Vitrin Meksika mutfağını keşfedin

Meksika mutfağını keşfedin

09.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meksika mutfağını keşfedin

Meksika mutfağını keşfedin


Meksika yemeği hiç denemediyseniz, gidin bakın, hoşlanacaksınız. Bizim damak tadımıza uygun yemekler var. Biliyorsanız yine gidin. Çünkü El Torito’nun lezzetlerine hayran kalacaksınız


       El Torito Amerika’dan gelmiş bir Meksika mutfağı zinciri. İlki Ankara’da açılmış. İkincisi nisan ayından beri Etiler, Nispetiye Caddesi’nde hizmet veriyor. Biraz anımsatmak için eski Çara Restaurant’ın yeri diyebilirim. Girişte genç bir kız karşılıyor sizi, kaç kişi olduğunuzu, sigara içip içmediğinizi söylüyorsunuz ve bir başka görevli bu bilgilere göre size uygun yeri gösteriyor. Etraf çok temiz, özenli ve ‘zincir restoran’ kimliğine uygun abartısız bir dekorasyon var. Duvarlarda yöresel seramik kabartmalar, masalar renkli seramik karolarla döşenmiş, ahşap sandalyeler, cam kenarında ise Amerikan usulü sabit deri kanepeler koymuşlar. İçerinin rengi somon, kahverengi ve yeşil. Birkaç basamakla sigara içilmeyen bölüme geçiyorsunuz. Burada aynı zamanda bar var.

       Medyatikler de var aileler de
       Bar deyince aklınıza yemeğin yanı sıra yüksek sesli müziğin çalındığı, barın kalabalık, insanların taşkın olduğu türde mekânlar gelmesin. Bu bar olsa olsa, arkadaşınızı beklerken bir kadeh margarita filan içebileceğiniz cinsten. Zaten El Torito ‘takılacak’ mekân değil. Meksika mutfağından seçilmiş yemekleriyle damak tadına veya bu mutfağa düşkün olanların yeri El Torito. Burada medyatik isimleri de görebilirsiniz, çoluk çocuk aileleri de... El Torito’da masaya oturduğunuzda önce salsa sosuyla birlikte mısır cipsi geliyor. Onları yerken siparişleriniz hazırlanıyor. Servis elemanları son derece kibar, servisini yaptıkları mutfağa hakim kişiler. Bize servis yapan Recep Gani yemeklerle ilgili sorduğumuz her soruyu eksiksiz yanıtladı meselâ. Yiyeceğiniz yemek hakkında, üstelik tanımadığınız bir mutfaksa siparişten önce detaylı bilgi almak şart çünkü.

       Yemeklerin porsiyonları büyük
       Mönü aperatiflerle başlıyor. Adının ‘aperatif’ olduğuna aldanmayın, porsiyonlar neredeyse ana yemeğe yer bırakmayacak kadar büyük. Benim seçtiğim Tortilla çorbasını şöyle tercüme edebilirim: Sebzeli tavuk sote. İçinde minik küpler halinde doğranmış patates, kabak, havuç, kırmızı biber, soğan ve tavuk eti var. Suyu, domates ve acı biber soslu ve kırmızı tabii ki. Üzerini mısır kıtırı, ‘Jack Cheese’ bulunamadığı için taze kaşar, avokado dilimi ve maydanoz ile süslemişler, lezzetlendirmişler. Arkadaşımın yediği ‘Buffalo Wings’ ise Meksika baharatları ile kızartılmış acılı tavuk kanatlarından oluşuyor. Nar gibi kızarmış kanatları çepeçevre dizmişler, tabağın ortasında ise rokfor sosu koymuşlar. Bu sosun ana maddesi tabii ki rokfor peyniri. Bu peynirin küflü tadını sevmiyorsanız hiç denemeyin. Gerçi yoğurt, mayonez, sarmısak, soğan ve karabiberle rokfor tadı hafifletilmiş.

       Bol baharatlı, acılı lezzetler
       Meksika mutfağının yemeklerini üç ana başlıkta toplamak mümkün. Enchilada’lar (ençilada okunuyor), Fajita’lar (fahita okunuyor) ve Burrito’lar. Enchilada’ların temel özelliği et, tavuk veya peynirin üzerine sarılan mısır tortilladan oluşan bir yemek. Bizim dürümün biraz daha şatafatlısı gibi düşünülebilir. Dürüm için kullanılan hamurun çok çok ince ve mısırdan yapıldığını düşünün. Tabakta iki parça halinde servis ediliyor. Üzerinde eritilmiş peynir de var. Tabağın bir kenarında Maksika fasülyesi, diğer yanında pilav. Bir köşede de rançera sos, avakado sos, krema sos ve mısırunu, şeker ve sütten yapılan kornkek. E, tabii bu kadar yiyecek de ancak kocaman bir tabağa sığıyor. Seçtiğiniz Enchilada türüne göre soslar değişiyor.
       Fajita’larda peynir kullanılmıyor. Et, tavuk ve karidesle yapılabiliyor. Özel tavasında çok sıcak servis ediliyor. Fajita’larda da yaklaşık olarak bizim çoban kavurma mantığı var denilebilir. Altta iri kıyılmış soğanlar ve kırmızı biber sote edilmiş, üzerinde büyük parçalarda eti var. Bizim seçtiğimiz kuzu Fajita’nın tadı tandır gibiydi. Bu yemeğin garnitür ve sosları ayrı bir tabakta geliyor.
       Burritto’lar ise Fajita’ya benziyor aslında. Dürüm içine et veya tavuk ile Meksika fasülyesi konuluyor. Üzerine soslar ve peynir ilave edilip fırınlanıyor. Porsiyon yine çok büyük.
       Meksika yemekleri bunlarla sınırlı değil. Mönüde birbirinden farklı yemekler de yer alıyor.

       Bunlar terbiyeli Meksikalı
       Aşçıbaşı İmam Utar Amerikalıları çok akıllı buluyor. Çünkü O’na göre Meksika mutfağı çok ağır ve yağlı. Fakat Amerikalılar bu mutfağı ‘terbiye’ etmişler. “Çok da iyi olmuş, böylece herkesin yiyebildiği bir nitelik kazanmış bu yemekler" diyor İmam Usta. Kullanılan baharatlar ise bildiklerimizden farklı değil, sihri karışımlarında. Sarmısak tozu, soğan tuzu, pul biber, Meksika Chili Powder, kimyon, kişniş, bazen kekik karıştırılıyor farklı oranlarda. Yemeklerdeki acı ise yenilebilir kıvamda tutuluyor. El Torito terasıyla birlikte 400 kişilik geniş bir kapasiteye sahip. Havalar soğumadan terası tavsiye ederim. Öğlen 12’den gece 12’ye kadar hizmet veriyor. Uzun bir yemeğe zamanınız yoksa veya evinize servis istiyorsanız hemen yanındaki Express El Torito’ya gidebilirsiniz. Buranın porsiyonları daha küçük, fiyatları da daha düşük.




       Tel: (0212) 257 01 71 Express Tel: (0212) 265 04 82
       Adres: Nispetiye Caddesi No:12 Etiler