Vitrin Lezzet deryası

Lezzet deryası

24.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Lezzet deryası

Lezzet deryası

Fast food deyince artık balık da akla geliyor. Ama balığı şölen havasında yemeyi tercih ediyorsanız bu konuda uzmanlaşmış restoranlardan şaşmayın.
Lezzet deryası


Memetcan Demiray Balık yemek için törensel mutfak hazırlıkları ya da uzun Boğaz turları yapmanız gerekmiyor artık. Balık da çabucak yiyebileceğiniz sandviç ekmeğinin arasında yerini aldı. Gerçi bizim Eminönü - Sirkeci sahilindeki tekneli balıkçılarımız ekmek arası balık satarak "hızlı yemek" devrine yıllardır önderlik yapıyorlar ama McDonald's ve Burger King tarzı bir fast food mekanının popüler olması da yeni balık düzeninin bir cilvesi. Bu mekan Fish & Chips.
Fish & Chips'te değişik bir balık tadı bulacaksınız. Bu değişikliğin nedeni İngiliz tarzında sirkeyle hazırlanmış olması. Restoran Müdürü Ahmet Leventoğlu, Carousel'deki Fish & Chips'in "fast food" tarzına daha yakın olduğunu; Caddebostan'da ise ara sıcaklardan soğuk seçeneklere kadar birçok deniz ürününün bulunduğunu söylüyor. Fish & Chips'te bulabileceğiniz okyanus balıkları yurtdışından getiriliyor. Bu balıkların tutulduğu anda şok yöntemiyle dondurulduğunu söyleyen Ahmet Leventoğlu, böylece balığın besin değerini yitirmediğini belirtiyor. Fish & Chips'te öne çıkan yemek, restoranla aynı adı taşıyor. Doyurucu bir porsiyonla sunulan Fish & Chips, 200 grama yakın balık fileto ile 150 grama yakın patates kızartması içeriyor. Bu tabağa ayrıca turşu ve özel soslar da ekleniyor. Ana yemeklere, kiremitte balık ile güveçte balık kavurmayı da ekleyebiliriz.
Lezzet deryası
Yine deniz ürünlerinden oluşan ara sıcaklar da çok çeşitli. Bunlar arasında midye ve kalamar kızartmayı görüyoruz. Cafe Fish adındaki özel salata ile soğuk deniz ürünleri tabağı, Fish & Chips'teki değişik tatlar arasında.
Ortalama 5 milyona değişik bir mutfağın balık tarzını deneyebilirsiniz. Fast food tarzı Fish Burger mönü ise 1 milyon 800 bin lira. Balık yeme zevkine "ortam"ın da eşlik etmesini isteyenlerin ağırlıklı tercihi salaş yerler. Bu sayede hem lüks yemek ve içkileri tatmış hem de kendinizi balıkçı kasabasında hissetmiş oluyorsunuz. Balıkseverlerden Demet Sağıroğlu kalkan ve dil balığını özellikle sevdiğini söylüyor ve dışarıda yemeyi tercih ettiğini ekliyor. Izgara balığın lezzetine vurgu yapan Sağıroğlu önemli bir ilkenin de altını çiziyor: "Balık rakısız düşünülmez."
Rakı çoğumuzun ortak paydası ancak bir de şarapseverler var. Şarapsever olmasak bile bazı balıklara şarabın yakıştığını da "rakıya ihanet" pahasına söyleyebilmeliyiz. Örneğin ressam Bedri Baykam'ın favorileri somon ve mantarlı karagöz. Ancak Baykam, somonu şarap, mantarlı karagözü ise rakıyla tercih ediyor.
Ortamın estetiği ve içecek balık tercihimizi etkiler de sağlıklı koşullar etkilemez mi? "Dışarıda" balık - ekmeği sağlıklı bulmayan; ama balık - ekmekten de vazgeçmeyenlerin artık "içeride" bir seçeneği var. Bakırköy'deki "Balek"in (Tel: 0212 6603562) adını ilk duyduğumuzda hangi dilden olduğunu kestiremiyoruz; ancak yabancı dil özentisinden uzak bir anlamı var. Çünkü balık ve ekmek kelimelerinin birleşiminden oluşmuş.
Balek'in müdürü Namık Kemal Kızılsu, "Balığın fast food'u olmaz," diyor ve bir ilkenin altını çiziyor: "Balık mevsime göre yenir." Mevsime bağlı olarak da Balek'te şu günlerin ana yemekleri; hamsi, palamut, çinekop, mezgit ve mırlan. Ana yemekten önce çorba isteyenler için, lipsoz ve iskarpit balıklarının çorbaları var. Hamsili pilav ve midye dolma da yine Balek'te bulunan özel lezzetlerden. Balek'e ilginin yoğun olduğunu söyleyen Kızılsu, yemeklerin yanında mısır ekmeği sunduklarını da anımsatıyor. Tatlılar da mısır ekmeği gibi "bizden". Balık deyince akla gelen ilk tatlılardan olan tahin helvasına ek olarak bahriye tatlısını da Balek'te görüyoruz.
Namık Kemal Kızılsu Balek'te bir kişinin yaklaşık 2.5 milyon lira hesap ödediğini de söylüyor.
Tüm bu seçenekleri yeterli bulmayıp "dört dörtlük" isteriz diyorsanız İstanbul'da yaşamanın keyfini çıkarın. Çünkü İstanbul balık açısından önemli restoranlara sahip. Örneğin Kıyı Restaurant'da (Tel: 0212 2620002) başta tekir, sarıkanat ve levrek olmak üzere tüm mevsimlik balıkları bulabilirsiniz. Ara sıcaklardan kalamar ve karides güveçi anımsatmaya gerek yok sanırız. Beyoğlu'ndaki İmroz'da (Tel: 0212 2499073) da bu ara sıcakların yanısıra kalkan, çinekop, istavrit ve tekir bulmanız mümkün. Bunlara levrek ve çipura gibi "havuz balıkları"nı da ekleyebiliriz.
Biraz "mutfak" zahmetine katlanıp da balığı evinizde yemek ya da sevdiklerinize kendi pişirdiğiniz balığı tattırmak isterseniz öncelikle uğrayacağınız adresler var. Örneğin İstiklal Caddesi'ndeki Balıkpazarı ya da sahilyolundaki Kumpkapı balık halinde aradığınız balığı rahatça bulabilirsiniz. Yararları saymakla bitmeyen balığı eğer evde yerseniz bir yararına daha tanık olacaksınız: Alkollü araç kullanma riskini de bu yöntemle yok edeceksiniz!

Balığın yararları
Balık protein açısından çok zengin bir besindir. Bunun yanında bol miktarda vitamin ve mineral tuzları içerir. Ayrıca içeriğindeki lipitlerle vücudu kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.

Yazarlar