeklerin aklını başından alan kırmızılı kadın, hala hepimizin hafızasında. Kırmızı elbise ve kırmızı ayakkabı bu sonbaharda çekinmeden giyebileceğiniz kıyafetlerden. Bu kış, yeni kırmızılı kadın vakalarına gebe kalacak.
    Kırmızılım, sana yandı canım
  • "Bir kırmızı yorgan yeşil çimen üstüne / bir sepet rakı, üç sarhoş, bir oyuncu karı" diyen Nedret Gürcan şiirinde yorganını kırmızı isterken Nazım Hikmet de bakracın kırmızılığına dikkat çekiyor: "Halbuki ben istiyordum ki gelsin o / kırmızı bakır bakracında bana sıcak süt getiren gibi." Nazım Hikmet aynı zamanda "Yaşamak Kasideleri" şiirinde şöyle diyor: "Yüzümde dolaşırken dişi kırmızı saçlar, toprakta bir şeyler kımıldar."
    Kısacası sonbahar ve kış kıpkırmızı geçecek. Tüm kıyafetler, saçlar, tırnaklar ve kuşkusuz makyaj. İlle de dudaklar kıpkırmızı olacak. Bu arada Radikal gazetesi yazarlarından Mine G. Kırıkkanat'ın lise yıllarında "Kırmızı Dudaklar" adlı bir grup kurduğunu biliyor muydunuz? Ben de kırmızı araştırması yaptığım sırada öğrendim. Dediğine göre kırk yaşlarındaki arkadaşlarının dudakları hala dolgun ve kırmızıymış.
  • Gelelim adında kırmızı geçen ve çok satan kitaplara... Son olarak Orhan Tokatlı'nın yazdığı "Kırmızı Plakalar, Türkiye'nin Özal'lı Yılları" adlı kitabı, onun hemen öncesinde de Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı"sı büyük ilgi gördü. Kırmızının kadın yaşamı üzerindeki etkisi büyüktür. Fatma Erk'in derlediği ve Kora Yayınevi'nden çıkan "Dört Kan / Nasıl Oldu Neler Hissettiler" adlı kitapta bu dönemler şöyle sıralanıyor.
    1. İlk adet
    2. Bekaret
    3. Doğum
    4. Menopoz.
    Sanırım bunlardan en önemlisi bekaret. Hatırlayacaksınız, sonradan Anthony Delon ve Ornella Muti'nin başrollerini paylaştığı bir film haline de gelen Gabriel Garcia Marquez'in "Kırmızı Pazartesi" adlı eseri üzerinde de çok konuşulmuştu.
  • Cemal Süreya "Üvercinka" adlı şiirinde: "Birçok çiçek adları gibi güzel / en tanınmış kırmızılarla açan," diyor. Gerçekten de kırmızının çiçek dünyasındaki yeri özeldir. Aşk, seni seviyorum, sessiz istek gibi anlamlara gelir.
    Aynı zamanda şehvetin rengi olan kırmızı ve kırmızılılar önümüzdeki günlerde çok can yakacak. Erkekler de onlara kırmızı çiçekler vermek için yarışacak. Aynı uzay çağı popçusu Atilla Taş'ın dediği gibi "Kırmızılım, sana yandı canım" diyen erkeklere sıkça rastlayacağız. Yalnız söyleyelim, beyaz at demode oldu.

    Diğer 'kırmızı'lı kitaplar
    Okumanız, kırmızı günlere hazırlık için gereklidir.
  • Kırmızı Tenteli Tramvay / Oktay Akbal / Milliyet
  • Kırmızı Bir Şey / Peter Ayrton / Doruk
  • Kırmızı Kitap / Engin Geçtan / Metis
  • Zaman Kırmızısı Dudaklarla / Paul Celan / Broy
  • Kırmızı Kanatlı Kartal / Refik Durbaş / Ümit
  • Kırmızı Kızlar Çatıları Gizler / Yalvaç Ural / Varlık
  • Damıtılmış Kırmızı / Jeroen Brouwers / İletişim
  • Kırmızı ve Siyah / Stendhal / Remzi

    Neyi, nereden alabiliriz?
    Kırmızı bluz ve pantolonlar: Gucci
    Çantalar: Louis Vuitton
    Elbiseler: Ferre
    Palto, manto ve kabanlar: Givenchy
    Makyaj malzemeleri: Lancome, Estee Lauder