Vitrin Maçka’daki Viyanalı

Maçka’daki Viyanalı

04.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Maçka’daki Viyanalı

Maçka’daki Viyanalı


Mega Schnitzel’de lüks bir kafeterya fiyatına Viyana şinitzelleri, harika salatalar, tatlılar yiyebilir; sıcak atmosferinde koyu dost sohbetlerine dalabilirsiniz


       Maçka İstanbul’un gelişen ama değişmeyen ender semtlerinden biri. Değişmiyor çünkü dokusu, insanları, yansıttığı kültür geçmiş zamanların Maçka’sına hiç ters düşmüyor. Maçka yine ağırbaşlı, yine şık, yine zarif bir hanımefendi gibi duruyor.
       Nişantaşı Kız Lisesi, kız lisesi değil artık. Köşedeki Feza Büfe şimdi lüks bir puro dükkânı. Onlar taşındılar, İTÜ’nün G anfisinde mühendislik dersleri verilmiyor ne zamandır. Taşlık Çaybahçesi de yok artık.
       Adı değişse de Maçka Parkı duruyor yerinde. Alt katları lüks kafelere dönüşen asırlık apartmanlar yerli yerinde, Yedi Cüceler’in eviymiş izlenimi veren sevimli Maçka İlkokulu da orada. Sonra Maçka’nın en renkli siması Ringo da var hâlâ. Sepetinde turfanda meyve olur her zaman, taneyle satar.
       Yolu Maçka’dan geçen herkes bilir onu, başında eskimiş fötr şapkası, elinde sepeti dolaşır durur. Çocukluğumuzda az mı meyve almadık, az mı kandırıp, sepetinden meyve aşırmadık? Her şeyi lükstür, özenlidir Maçka’nın. Sokak satıcısı Ringo bile mis gibi lavanta kokar.
       Maçka’nın değerleri arasına katılan, kaç zamandır dikkatimi çeken bir yer var, Mega Schnitzel Restaurant. Maçka Oteli’nin yanındaki Lâle apartmanının yerine yapılan Mega Residence’in girişindeki bu restoran adı üstünde Viyana şinitzelleriyle ünlü. Burası 80 kişilik sıcacık bir restoran. Işığı, dekoru, müziği insanı içine çekiyor. Rahat rahat yemek yiyebileceğiniz sakin bir ortam sunuyor. Servis özenli. Her yaştan, her meslek gurubundan insan geliyor.
       Avusturya mutfağının baştacı yumurta sarısı ve galeta ununa bulanıp pişirilen eti, yani şinitzeli bizler de pek seviyor olmalıyız ki birçok restoran mönüsünde yer veriyor bu yemeğe. Ama buradaki gibisine rastlamak kolay olmayabilir. Tavuk veya et jelatine sarılıp iyice dövülüyor. Öyle ki 160 gramlık bir parça kocaman bir tabağı kaplayacak kadar büyük hale geliyor. Bir restoranda şinitzel ısmarlarken aynı zamanda bazı riskleri de göze alıyorsunuz demektir. Örneğin yağ kokmasını. Burada her şinitzel için yeni yağ ve yeni tava kullanılıyor. Şinitzel, mis gibi şinitzel kokuyor bu nedenle. Sanıyorum çok ince çekilmiş galeta unu kullandıklarından hamursu tat gelmiyor ağzınıza.
       Burada Viyana usulü, peynirli, acı soslu, mantar soslu veya soğan soslu şinitzel yapıyorlar. Hepsinin tadını merak ediyorsanız ‘çeşitli şinitzel’ tabağını isteyebilirsiniz. Bu tabakta hepsinden birer parça geliyor.
       Mega Schnitzel’in mönüsü tabii ki şinitzelle sınırlı değil. Başlangıç olarak Füme balık tabağı denemeye değer. Bu tabakta lakerda, somon, mezgit ve karides geliyor. Ispanaklı krebin ıspanağı az, üzerindeki eritilmiş kaşar peyniri çok bol. Krebin hamuru bir parça kalın ama lezzeti yerinde. Salatalar kocaman seramik kaselerde geliyor. Avusturya usulü mevsim salatasının adına bence pek kanmayın, bildiğimiz mevsim salatası dışında pek bir özelliği yok.
       Ama deniz ürünleri salatasını tavsiye ederim. İçinde bolca somon, kalamar, karides ve kırmızı havyar var. Burada çok çeşitli et seçenekleri de var. Mega steak, biber soslu bonfile, Provensal usulü bonfile, t - bone steak bunlardan birkaçı. Tatlılardan çikolatalı sufleye laf yok. Özel bir kalıpta yaptıkları sufle biraz soğuyunca içeri çökmüyor. Vanilya sosla servis edilen sufle restoranın ‘prima’larından. Meraklısına elmalı strudel (şutrudel)’i de önerebilirim. Bu tatlının Anavatanı sayılan Almanya’da yapılanlardan biraz farklı bir üslup uygulanmış. İç malzemesi elma, kuru üzüm ve ceviz çok bol tutulmuş. Buna karşılık tarçın ve şeker miktarı iyice kısılmış. Kremayla servis ediliyor.
       Burada her türlü içki var. Bunun dışında şaraba özel mönü hazırlanmış. Beyaz, kırmızı, dömisek, tatlı, köpüklü ve roze şarapların tamamı Türk şaraplarının en güzel örneklerinden seçilmiş.
       Mega Schnitzel’de fiyatlar, şık bir restoran olmasına rağmen o civardaki kafelerle benzeri oranda tutulmuş. Burası haftanın yedi günü saat 07.00 - 24.00 arası açık. Sabahları kahvaltı servisi var. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmak gerekiyor.



       Adres: Eytam Caddesi, No: 33 Maçka.
       Tel: (0212) 231 31 61