Vitrin Ocakbaşına oybirliği ile bayıldık!

Ocakbaşına oybirliği ile bayıldık!

08.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ocakbaşına oybirliği ile bayıldık!

Ocakbaşına oybirliği ile bayıldık
7 Mart 1998
Fevziye AKSOY

Ev yapımı mezelerle ocakbaşında pişen etlerin mükemmel uyum ve lezzetini bilenler için Kebap's ideal bir restoran.

Geçenlerde bir arkadaşımızın daveti üzerine, Almanya yolculuğumda bana eşlik eden Mete ve Koray'la Kebap's Ocakbaşı'na gittik. Genelde ocakbaşlarında havayı saran o kötü kokuların olmaması ve masaların gelişi güzel değil de bir ev ortamında misafir ağırlanıyormuşçasına düzenlenmiş olması beni çok sevindirdi. Tertemiz masa örtüleri üzerindeki zarif mum ve çiçeklerin görüntüsü de gerçekten çok hoştu. Gece boyunca tebessüm ve hizmetlerini bizden esirgemeyen servis elemanları tarafından davetin verildiği masaya buyur edildik. 21 kişiden oluşan grubumuz için hazırlanan masaya geldiğimizde mezeler masaya dizilmişti bile. Masaya yerleştikten ve herkesin içki siparişi alındıktan sonra sıra gözüme kestirdiğim mezelere dalmaya gelmişti. Tüm mezelerin görüntüsü o kadar iştah açıcıydı ki, önce hangisinden alacağımı şaşırdım. Dolayısıyla da hepsinden tabağıma yükleme yapmaya karar verdim. Zeytinyağlı yaprak dolmasının muhteşemliği, son derece hafif Amerikan salatası, yoğurtlu patlıcan kızartması, patlıcan salatası, zeytinyağlı pırasa ve acılı ezmenin harika bir lavaş ekmeği ile birleştiğinde insanın damağında kalan o olağanüstü tadı kelimelerle ifade edilemeyecek kadar mükemmel. Hele servisi sıcak yapılan, üzerine biberli tereyağ gezdirilmiş humusa ve eritilmiş kaşar peyniri ile kaplı patlıcan beğendiye doyamadım diyebilirim. 1.5 yıl öncesinde bu mekanda yediğim yemekler vasıtasıyla edindiğim olumsuz izlenimler bir anda yok oluverdi. Bu değişikliğin sebebi ise restoranın yeni sahipleri. Restorana gelenleri müşteri olarak değil de evlerine gelen misafir olarak görmeleri ise bence kesinlikle takdire layık. Malzemelerin en iyisinin kullanıldığını, masaya gelen etler de kanıtlıyor. İnce, yumuşacık ekmekleri ve ağızda dağılan bir etten ibaret olan çöp şişleri dürüm haline getirip yerken keyfime diyecek yoktu. Bunların ardından masaya gelen karışık et tabağı ise bende deprem etkisi yaptı. Değişik özel soslarla marine edilmiş pirzolaları, köfteleri, et ve tavuk şişleri yedikten, bir de ızgarada pişen kaburgaların üzerindeki etleri kemirdikten sonra uzun bir süre kendime gelemedim. Yedikçe yiyesim geliyordu. Ancak büyük bir olasılıkla gelecek olan bir tatlının hesabını yaparak kendime güçlükle hakim olabildim.
Tahminlerim beni yanıltmadı. Ama gelen tatlıların bildiklerimizden olabileceği tahmininde yanılmıştım. Saray tatlısı olduğu söylenen ve kocaman şekerpareler görünümündeki bu tatlı inanılmazdı. Vanilya, karbonat, un, yumurta ve şerbet ihtiva eden tatlı, bu malzemelere rağmen çok hafif ve lezzetliydi. Çok kısa bir süre sonra Avrupa yakasının bence en iyi ocakbaşı restoranı haline gelecek olan Kebap's'ta yemek yemenin kişi başına bedeli 3 ila 6 milyon TL arasında.

Kebap's Ocakbaşı
Manolya Sokak, Bebek
Tel: 0212 257 71 41


Hazırlanış süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 50 dakika
Porsiyon adedi: 12 dilim
Malzemesi: Hamuru için, 4 çay bardağı un, 2 yumurta, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tutam tuz. İçi için yarım kilo mantar, 1 çorba kaşığı limon suyu, 250 gram domates, 200 gram beyaz peynir, 4 yumurta, 2 çay bardağı taze krema, 1.5 çay bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, 1 çorba kaşığı kekik, isteğe göre tuz ile biber, galeta unu.

Hazırlanışı:
1. Fırını 200 derecede ısıtın. Hamur için belirtilen malzemeleri 2 çorba kaşığı ılık su ilave ederek yumuşak bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Üzeri kapalı bir kapta 1 saat dinlendirin. Mantarları iyice yıkayıp dilimledikten sonra limon suyu ile harmanlayın. Domatesleri soyun, dörde bölün. Çekirdeklerini temizleyin ve küçük küplere doğrayın. Beyaz peyniri ufalayın.
2. 26 santim çapında bir kek kalıbını iyice yağlayın, içine ve kenarlarına galeta unu serpiştirin. Hamuru açın ve kalıba yerleştirin. 3 parmak yüksekliğinde bir kenar oluşturun.
3. 4 yumurtanın akını bir kaseye ayırın. Yumurtaların sarısını, taze kremayı, parmesan peynirini mikser ile karıştırın. Mantar, beyaz peynir, kekik ve isteğe göre tuz ile biber ekleyin. Yumurtaların akını kar haline gelinceye kadar çırpın. Diğer malzemelere yavaşça karıştırarak ekleyin. Kalıptaki hamurun içine döküp, 50 dakika pişirin.


Hazırlanış süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
Porsiyon adedi: 8 kişilik
Malzemesi: 12 ekşi elma, 250 gram tereyağı, 4 fincan toz şeker, 1 limonun suyu, 1 + 3 / 4 su bardağı toz badem, 2 çay bardağı krem şanti.

Hazırlanışı:
1. Fırını 175 derecede ısıtın. Elmaları soyup, dörde bölün ve çekirdeklerini temizleyin. Küçük parçalara doğrayın. Bir tencerede 50 gram tereyağını eritip, elmaları yumuşayana kadar soteleyin. Oval bir borcamın içini yağlayın. Elmaları borcama döküp, yayın.
2. 200 gram tereyağı ile toz şekeri krema haline gelinceye kadar mikserle çırpın. Limon suyunu ve toz bademi ilave edip, karıştırın. Elmaların üzerine paylaştırın. Üzeri kızarana kadar 20 dakika fırında pişirin. Krem şantiyi kar haline gelinceye kadar mikser ile karıştırıp, sıcak elmalı sufle ile servisini yapın.